Näin valmistat DIY-luonnonkosmetiikkaa helposti kotona

Näin valmistat DIY-luonnonkosmetiikkaa helposti kotona

Saara Aarnio

Luonnonkosmetiikan valmistaminen itse ei ole temppu eikä mikään – muutamilla perustuotteilla syntyy hämmästyttävän helposti esim. vartalovoide, kuorinta-aine ja dödövoide käden käänteessä. Tässä postauksessa kerromme muutamia perusasioita luonnonkosmetiikan valmistamiseen liittyen. Jutun lopusta löydät myös linkit neljään eri DIY-luonnonkosmetiikan reseptiin.

Miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaa valmistaa itse?

Yksi painava syy, miksi niin moni haluaa valmistaa edes silloin tällöin kosmetiikkansa itse, on varmuus itse tehdyn kosmetiikan sisältämien raaka-aineiden puhtaudesta ja turvallisuudesta. Olemme aikaisemmin julkaisseet artikkelin hormonihäiritsijöiksi kutsutuista ympäristökemikaaleista, jotka vaikuttavat haitallisesti ihmisen ja muiden eliöiden terveyteen sekä ympäristön tilaan. Kun valitset raaka-aineet ja valmistat kosmetiikkasi itse, teidät tasan tarkkaan, mitä ihollesi levität. Näin ei valitettavasti ole asian laita varsinkaan synteettisen kosmetiikan kohdalla, vaikka osaisitkin tavata INCI-listaa mennen tullen.

Toinen syy valmistaa itsetehtyä luonnonkosmetiikkaa kumpuaa ympäristö- ja kulutustietoisuudesta: DIY-kosmetiikassa ei synny niin helposti raaka-ainejätettä, kun voit itse päättää, minkä verran raaka-aineita käytät, saati pakkausjätettä, kun voit purkittaa kosmetiikan yhä uudestaan ja uudestaan samoihin lasiastioihin. 

Kolmas syy luonnonkosmetiikan valmistamiseen omatoimisesti, on ajan hengen mukainen käsillä tekemisen trendi: kosmetiikan tekeminen palvelee omaa hyvinvointia vastaavasti kuin vaikkapa käsityöt, piirtäminen ja maalaaminen. On palkitsevaa tehdä asioita itse, ei pelkästään tekemisen rentouttavan vaikutuksen, vaan konkreettisen lopputuloksen takia. Niin moni, esimerkiksi omaan työhön liittyvä asia ei ole konkreettisesti hahmotettavissa, joten tällainen käsillä tekeminen maadoittaa mukavasti perusasioiden ja olemisen äärelle.

Lisäksi DIY-kosmetiikka on edullista, kokeellisen hauskaa niin kuin leivonta ja mainio lahjaidea kenelle tahansa, vauvasta vaariin.

Mitä luonnonkosmetiikan valmistamiseen tarvitset?

Luonnonkosmetiikan valmistamiseen et tarvitse mitään ihmeellistä – pitkälle pääset nimittäin yleisesti keittiöstä löytyvillä välineillä ja muutamalla lasi- tai metallipurkilla.

Näillä pääset mainiosti alkuun:

 • Säilytyspurkit: lasisia tai metallisia kannellisia purkkeja, jotka on helppo desinfioida keittämällä.
 • Keittiövälineet: esimerkiksi kattila, lusikka, nuolija ja metallikulho tai iso 5-10 dl metallimitta (rasvojen sulattamista varten) sekä blenderi/sauvasekoitin/käsivatkain.
 • Rasvat ja öljyt: esimerkiksi kaakaovoi, sheavoi ja mangovoi sekä kookosöljy, arganöljy, oliiviöljy, jojobaöljy ja manteliöljy.
 • Vahat: esimerkiksi karnaubavaha (vegaaninen) ja mehiläisvaha.
 • Eteeriset öljyt: tuovat tuoksua kosmetiikkaan ja toimivat aromaterapeuttisesti – kokeile esim. sitruunaa, appelsiinia, ruusua, laventelia tai patsulia. 
 • Kukkaisvedet: esimerkiksi ruusuvesi tai laventelivesi.
 • Sokeria, hienoa merisuolaa tai kristallisuolaa: kuorintojen valmistamiseen.
 • Sidosaineet: esimerkiksi perunajauho ja ruokasooda.
 • Kasvivärit: esimerkiksi punjuurijauhe, ruusujauhe tai erilaiset marjajauheet (tyrni, mustaherukka, puolukka, mustikka...)

DIY-luonnonkosmetiikan säilyvyys

Itse tehdyn luonnonkosmetiikan valmistamisessa ja käytössä on otettava huomioon huolellinen hygienia, koska valmistamisessa ei käytetä keinotekoisia säilöntäaineita. Työvälineet ja säilytysastiat tulee pestä, puhdistaa ja tarvittaessa keittää ennen käyttöä – suosittelemme keittämään ainakin säilytysastiat ennen tuotteiden purkittamista. 

DIY-luonnonkosmetiikan säilyvyys on rajallista, joten tuotteita kannattaa pitää tarkasti silmällä jokaisen käyttökerran yhteydessä. Mitä enemmän kokemusta karttuu, sitä paremmin oppii ymmärtämään eri raaka-aineiden säilyvyysaikoja. Rasvapohjaiset tuotteet säilyvät yleensä noin pari kuukautta, kun taas vettä sisältävät tuotteet vain muutamasta päivästä viikkoon. Itse valmistettujen tuotteiden kannet kannattaa myös sulkea huolellisesti käytön jälkeen. Vettä sisältävä kosmetiikka säilyy parhaiten viileässä.

Valmista helppoa DIY-luonnonkosmetiikkaa kotikeittiössä

Valmista DIY-luonnonkosmetiikkaa, kuten vartalovoita, kuorintoja ja dödöä

Kokosimme Hyviksen blogiin muutamia matalan kynnyksen DIY-luonnonkosmetiikan ohjeita, joiden avulla pääset mahdollisimman helposti sisään itse valmistetun kosmetiikan maailmaan. Kokeile vaikka jotain seuraavista:

 1. Sitruunainen DIY-deodoranttivoide
 2. Pehmentävä luonnonkosmetiikan DIY-vartalovoide
 3. Hellävarainen DIY-ruusukuorinta kasvoille
 4. Pehmentävä DIY-kahvikuorinta

Tähän liittyvät tuotteet

Flow Cosmetics Luomu Eteerinen öljy Sitruuna
Flow Cosmetics Luomu Eteerinen öljy Sitruuna
FLOW Cosmetiscs sitruunaöljy on raikas, mielialaa kohottava eteerinen öljy. Neutraloi hajuja. Elvyttävä eteerinen öljy 100% aitoa öljyä kylmäpuristettu antiseptinen Kylmäpuristettu ja luomulaatuinen eteerinen öljy ei sisällä jäämiä torjunta-aineista eikä valmistusprosessissa käytetä kemiallisia liuottimia. Flow:n sitrusöljyt ovat erittäin korkealaatuisia, kylmäpuristamalla tuotettuja luomuöljyjä.Sitruuna on todella monipuolinen. Se virkistää, tehostaa verenkiertoa ja vähentää turvotusta iholle käytettynä. Sitruunaöljy kohottaa myös mielialaa, sekä puhdistaa ja raikastaa huoneilmaa. Sitruunalla voikin neutraloida hajuja huoneilmassa. Sitruunaa käytetään usein siivoustuotteissa, sillä sitruunalla on desinfioiva vaikutus.   Sitruunan eteerisen öljyn käyttö Iholle sitruunaa voi käyttää pohjaöljyyn laimennettuna. 1-2 tippaa/5 ml pohjaöljyä. Kokeile myös kylpyveteen tai tuoksulyhtyyn. Sopii myös höyryhengitykseen. Ei sisäiseen käyttöön. Säilytä öljyä viileässä. Öljyn käytön rajoitukset Älä käytä ennen aurinkoon tai solariumiin menoa, sitruunaöljy voi aiheuttaa ihoärsytystä. Ei saa käyttää laimentamattomana iholle. Ei silmien alueelle, limakalvoille tai rikkoontuneelle iholle. Pidä lasten ulottumattomissa. Ei suositella lemmikkikotiin. Sitruuna sopii pieninä pitoisuuksina yli 3-vuotiaille lapsille. Voi aiheuttaa allergisen reaktion mikäli olet sitruunalle allerginen.
21.95 €

Edellinen artikkeli

Pehmentävä DIY-kahvikuorinta

Seuraava artikkeli

INARI Arctic Beauty – luksusluonnonkosmetiikkaa Lapista

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: