Luonnonkosmetiikkaan, elintarvikkeisiin ja ympäristöystävällisiin tuotteisiin liittyy läheisesti liuta sertifikaatteja. Sertifikaattien tarkoituksena on kertoa kuluttajalle mahdollisimman läpinäkyvästi esimerkiksi tuotteessa käytettyjen raaka-aineiden alkuperä ja tuotteen valmistustapa. Koska sertifikaatit saattavat toisinaan aiheuttaa hämmennystä kokeneessakin kuluttajassa, kokosimme tähän artikkeliin yleisimpien, myös Suomessa käytössä olevien sertifikaattien määritelmät.
Luonnonkosmetiikkaan liittyvät sertifikaatit
Luonnonkosmetiikan sertifikaattien tavoitteena on tehdä sekä kuluttajille että ammattilaisille läpinäkyväksi esimerkiksi tuotteen tuotantotapa ja raaka-aineiden laatu. Sertifikaatin avulla kuluttajat ja ammattilaiset löytävät aidot luonnonkosmetiikkatuotteet, jotka ovat samalla eettisesti kestäviä. Lisäksi kaikkien kosmetiikkatuotteiden kohdalla pätee EU:n säädös eläinkokeista eli eläinkokeet ovat kaikkien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden osalta kielletty. Valitettavasti tätä säädöstä kierretään synteettisen kosmetiikan osalta vielä tänä päivänäkin törkeästi.
Yleisimpiä luonnonkosmetiikan yhteydessä käytettäviä sertifikaatteja ovat:
Cosmebio | |
Ecocert | |
BDIH | |
Natrue | |
Soil Association | |
Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus® | |
Not tested on animals® |
|
Cruelty free | |
Cosmos-standardi | |
The Vegan Societyn Vegan-kukkamerkki |
Cosmebio
Cosmebio on samannimisen yhdistyksen sertifikaatti, josta tunnetaan kolme eri muotoa: Cosmetique Bio, Cosmetique Nat (Cosmos Natural) sekä Cosmos Organic.
Cosmetique Bio -merkki kertoo, että 95 % raaka-aineista on luonnollisia raaka-aineita, 95 % kasviperäisistä raaka-aineista tulee olla luomua ja 10 % kaikista raaka-aineista tulee olla luomua. Cosmetique Nat -merkki kertoo, että tuotteen ainesosista 95 % on luonnollista alkuperää. Cosmos Organic -merkin mukaan 95 % tuotteen raaka-aineista on luonnollisia ja 95 % ainesosista, jotka voivat olla luomua, tulee olla luomua – kuten esim. kasviperäiset aineet ja mehiläisvaha. Lisäksi vähintään 20 % kaikista raaka-aineista tulee olla luomua.
Ecocert
Ranskalainen Ecocert on Euroopan suurin luonnonkosmetiikan riippumaton sertifiointitaho. Ecocertillä on omat sertifiointikriteerinsä sekä luomu- että luonnonkosmetiikalle.
Ecocert edellyttää sertifioidulta luonnonkosmetiikkatuotteelta, että 95 % sen sisältämistä raaka-aineista tulee olla luonnollista alkuperää ja 50 % kasvipohjaisista raaka-aineista tulee olla luomulaatuista sekä vähintään 5 % tuotteen painosta tulee olla luomuraaka-aineita. Luomukosmetiikan ollessa kyseessä, tulee vähintään 95 % raaka-aineista olla olla luomua.
Ecocert sallii luonnonkosmetiikkatuotteissa korkeintaan 5 % synteettisiä ainesosia ja yhteensä viisi luontaisen kaltaista synteettistä säilöntäainetta, jotka ovat: Benzyl alcohol, Sorbin acid (salts), Benzoic acid (salts), Salicylic acid (salts) sekä Dehydracetic acid (DHA). Muita sallittuja synteettisiä aineita ovat kelatoiva aine tetrasodium glutamate diacetate sekä mineraalipigmentit ja denaturointiaineet.
Ecocert ottaa kantaa myös luonnonkosmetiikan pakkausmateriaaliin, jonka tulee olla ympäristöystävällistä ja kierrätettävää tai kierrätettyä. Pakkausten tulee olla mahdollisimman yksinkertaisia, eikä ylipakkaamista tai tuplapakkauksia suositella. Myös pakkauksen valmistuksen on oltava energiatehokasta, ja kuolleista eläimistä saadut pakkausraaka-aineet, kuten nahka ja silkki, ovat kiellettyjä.
Ecocert kieltää tietyt raaka-aineiden muokkaustavat. Tällaisia ovat säteilytys, valkaisu, deodorisaatio, sulfonointi, geenimuuntelu sekä formaldehydin ja etyleenioksidin käyttö.
Ecocert ei hyväksy luonnonkosmetiikkatuotteissa uhanalaisista lajeista tai kuolleesta eläimestä peräisin olevia raaka-aineita. Mikäli tuotteessa on eläinperäisiä aineita, niiden tuottaminen ei ole saanut aiheuttaa eläimelle kipua tai kärsimystä.
Ecocert-merkityissä tuotteissa ei ole käytetty eläinkokeita, kuten ei ole muussakaan EU:n sisällä myytävässä kosmetiikassa.
BDIH
Saksan teollisuuden ja kaupan liitto, BDIH ryhtyi myöntämään BDIH-sertifikaattia luonnonkosmetiikalle vuodesta 2001 lähtien.
BDIH-merkkiä saa käyttää vain, jos 60 % tuotemerkin tuotteista täyttää sertifikaatin kriteerit. BDIH-sertifikaatin osalta luonnollisten raaka-aineiden tarkkaa prosenttiosuutta ei ole määritelty. Edellytyksenä mainitaan, että kaikkien raaka-aineiden tulee olla luonnollisia, lukuun ottamatta muutamia luontaisenkaltaisia säilöntäaineita. Mikäli tuotteen nimi kertoo tuotteen olevan luomua, tulee 95 % raaka-aineista olla luomulaatuisia. Tiettyjen 15 kasviraaka-aineen tulee aina olla luomulaatuisia.
BDIH sallii viisi luontaisenkaltaista synteettistä säilöntäainetta, joita ovat: Benzyl alcohol, Sorbin acid (salts), Benzoic acid (salts), Salicylic acid (salts) sekä mineraalipigmentit ja denaturointiaineet. Näiden käyttö sallitaan vain niissä tapauksissa, jolloin se on ainoa tapa taata tuotteen säilyvyys ja säilyvyyden myötä myös turvallisuus.
BDIH-sertifikaatin saaminen edellyttää tuotteen pakkaukselta vastaavia ominaisuuksia kuin Ecocert, kuten ympäristöystävällisyyttä ja kierrätettävyyttä. Lisäksi pakkausmateriaalin liiallista käyttöä tulee välttää.
BDIH-sertifikaatti kieltää tietyt raaka-aineiden muokkaustavat. Tällaisia ovat säteilytys, valmiin tuotteen säteilytys sekä raaka-aineiden geenimuuntelun.
Kuolleista selkärankaisista eläimistä peräisin olevat raaka-aineet, kuten ihra tai eläinperäinen kollageeni, ovat kiellettyjä. Maito ja hunaja ovat sallittuja eläinperäisiä raaka-aineita.
BDIH mainitsee ehdoissaan, ettei hyväksy sellaisten raaka-aineiden käyttöä sertifioiduissa tuotteissa, mitä on testattu eläimillä 1.1.1998 jälkeen. Tuotteiden yksittäisten ainesosien testaaminen kolmansien osapuolien kautta on kielletty. BDIH ei salli eläinkokeita missään tuotteen elinkaaren vaiheessa.
Natrue
Eurooppalainen, riippumaton ja voittoa tavoittelematon sertifiointitaho, Natrue muodostuu joukosta johtavia luonnonkosmetiikkavalmistajia.
Natrue ei sertifioi yksittäisiä tuotteita, vaan sertifioinnin ehtona on, että 75 % koko tuotesarjan tuotteista täyttää sertifikaatin kriteerit.
Natrue-sertifiointijärjestelmän kolme tasoa ovat luonnonkosmetiikka, luomupitoinen kosmetiikka sekä luomukosmetiikka. Näitä tasoja on hieman haastava erottaa toisistaan, sillä jokaisen kohdalla käytetään samaa Natrue-merkkiä. Luonnonkosmetiikassa luonnollisten ainesosien osuus on 0,1–90 %. Koska vettä ei sertifikaatin mukaan lasketa luonnolliseksi ainesosaksi, pienin 0,1 % pitoisuus koskee tuotteita, jotka ovat lähes yksinomaan vettä. Mikäli vesi on eristetty kasvista, se lasketaan luonnolliseksi ainesosaksi. Luomupitoisessa kosmetiikassa luonnollisten ainesosien osuus saa vaihdella 1-90 % välillä. Pienin 1 % pitoisuus koskee palasaippuoita ja korkein 90 % pitoisuus öljyjä ja vedettömiä ihovoiteita. Natrue-sertifioidussa luomukosmetiikassa luonnonmukaisten aineiden minimipitoisuudet ovat samat kuin luomupitoisessa kosmetiikassa.
Luomulaatuisten raaka-aineiden osuus vaihtelee vastaavasti kolmen eri sertifiointitason mukaan: luonnonkosmetiikassa luomulaatuisille raaka-aineille ei ole minimivaatimuksia, luomupitoisessa kosmetiikassa kasvi ja eläinperäisten ainesosien sekä näistä johdettujen ainesosien tulee olle 70 % luomua, ja luomukosmetiikassa minimivaatimus luomuraaka-aineille on 95 %.
Natrue-sertifikaatti sallii seuraavan seitsemän synteettisesti valmistetun luontaisenkaltaisen säilöntäaineen käytön, mikäli ainesosaa ei ole saatavilla luonnosta kohtuullisella teknisellä vaivannäöllä: Benzyl alcohol, Sorbin acid (salts), Benzoic acid (salts), Salicylic acid (salts), Dehydracetic acid (DHA), Propionic acid (salts), Formic acid (salts). Lisäksi sallittuja aineita ovat mineraalipigmentit ja denaturointiaineet.
Natrue-sertifikaatti suosittelee kierrätettävien materiaalien käyttöä ja kieltää aerosolipakkausten käytön. Pakkauksissa tulisi myös huomioida mahdollisimman vähäinen materiaalien käyttö.
Natrue-sertifikaatti kieltää raaka-aineiden säteilytyksen, kloriittivalkaisun ja geenimuuntelun. Sertifikaatti sallii eläinperäiset raaka-aineet, kunhan ne eivät ole peräisin kuolleista eläimistä. Eläinkokeet ovat kiellettyjä EU:n lakien mukaisesti.
Soil Association
Soil Association on englantilaisten viljelijöiden vuonna 1946 perustama kestävää kehitystä edistävä ja nykyään Ison-Britannian suurin luomusertifiointijärjestö.
Soil Association ei ole määritellyt luonnollisten raaka-aineiden osuutta erikseen, mutta se edellyttää kaikkien ainesosien luomulaatuisuutta, lukuunottamatta tiettyjä säilöntäaineita ja mineraaleja. Sertifikaatti sallii erillisellä luvalla sellaisia ei-luomu-ainesosioa, joita ei ole mahdollista saada luomulaatuisena haluttua määrää tai ainesosa ei ole luomulaatuisena tiettyjen laatukriteerien mukaista.
Sertifikaattia saa käyttää niissä tuotteissa, joissa luomuraaka-aineiden osuus on yli 95 %. Mikäli luomuraaka-aineiden osuus on vähintään 70 %, voidaan tuotetiedoissa kertoa tämän osuuden määrä selittävällä tekstillä "valmistettu luomuraaka-aineista". Ne tuotteet, jotka sisältävät yli 30 % mineraaleja, voidaan nimetä vastaavasti kuin 70–95 % luomua sisältävät tuotteet.
Soil Association sallii sertifioimissaan tuotteissa seuraavan neljän luontaisen kaltaisen synteettisen säilöntäaineen käytön: Benzyl alcohol, Sorbin acid (salts), Benzoic acid (salts) ja Dehydracetic acid (DHA). Erityisluvalla myös seuraavan kolmen synteettisen säilöntäaineen käyttö on sallittua: Phenoxyethanol, Lactoperoxidase ja Phenylethyl alcohol.
Soil Association vaatii pakkauksilta minimaalista pakkausmateriaalin käyttöä sekä sellaisten pakkausten suosimista, joitka ovat kierrätettäviä tai muuten uudelleenkäytettäviä.
Sertifikaatti ei salli raaka-aineiden muokkauksessa aromivahventeen käyttöä, ionisoivaa säteilytystä, sulfonointia, etoksylointia, propoksylointia ja geenimuuntelua. Eläinperäiset raaka-aineet eivät saa olla peräisin kuolleista eläimistä. Soil Associationin sertifioimia tuotteita ei ole myöskään testattu eläinkokein.
Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus®
Allergiatunnuksen tarkoituksena on viestiä kuluttajalle ja ammattilaiselle tuotteiden sopivuudesta herkkäihoisille sekä allergiaa ja astmaa sairastaville.
Allergiatunnus®-merkin saamisen edellytyksenä on, että tuote ei sisällä hajusteita (parfum, aroma, fragnance tai yksittäisiä hajustekemikaaleja), yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia tai niiden pitoisuuksia. Allergiatunnus®-sertifikaatti kieltää kokonaan tiettyjen aineiden käytön. Kiellettyjen listalla ovat fenyleenidiamiinit, kalvonmuodostajat, metalliepäpuhtaudet, formaldehydi ja sen vapauttajat sekä eteeriset öljyt ja mykerökukkaisten kasvien ainesosia. Tuotteiden sisältämien raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja korkealuokkaisia ja niistä tulee tarvittaessa toimittaa laatutodistukset. Pakkauksessa tulee ilmoittaa tuotteessa käytetyistä aineista niiden kemiallinen nimi, inci-nimi, cas-numero sekä pitoisuudet.
Allergiatunnus®-merkittyjen tuotteiden erinäisille raaka-aineille on asetettu maksimipitoisuusrajoja, esim. säilöntäaine phenoxyethanolin sallittu pitoisuus tulee olla <0.69 %.
Not tested on animals®
Not tested on animals®-merkki on globaalin Choose Cruelty Free -järjestön sertifikaatti. Järjestön ainoa tehtävä on lopettaa kosmetiikan, kuluttajatuotteiden ja valmistusaineiden testaus eläimillä. Merkki kertoo, että tuotetta ei ole testattu eläimillä.
Cruelty free
Cruelty free -sertifikaatti on vuonna 1898 perustetun Cruelty Free International -järjestön merkki. Merkki edellyttää, että tuotetta ei ole testattu eläimillä.
Cosmos-standardi
Cosmos-standardi on tunnettujen sertifiointitahojen Ecocertin, BDIH:n, Cosmebion, Soil Associationin ja ICEA:n kehittämä standardi. Vuonna 2010 perustetun standardin tavoitteena on ollut määritellä yhteiset kriteerit kaikelle luomu- ja luonnonkosmetiikalle. Cosmos-sertifikaatilla on kaksi sertifiointitasoa – luonnonkosmetiikka ja luomukosmetiikka.
Cosmos-sertifikaatin saaminen edellyttää, että tuote sisältää vähintään 95 % luonnollisia ja korkeintaan 5 % synteettisiä raaka-aineita.
Cosmos-luonnonkosmetiikkastandardin kriteereissä ei ole määritelty luomuainesosien vähimmäismäärää. Cosmos Organic -luomusertifikaatin saaminen edellyttää, että tuote sisältää vähintään 20 % luomuraaka-aineita. Lisäksi tuotteiden kohdalla, jotka sisältävät vähintään 80 % mineraaliperäisiä raaka-aineita, luomulaatuisia ainesosia tulee olla vähintään 10 %. Tuotetta ei saa mainostaa luomuna, ellei sen raaka-aineista ole vähintään 95 % luomua. Sertifikaatti edellyttää myös tiettyjen Cosmos-standardin erikseen mainitsemien raaka-aineiden olevan aina luomua silloin, kun kyseessä on Cosmos Organic -luomusertifikaatti.
Cosmos-sertifikaatti sallii viisi luontaisenkaltaista synteettistä säilöntäainetta, joita saa olla korkeintaan 5 % tuotteen raaka-aineista. Nämä synteettiset ainee ovat Benzyl alcohol, Sorbin acid (salts), Benzoic acid (salts), Salicylic acid (salts), Dehydracetic acid (DHA). Lisäksi mineraalipigmentit ja denaturointiaineet sallitaan.
Cosmos-sertifikaatit edellyttävät, että tuotteen pakkauksessa on huomioitu pakkauksessa syntyvät suorat ja epäsuorat ympäristövaikutukset. Pakkausmateriaalissa tulisi suosia kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä pakkauksia, ja pakkausmateriaalin määrä tulisi pitää mahdollisimman alhaisena. Polyvinyylikloridin (PVC) käyttö pakkauksissa on kielletty.
Cosmos-standardi kieltää seuraavat raaka-aineiden muokkaustavat: etoksylointi, valkaisu, deodorisaatio, ionisoiva säteilytys ja geenimuuntelu.
Cosmos-standardi sallii eläinperäiset raaka-aineet, jotka eivät ole peräisin kuolleista eläimistä. Raaka-aineen käyttäminen ei saa johtaa eläimen kärsimykseen tai kuolemaan. Cosmos-standardi ei salli tuotteiden tai sen sisältämien raaka-aineiden testausta eläinkokein.
Vegan-kukkalogo
Vegan Societyn Vegan-kukkalogo takaa, ettei tuotteessa ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita.
Ruokaan ja elintarvikkeisiin liittyvät sertifikaatit
Käytetyimpiä ruokaan ja elintarvikkeisiin liittyviä sertifikaatteja ovat:
Luomumerkit | |
The Vegan Societyn Vegan-kukkamerkki | |
Helsingin juutalaisen seurakunnan myöntämä Kosher-Parve-merkki | |
Marine Stewardship Councilin MSC-sertifikaatti kaloille ja äyriäisille | |
Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus® | |
Sydänmerkki | |
Gluteenittoman tuotteen merkki | |
Luomu
Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira määrittelee luomun seuraavasti: "Luomutuotannossa periaatteena on tuottaa tuotteita, joiden valmistusmenetelmät eivät ole haitallisia ympäristölle, eivätkä ihmisten, kasvien tai eläinten terveydelle ja hyvinvoinnille." Erilaisia luomutuotannon merkkejä ovat EU:n lehtimerkki, Aurinkomerkki, Leppäkerttumerkki, Demeter-merkki (biodynaaminen viljelytapa), Soil Association Organic -merkki sekä Krav-merkki.
Vegan-kukkamerkki
Tuotteen vegaanisuudesta viestiviä vegaanimerkkejä on useita. Suomessa ehkäpä tunnetuin vegaanimerkki on The Vegan Societyn Vegan-kukkamerkki, joka kertoo, että tuote ei sisällä lihaa, kananmunaa tai muuta eläinperäistä, kuten gelatiinia.
Kosher-Parve-merkki
Helsingin juutalaisen seurakunnan myöntämä Kosher-Parve-merkki on tärkeä merkki etenkin juutalaisille, muslimeille ja muille kosher-elämäntapaa noudattaville kuluttajille. Helsingin juutalaisen seurakunnan mukaan "Kosher-sertifiointi on merkki turvallisuudesta ja puhtaudesta, joka takaa kuluttajalle laadukkaan tuotteen. Sertifikaatin saaneiden elintarvikkeiden koko tuotantoprosessi on jäljitettävissä alusta loppuun."
MSC-sertifikaatit kaloille ja äyriäisille
MSC on määritellyt kaksi kaloja ja äyriäisiä koskevaa standardia: kestävän kalastuksen standardi sekä jäljitettävyysstandardi. MSC:n kestävän kalastuksen standardia käytetään kalastusyritysten hallinnon ja kestävyyden arviointiin. Sen tavoitteena on mahdollistaa kestävät kalakannat, minimoida kalastuksen ympäristövaikutukset sekä tukea tehokasta kalastushallintoa. MSC:n jäljitettävyysstandardi puolestaan varmistaa, että MSC-sertifioiduista kalastusyrityksistä tulevat tuotteet ovat jäljitettävissä ja ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.
Allergiatunnus®
Allergiatunnus® on Allergia- ja Astmaliiton mukaan "puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus." Allergiatunnustuotteella merkityt elintarvikkeet eivät sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita.
Sydänmerkki
Sydänmerkin tarkoituksena on kertoa tuotteen tai ravintolan ruoka-annoksen terveellisyydestä. Sydänmerkki kehitettiin helpottamaan kuluttajan arkea, koska sen tarkoituksena on poistaa kuluttajan tarve lukea tuoteselosteita ja ravintosisältöjä. Me kannustamme kuitenkin maalaisjärjen käyttöön, sillä tuoteselosteisiin tutustumisesta ei varmasti ole kenellekään haittaa!
Gluteenittoman tuotteen merkki
Gluteenittoman tuotteen merkki (Crossed Grain Symbol) on vuonna 1972 Isossa-Britanniassa The Coeliac Societyn toimesta rekisteröity tuotteen gluteenittomuudesta kertova merkki. Suomen Keliakialiitto ry:llä on ollut oikeus käyttää merkkiä kansallisesti vuodesta 1996 lähtien. Merkki kertoo yksiselitteisesti tuotteen gluteenittomuudesta ja se on helposti havaittava symboli, joka ohjaa ja helpottaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavan, hänen lähipiirinsä ja ravitsemusalan ammattilaisen tuotevalintoja.
Sirkkalehti ja Laatutarha
Sirkkalehti-merkki kertoo tuotteen alkuperästä. Se on ainut merkki, joka takaa sataprosenttisesti, että tuote on viljelty Suomessa. Sirkkalehti-merkkiä käytetään suomalaisten puutarhatuotteiden, etenkin kasvihuonevihannesten, mutta myös kukkien, avomaavihannesten ja perunan alkuperän osoittamisessa. Merkki on ollut käytössä jo vuodesta 1989 lähtien. Sirkkalehti-merkkiä käyttävät viljelijät sitoutuvat noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, jonka tarkituksena on varmistaa tuotteiden mahdollisimman hyvä laatu sekä ympäristöä säästävät tuotantomenetelmät.
RSPO Vastuullinen palmuöljy
RSPO-sertifiointi osoittaa todistaa, että palmuöljy on peräisin hyvin hoidetuista, sertifioiduista lähteistä ja varmistaa, ettei ketjuun ole sekoittunut varmentamattomista lähteistä peräisin olevaa palmuöljyä. Sertifikaatti kertoo, että tuote on valmistettu ympäristöystävällisesti ja kestävästi sekä auttaa kuluttajaa valitsemaan tuotteita, jotka edistävät luonnon monimuotoisuutta ja säilyttämistä. Sertifikaattia käytetään elintarvikkeiden, raakaöljyn ja talousartikkelien kohdalla, joiden valmistamiseen on käytetty palmuöljyä tai sen johdannaisia.
Vihreät sertifikaatit, ympäristömerkit ja muut sertifikaatit
Muita eettiseen ja ekologiseen elämäntapaan liittyviä sertifikaatteja ovat:
EKOenergia | |
Avainlippu | |
Reilu Kauppa | |
Joutsenlippu | |
Joutsenmerkki | |
EU-ympäristömerkki |
Avainlippu
Avainlippu on merkki Suomalaisesta työstä. Sen vaatimuksena on, että tuote on valmistettu Suomessa tai palvelu on kotimaista alkuperää, joka työllistää Suomessa. Avainlipun tavoitteena on ohjata kuluttajia valitsemaan eettisiä, ekologisia, vastuullisia sekä Suomessa työllistäviä tuotteita ja palveluita.
Lähteet:
Parkkila, Laura 2017: Luonnonkosmetiikan vastuullisuuden arviointi ennen hankintapäätöstä. Opinnäytetyö (AMK). Turun ammattikorkeakoulu. Liiketoiminnan logistiikan koulutus. http://www.theseus.fi/handle/10024/131604
2 kommenttia
Kiitos Irma kommentistasi. Asia tosiaan valitettavasti edelleen näin on, joten lisäsin kyseisen lauseen perään huomion, että tällaista törkeää lainsäädännön kiertoa ainakin synteettisen kosmetiikan osalta edelleen tapahtuu. :(
Haluan kommentoida, tuota lausetta “Lisäksi kaikkien kosmetiikkatuotteiden kohdalla pätee EU:n säädös eläinkokeista eli eläinkokeet ovat kaikkien kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden osalta kielletty.”
Tosin, L’Oreal ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta halusin tuoda esille, kuinka noita säännöksiä kierretään. Toivottavasti ei luonnonkosmetiikan osalta.
https://www.crueltyfreekitty.com/news/loreal-animal-testing-not-cruelty-free/