Morsiussaunassa rentoudutaan ja puhdistaudutaan

Kesän ihanin morsiussauna

Morsiussauna on paikka, jossa hankkiudutaan eroon menneisyyden lioista ja jatketaan elämää "puhdistautuneena". Koska perinteet nousevat aika ajoin pintaan, on morsiussauna taas tänä päivänä hyvinkin hauska ja huokea ohjelmanumero polttareille.

Ennen morsiussaunan suunnittelua on ehkä paikallaan miettiä hieman morsiamen persoonaa. Onko morsian pidättyväinen tai rempseä luonne? Nauttiiko hän perinteistä? Toteuta sauna perinteiseen tapaan – tai sitten täysin omaan tapaanne.

Miksei morsiussauna voisi myös olla sulhosauna? Tai miksei pariskunta voisi yhdessäkin toteuttaa nämä taiat naimisiin menon kunniaksi tai yhdessäolon vahvistukseksi?

Tutustu alta morsiussaunan perinteisiin ja nappaa talteen vinkkimme.

Saunan koristelu ja morsiamen vihtominen

Peitä lauteet perinteisellä puhtaalla valkoisella lakanalla ja sirottele ympärille luonnonkukkia, koivun oksia tai ruusun terälehtiä. Sujauta kukkasten joukkoon nokkonen tai piikikäs katajanoksa, jonka tarkoitus on muistuttaa morsianta siitä, että elämä ei ole aina helppoa.

Morsian on tapana vihtoa, jotta vanhat synnit tarttuvat vihtaan ja avioliitto voi alkaa täysin puhtaalta pöydältä. Jokaisen saunojan tulee vihtoa morsianta hetki ja vihtoja voi omalla vuorollaan opastaa tulevaa morsianta jollakin hyväksi kokemallaan elämänohjeella.

Tee toisin: Jos joukossa on allergisia, kannattaa kukat ja koivunoksat jättää pois ja vaihtaa koivuvihta esimerkiksi tammivihtaan. Allergiaa helpottamaan sopii ylälauteille asetettava suolalyhty, joka puhdistaa saunan ilmaa. Suolalyhdyn alle kannattaa laittaa alusta, jotta siitä irtoava suola ei sotke lauteita.

Jos et halua piinata morsianta nokkosilla, tee niistä ennemmin pitsaa tai lettuja, joilla voitte herkutella saunomisen jälkeen.

Suolaa, jauhoja ja kananmunia morsiamelle

Hierokaa morsiamen selkään suolaa, jotta "vanha suola" ei alkaisi janottaa. Tämän toimituksen aikana morsian voi käydä läpi ääneen kaikki vanhat sulhasensa. Morsiameen tulee hieroa myös jauhoja, mikä takaa vaurauden ja hedelmällisyyden tulevassa liitossa. Morsiamen hiuksiin, kasvoille ja kaulalle hierotut kananmunat niin ikään sinetoivät lapsionnen.

Tee toisin: ei ole itsestään selvää, että kaikki morsiamet haluavat tai voivat saada lapsia. Vältä jauhoista likainen sauna ja tee morsiamelle esimerkiksi jalkojen tai koko vartalon hieronta. Morsianta voi hemmotella myös saunaan mainiosti sopivalla kasvonaamiolla.

Vinkki: Jos ujo morsian ei halua kertoa entisiä poikaystävistään, voi hän ottaa pienen happihyppelyn ja kiertää saunan niin monta kertaa kuin hänellä on ollut aiempia rakkauksia.

Hunajasta makeaa tulevaisuutta

Perinteisen morsiussaunaan tulisi varata mukaan hunajaa, jotta elämästä tulee makeaa.

Vinkki: Hunajasta ja sokerista voi valmistaa seoksen koko kropan kuorintaan ja koko saunaseurue voi peseytyä hunajaisella suihkugeelillä.

Pois heitettävät pesuvedet kuvastavat painolastien taakse jättämistä. Pesuveden ei kuitenkaan tarvitse olla myrkyllistä – valitsethan saunaan mahdollisimman ekologisia tuotteita, jotta luonto kiittää.

Tuoksua kiukaalle – nesteytys kuntoon!

Alkoholijuomien, etenkin viinan ja oluen heittäminen kiukaalle on ollut perinteinen tapa morsiussaunassa. Onpa niitä siinä sivussa sitten nautittu myös löylyjuomina.

Vinkki: Jos kaljan tuoksu kiukaalla ei innosta, saunatuoksuilla ja eteerisillä öljyillä tuot saunaan kotoista ja tunnelmallista tuoksua. Nesteytys kannattaa pitää kunnossa esim. kookosveden tai muiden kesäisten juomien avulla.

Saunan jälkeen

Kun morsian on vielä saunassa, jonkun tulee sillä välin kääntää hänen vaatteensa nurin päin. Kun morsian tulee saunasta, hänen suhtautumisensa nurinpäin oleviin vaatteisiin kuvastaa sitä, tuleeko hänestä äkäinen vai hyväntahtoinen puoliso.

Saunomisen jälkeen vihta heitetään saunan katolle. Jos vihta jää sinne, se tietää hyvää onnea.

Onnea kaikille kesän hääpareille!

Artikkeli on julkaistu aikaisemmin vanhassa blogissamme 24.6.2015.

Kasviväriä päähän - Noora Shingler testasi Radicoa

Lavera – luonnonkosmetiikkaa kaikille jo 30 vuotta – saksalaisen perheyrityksen tarina

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.