Yrttiviikon ja tulevan kevään kunniaksi on aika käyttää viime kevään kuivatut nokkoset pois kaapista pyörimästä. Kerran erehdyin nokkosta laittamaan pitsapohjaani ja sen jälkeen en ole pitsaa ilman nokkosta tehnyt. En ole kerännyt nokkosiani
itse – niitä saa onneksi myös kaupasta, kuten Hyvikseltä!
Pizzapohja
- 2,5 dl vettä
- 25 g hiivaa
- 1 tl hunajaa
- 1 rkl psylliumia
- 2 rkl kuivattua nokkosta
- 1 tl suolaa
- 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 0,5 dl oliiviöljyä
Pizzan täytteet oman maun mukaan, tässä omat tämän hetken suosikit:
- Paseerattua tomaattia
- Kinkkua
- Pari palaa meetvurstia makua antamaan
- Tuoreita herkkusieniä
- Juustoraastetta
- Mozzarellaa
- Basilikaa
- Oliiviöljyä
Toimi näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hunaja ja psyllium ja sekoita hetki.
- Anna turvota viitisen minuuttia.
- Lisää seokseen suola, nokkonen ja puolet jauhoista, ja sekoita.
- Lisää sitten öljy ja sekoita.
- Loput jauhot kannattaa sekoittaa taikinaan käsin, jotta tunnet, kun taikina muuttuu "kimmoisaksi palloksi". Varo lisäämästä liikaa jauhoja, ettei taikinasta tule murenevaa.
- Kun taikina on valmis, kaulitse se leivinpaperille ja jätä kohoamaan siksi aikaa, kun kokoat ja pilkot täytteen raaka-aineet valmiiksi.
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
- Lisää täytteet.
- Paista 225 asteessa alatasolla noin 20 min, jotta pohjasta tulee rapsakka ja niin, että juustossa on mukava kullanruskea väri. Itse lisään vielä paistetun pizzan päälle mozzarellaa, basilikaa ja tilkan oliiviöljyä. Nam!
Resepti on julkaisu aikaisemmin vanhassa blogissa 13.3.2015.