Uuden väitöstutkimuksen mukaan suomalaisille tuttu puolukka voi tuoda merkittäviä terveyshyötyjä. Puolukka on pitkään ollut tunnettu terveysvaikutuksistaan, mutta nyt sen vaikutuksia maksan rasvoittumisen ja aineenvaihduntahäiriöiden ehkäisyssä on tutkittu tarkemmin.
Elintarviketieteiden maisteri Riitta Ryytin tutkimuksessa puolukkajauhe lisättiin länsimaista runsasrasvaista ruokavaliota muistuttavaan rehuun, ja tulokset osoittivat, että puolukka ehkäisi matala-asteista tulehdusta sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Hiirikokeissa puolukan käyttö alensi merkittävästi tulehdustekijöiden ja leptiinihormonin tasoja verrattuna rasvaisella dieetillä olleeseen kontrolliryhmään.
Puolukan käyttö näytti myös estävän runsasrasvaisen ruokavalion aiheuttamaa kolesterolin, verensokerin, painon ja sisäelinrasvan nousua. Lisäksi puolukka esti seerumin ALT-entsyymin tason nousun, joka viittaa usein rasvamaksan aiheuttamaan maksasoluvaurioon.
Tutkimus toi esiin, että puolukan kuoriuutteellakin oli positiivisia vaikutuksia glukoosiaineenvaihduntaan, painon kehitykseen ja sisäelinrasvan määrään, mikä viittaa siihen, että puolukan kuoressa on vielä hyödyntämättömiä tehoaineita.
Painonnousun myötä kehon rasvakudos alkaa erittää tulehdusta aiheuttavia yhdisteitä, jotka lisäävät matala-asteista tulehdustilaa ja altistavat kakkostyypin diabetekselle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Ylipaino vaikuttaa myös maksan toimintaan ja voi johtaa rasvamaksaan, joka voi pahimmillaan kehittyä maksakirroosiksi tai maksasyöväksi.
Ryyti kannustaakin lisäämään puolukkaa osaksi terveellistä ruokavaliota, mutta korostaa, että lisätutkimuksia tarvitaan vielä, jotta voidaan vahvistaa puolukan vaikutukset myös ihmisillä ja määrittää riittävä annostus. Puolukka voi kuitenkin olla tärkeä lisä ruokavalioon niille, jotka haluavat tukea maksan ja koko kehon terveyttä luonnollisesti.