Arki tulee – oletko valmis? Olet kyllä. Ainakin näiden kolmen vinkin avulla.
1. Älä luo itsellesi stressiä
Arjen vastaanottaminen tuntuu usein suuremmalta palalta kuin se todellisuudessa onkaan. Unohda tiukkapipoinen suorittaminen ja aseta itsellesi vain kohtuullisia tavoitteita. Pidä huolta rutiineista, hoida yksi asia kerrallaan ja ole läsnä itsellesi sekä muille. Sinun ei tarvitse tehdä enempää kuin mihin pystyt. Se on juuri riittävästi. Vaatimalla itseltäsi jatkuvasti enemmän ja enemmän, luot arkeesi tarpeetonta stressiä.
"Riittävän" hahmottaminen saattaa tuntua toisinaan mahdottomalta. Yksi keino sallivaan asenteeseen, jossa riittävä on riittävästi, on asettaa oma aherruksesi objektiiviseen valoon. Tarkkaile itsellesi asettamiasi odotuksia kuin tarkastelisit ystäväsi itselleen asettamia odotuksia. Kun huomaat hänen uupuvan kaikesta suorittamisesta, pakotatko ystäväsi edelleen jatkamaan samalla tyylillä hammasta purren vai kehotatko hänet kenties lempeästi luopumaan jostain? Kokeile puhua itsellesi syyllistävän sävyn sijaan ymmärtäväisesti ja hellästi – niin kuin puhuisit samassa tilanteessa olevalle ystävällesi.
2. Tutut rutiinit keventävät oloa
Yksi suurimmista stressin aiheista on huomata kesän rennon elämäntavan tuoneen tullessaan muutaman surullisenkuuluisan kesäkilon. Parista kilosta stressaantuminen on kuitenkin totaalista ajanhukkaa. Yleensä kilot häviävät kuin itsestään tuttuihin rutiineihin palaamisen myötä: säännöllinen liikunta, omaan aktiivisuuteesi oikein suhteutettu ruokamäärä sekä täsmällinen unirytmi saavat ihmeitä aikaan. Lisää myös arkiliikunnan määrää: tee pienemmät kauppaostokset ja kulje työmatkat mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä, valitse hissin tai liukuportaiden sijaan tavalliset portaat, haravoi, hakkaa halkoja, siivoa, leiki lapsen kanssa liikunnallisia leikkejä... Mahdollisuuksia liikkkumiseen on kaikkialla!
3. Ole valmiina, kun flunssakausi iskee
Pois alta rinovirukset ja muut flunssan aiheuttajat! Tänä syksynä sinä olet valmistautunut, kun flunssakausi iskee. Terveellisen ruokavalion, riittävän ulkoilun ja mahdollisimman stressittömän elämäntyylin lisäksi voit vahvistaa elimistösi puolustuskykyä muun muassa huolehtimalla suolistosi hyvinvoinnista.
Vahvan immuniteetin avaimet löytyvät suolistobakteereista. Näin toteaa muun muassa Turun yliopiston bakteeriopin professori Turun Sanomien jutussa:
"Vastustuskyvyn yksi kulmakivi on suolen toiminta. Jos siis haluat elää terveenä ja saada hyvän vastustuskyvyn, pidä suolisto kunnossa."
On havaittu, että suolen kolonisaatioresistenssi eli suoliston häiriintynyt oma bakteeristo altistaa siitä kärsivän henkilön ulkoa tulevien bakteerien aiheuttamille infektioille. Tällaista bakteeriepätasapainoa hoidetaan maitohappobakteeri- eli probioottivalmisteilla.
Muita keinoja suojautua syksyn flunssa-aaltoa vastaan ovat esimerkiksi:
- säännöllinen käsien peseminen
- kasvojen, nenän ja suun koskemisen välttäminen (taudinaiheuttajat pääsevät kulkeutumaan käsistä nenän ja suun limakalvoille)
- monivitamiinivalmisteet
- D-vitamiini.
Lähteet:
Elimistön vastustuskyky, immuniteetti. Jukka Lumio, Lääkärikirja Duodecim
Julkaistu: 3.4.2018, http://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01150
Suolistobakteerit suojaavat taudeilta Sinikka Pylkkänen TS
Julkaistu: 13.9.2016 6:00, http://hyvinvointi.ts.fi/terveys/suolistobakteerit-suojaavat-taudeilta/?cs=0xeaa3d43c983f542f14fc10161c227ec63df8a1d34ae7b77d876127ba02a4165