Kasviväriä päähän - Noora Shingler testasi Radicoa

Kasviväriä päähän - Noora Shingler testasi Radicoa

Hiusten kasvivärjäyksen suosio kasvaa kohisten. Noora Shinglerin hiukset saivat ekokampaamossa kirkkaamman sävyn.

Toimittaja ja Kemikaalicocktail-blogista tunnettu Noora Shingler aloitti hiustensa värjäämisen rippikoulun jälkeen, kun rippipappi mainitsi hänen yhdennäköisyydestään näyttelijäikoni Liza Minellin kanssa. Hänellä oli tuolloin ruskea tukka.
− Selvitin, miltä Liza Minelli näyttää ja innostuin. Mustahiuksisena olisin vielä enemmän hänen näköisensä. Värjäsin hiukseni mustaksi ja markettivärin käyttäminen jatkui kymmenen vuotta, Shingler kertaa.

Pitkä värjäyskierre kuitenkin katkesi, kun Shingler alkoi Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman toimittajana selvittää hiusvärien kemiaa.
- Sain selville, että musta hiusväri on pahinta seosta, mitä olla saattaa. Muistan uutisen eräästä naisesta, jonka pää turposi synteettisestä väristä.
Suurin osa synteettisistä hapeteväreistä sisältää PPD:tä eli parafenyleenidiamiinia. Tämä värikemikaali on hyvin helposti herkistävä, ja tummissa hiusväreissä sitä on eniten. Hiusväriallergia voi pahimmillaan olla jopa hengenvaarallinen.
- Päätin kokeilla luonnollisia värejä. Ostin hennaa ja sekoittelin väriseokseen nokkosia ja punaviiniä. Ensimmäinen värjäys onnistui ja nyt värjään hiukset mustalla hennalla kerran, pari vuodessa. Toisinaan käyn ekokampaamossa värjäämässä hiukset. Kotivärjäys onnistuu konkarilta helposti, mutta toisinaan on mukavaa poiketa kampaamossa hemmoteltavana. Shingler muistuttaa, ettei kasvivärjääminen ole yksi yhteen kestovärjäämisen kanssa.

- Minulla on tosi hyviä kokemuksia ekokampaamoista. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, ettei niissä katsella värikarttoja ja sanota, että minä haluan tuon. Värin lopputulosta ei voi tietää tismalleen etukäteen, siihen vaikuttaa jopa hormonitoiminta.

 

Kirkasta kevääksi

Shinglerin hiukset värjätään Ekofrissan-kampaamossa Helsingissä. Viimeisimmästä värjäyksestä on jo aikaa ja tukka on tummanruskea. Aluksi hiuksiin kaavaillaan syvää ruskeaa sävyä, mutta lopulta päädytäänkin hiusten kirkastamiseen.
Shinglerin hiukset värjäävä ekokampaaja Viivi Silfverberg selittää, ettei kasviväreillä voi varsinaisesti vaalentaa hiusta. Tummissa hiuksissa amla, intialainen hedelmä kirkastaa hiuksia, lisää tuuheutta ja tekee hiukset hyvin kiiltäviksi.
- Amlaa käytetään myös hilseeseen. Se hoitaa tehokkaasti hiuspohjaa, Silfverberg tietää.

Ayurveda -periaatteella valmistetun kasvivärin pitkäaikainen käyttö parantaa hiusten laatua ja edistää niiden hyvinvointia. Kasvivärjäys aloitetaan pesupaikalta.
- Ennen kasvivärjäystä hiuksiin levitetään pesupaikalla keitettyä merilevää, joka syväpuhdistaa ja valmistelee hiusta värjäystä varten. Merilevä poistaa hiuksesta myös synteettistä väriä, jos sellaista on, Silfverberg sanoo.

 

Hiusten värjäystä hennalla.


Ympäristötietoisen valinta

Kasvivärjäystä voi kokeilla, vaikka hiuksessa olisikin synteettistä väriä jäljellä. Harmaatkin saa kasvivärillä piiloon, mutta siihen tarvitaan yleensä kaksi erillistä värjäyskertaa.
- Nykyään harmaita ei haluta niinkään peittää, ainoastaan sävyä muutetaan vähän. Kun harmaus poistetaan, näyttää siltä kuin tukassa olisi vaaleita raitoja.
Oman hiusvärin kunnioittaminen ja ekologisemman kauneudenhoidon valitseminen on lisääntynyt.
- Ihmiset ovat tiedostavampia ja kiinnostus ekokampaamopalveluita kohtaan kasvaa jatkuvasti. Tuemme sitä, että ihmiset haluavat yhä useammin säilyttää oman luonnollisen hiusvärinsä. Kampaajalla voi käydä ilman värjäystäkin. Leikkauksen yhteydessä voi ottaa jonkin ihanan hoidon tai hieronnan, mikä tekee kampaamokäynnistä luksusta. Kasvivärjäystä Silfverberg suosittelee kaikille ympäristötietoisille, jotka haluavat vähentää kemikaalikuormaansa. Radico-kasviväri on luomusertifikoitu ja biohajoava. Myös kotona värjääville löytyy Radico Colour Me Organic -kasvivärejä.
- Kasvivärjäys sopii myös niille, jotka eivät halua jatkuvasti värjätä hiuksiaan. Kasviväri kuluu pois asteittain, eikä tyvikasvua tarvitse värjätä piiloon kuukauden välein.

Freesimpi look

Kasvivärjäyksessä vaikutusaika on usein synteettistä värjäystä pidempi, joten kampaamokäyntiin saa varata aikaa. Kun amla on saanut vaikuttaa Shinglerin päässä villapipon alla tunnin verran, väri pestään pois ja hiuksiin tehdään vielä indigohuuhtelu ja shampoopesu. Silfverberg pesee tukan luonnollisella hopeashampoolla eli La Cordierin lakritsishampoolla, joka pitää värin viileänä. Muotoiluun käytetään luonnonmukaista kuitugeeliä, joka antaa hiukselle rakennetta.
Föönauksen jälkeen päästään ihailemaan värjäyksen lopputulosta. Väri kehittyy vielä värjäyksen jälkeen muutaman päivän ajan, mutta näyttää aiempaa freesimmältä välittömästi - ja toden totta hiukan aiempaa vaaleammalta.
- Todella luonnollinen ja kaunis väri, joka itse asiassa nostaa kauniisti esiin silmieni väriä, Shingler kehuu lopputulosta.

Kasvivärjäys onnistuu myös kotona.


Kasvivärjäys kotioloissa

Radico tarjoaa vaihtoehdon niille, jotka haluavat värjätä hiuksensa luomulaatuisella kasvivärillä kotona. Colour Me Organic kotiväripaketti sisältää kaiken, mitä kotivärjäyksessä tarvitset. Kotona väriä voi pitää päässä jopa 2 – 3 tuntia kotitöiden lomassa.

Mitä tummempaa lopputulosta halutaan, sitä kauemmin väriä pidetään hiuksissa. Jos hiuksissa on paljon harmaata ja se halutaan peittää, voi harmaa muuttua aluksi vihreäksi. Kyseessä on normaali reaktio ja väri muuttuu kauniin ruskeaksi yleensä 12 tunnin sisällä.

Näin käytät kasviväriä kotona:


1. Puhdista hiukset ennen värjäystä syväpuhdistavalla luonnonsampoolla tai savella.
2. Sekoita värijauhe lämpimään, noin 70-asteiseen veteen.
3. Levitä seos heti hiuksiin.
4. Pidä väriä hiuksissa vähintään tunnin ajan. Mitä kauemmin väri on päässä, sitä tummempi on
lopputulos. Voit pitää väriä huoletta päässä jopa 2-3 tuntia.
5. Värjää hiukset seuraavan kerran 4-6 viikon kuluttua.
6. Väri kehittyy hiuksissa muutaman päivän ajan.

 

 

Alkuperäinen teksti on toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneestä Hyvis -lehdestä oleva artikkeli jonka on kirjoittanut Irene Naakka.

Tähän liittyvät tuotteet:

Kahvilajätteestä kauneustuotteeksi

Kesän ihanin morsiussauna

Näitä luetaan

Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...
Kosteusvoidesuosikit Dr. Hauschkalta
Tarkkaan valituista rohdoskasveista valmistetut Dr. Hauschkan luonnonkosmetiikkatuotteet tukevat luonnollista kauneuttasi. Ne hoitavat...
Miksi ihon kaksoispuhdistus tuo kaksinkertaisen hyödyn?
Onko kaksoispuhdistus vain trendi? Kaksoispuhdistuksen käsite sai alkunsa Koreasta ja leviää nyt...
Näin hoidat epäpuhdasta ihoa – tärkeimmät tuotteet tasapainoiseen ihoon
Epäpuhdasta ja helposti rasvoittuvaa ihoa pidetään teini-ikäisten iho-ongelmana. Kuitenkin yhä useampi kärsii...
Reconnecting Nature™ -metsäpöly on kotimainen tutkimusinnovaatio, joka vahvistaa ihon vastustuskykyä
Metsässä oleskelun terveyttä edistävistä vaikutuksista on puhuttu paljon, ja tutkimustulokset ovat osoittaneet...
Bee Venom – luonnon oma botox
Bee venom eli mehiläisen myrkky on luonnollinen keino häivyttää ihon ikääntymisen merkkejä ja kiinteyttää kasvojen...
Bioaktiivinen muta tehohoitaa ja hemmottelee
Järven pohjassa vuosituhansien ajan kehittynyt terapeuttinen hoitomuta
sisältää kahmalokaupalla bioaktiivisia ainesosia, jotka uudistavat...
Havupuu-uutejuomalla parissa viikossa eroon ruusufinnistä
Porilainen Liisa Lumme on 36-vuotias koirakoulun ohjaaja, joka sairastui nelisen vuotta sitten...
Kosmeettisen gua shan ABC ja opas gua sha välineen valintaan
Gua sha on tällä hetkellä ylivoimaisesti kirkkain johtotähti kauneudenhoitomaailmassa eikä mikään ihme,...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.