Itse tehtyä luonnonkosmetiikkaa

Näin valmistat DIY-luonnonkosmetiikkaa helposti kotona

Luonnonkosmetiikan valmistaminen itse ei ole temppu eikä mikään – muutamilla perustuotteilla syntyy hämmästyttävän helposti esim. vartalovoide, kuorinta-aine ja dödövoide käden käänteessä. Tässä postauksessa kerromme muutamia perusasioita luonnonkosmetiikan valmistamiseen liittyen. Jutun lopusta löydät myös linkit neljään eri DIY-luonnonkosmetiikan reseptiin.

Miksi luonnonkosmetiikkaa kannattaa valmistaa itse?

Yksi painava syy, miksi niin moni haluaa valmistaa edes silloin tällöin kosmetiikkansa itse, on varmuus itse tehdyn kosmetiikan sisältämien raaka-aineiden puhtaudesta ja turvallisuudesta. Olemme aikaisemmin julkaisseet artikkelin hormonihäiritsijöiksi kutsutuista ympäristökemikaaleista, jotka vaikuttavat haitallisesti ihmisen ja muiden eliöiden terveyteen sekä ympäristön tilaan. Kun valitset raaka-aineet ja valmistat kosmetiikkasi itse, teidät tasan tarkkaan, mitä ihollesi levität. Näin ei valitettavasti ole asian laita varsinkaan synteettisen kosmetiikan kohdalla, vaikka osaisitkin tavata INCI-listaa mennen tullen.

Toinen syy valmistaa itsetehtyä luonnonkosmetiikkaa kumpuaa ympäristö- ja kulutustietoisuudesta: DIY-kosmetiikassa ei synny niin helposti raaka-ainejätettä, kun voit itse päättää, minkä verran raaka-aineita käytät, saati pakkausjätettä, kun voit purkittaa kosmetiikan yhä uudestaan ja uudestaan samoihin lasiastioihin. 

Kolmas syy luonnonkosmetiikan valmistamiseen omatoimisesti, on ajan hengen mukainen käsillä tekemisen trendi: kosmetiikan tekeminen palvelee omaa hyvinvointia vastaavasti kuin vaikkapa käsityöt, piirtäminen ja maalaaminen. On palkitsevaa tehdä asioita itse, ei pelkästään tekemisen rentouttavan vaikutuksen, vaan konkreettisen lopputuloksen takia. Niin moni, esimerkiksi omaan työhön liittyvä asia ei ole konkreettisesti hahmotettavissa, joten tällainen käsillä tekeminen maadoittaa mukavasti perusasioiden ja olemisen äärelle.

Lisäksi DIY-kosmetiikka on edullista, kokeellisen hauskaa niin kuin leivonta ja mainio lahjaidea kenelle tahansa, vauvasta vaariin.

Mitä luonnonkosmetiikan valmistamiseen tarvitset?

Luonnonkosmetiikan valmistamiseen et tarvitse mitään ihmeellistä – pitkälle pääset nimittäin yleisesti keittiöstä löytyvillä välineillä ja muutamalla lasi- tai metallipurkilla.

Näillä pääset mainiosti alkuun:

 • Säilytyspurkit: lasisia tai metallisia kannellisia purkkeja, jotka on helppo desinfioida keittämällä.
 • Keittiövälineet: esimerkiksi kattila, lusikka, nuolija ja metallikulho tai iso 5-10 dl metallimitta (rasvojen sulattamista varten) sekä blenderi/sauvasekoitin/käsivatkain.
 • Rasvat ja öljyt: esimerkiksi kaakaovoi, sheavoi ja mangovoi sekä kookosöljy, arganöljy, oliiviöljy, jojobaöljy ja manteliöljy.
 • Vahat: esimerkiksi karnaubavaha (vegaaninen) ja mehiläisvaha.
 • Eteeriset öljyt: tuovat tuoksua kosmetiikkaan ja toimivat aromaterapeuttisesti – kokeile esim. sitruunaa, appelsiinia, ruusua, laventelia tai patsulia. 
 • Kukkaisvedet: esimerkiksi ruusuvesi tai laventelivesi.
 • Sokeria, hienoa merisuolaa tai kristallisuolaa: kuorintojen valmistamiseen.
 • Sidosaineet: esimerkiksi perunajauho ja ruokasooda.
 • Kasvivärit: esimerkiksi punjuurijauhe, ruusujauhe tai erilaiset marjajauheet (tyrni, mustaherukka, puolukka, mustikka...)

DIY-luonnonkosmetiikan säilyvyys

Itse tehdyn luonnonkosmetiikan valmistamisessa ja käytössä on otettava huomioon huolellinen hygienia, koska valmistamisessa ei käytetä keinotekoisia säilöntäaineita. Työvälineet ja säilytysastiat tulee pestä, puhdistaa ja tarvittaessa keittää ennen käyttöä – suosittelemme keittämään ainakin säilytysastiat ennen tuotteiden purkittamista. 

DIY-luonnonkosmetiikan säilyvyys on rajallista, joten tuotteita kannattaa pitää tarkasti silmällä jokaisen käyttökerran yhteydessä. Mitä enemmän kokemusta karttuu, sitä paremmin oppii ymmärtämään eri raaka-aineiden säilyvyysaikoja. Rasvapohjaiset tuotteet säilyvät yleensä noin pari kuukautta, kun taas vettä sisältävät tuotteet vain muutamasta päivästä viikkoon. Itse valmistettujen tuotteiden kannet kannattaa myös sulkea huolellisesti käytön jälkeen. Vettä sisältävä kosmetiikka säilyy parhaiten viileässä.

Valmista helppoa DIY-luonnonkosmetiikkaa kotikeittiössä

Valmista DIY-luonnonkosmetiikkaa, kuten vartalovoita, kuorintoja ja dödöä

Kokosimme Hyviksen blogiin muutamia matalan kynnyksen DIY-luonnonkosmetiikan ohjeita, joiden avulla pääset mahdollisimman helposti sisään itse valmistetun kosmetiikan maailmaan. Kokeile vaikka jotain seuraavista:

 1. Sitruunainen DIY-deodoranttivoide
 2. Pehmentävä luonnonkosmetiikan DIY-vartalovoide
 3. Hellävarainen DIY-ruusukuorinta kasvoille
 4. Pehmentävä DIY-kahvikuorinta

Tähän liittyvät tuotteet:

Pehmentävä DIY-kahvikuorinta

INARI Arctic Beauty – luksusluonnonkosmetiikkaa Lapista

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.