5-Hydroksitryptofaani (5-HTP tai 5HTP ) on luonnossa esiintyvä aminohappo, joka on serotoniinin ja melatoniinin esiaste

Eikö 5-HTP-ravintolisää voi enää käyttää? Tästä on kyse yksittäisten tuotteiden takaisinvedoissa

Kuluneella viikolla mm. Yle ja MTV uutisoivat Puhdistamon Ilta Magnesium -ravintolisän takaisinvedosta. Seuraavana päivänä myös Solgar ilmoitti 5-HTP Complex -valmisteensa takaisinvedosta. Takaisinvetojen taustalla on Suomen Ruokaviraston uusi tulkinta tuotteissa käytettävän Griffonia simplicifolia -siemenuutteiden 5-HTP-pitoisuuteen liittyen. Kumpikaan tuotteista ei aiheuta vaaraa tai haittaa käyttäjille.

Miksi tuotteet vedettiin pois myynnistä?

Takaisinvedettyjä tuotteita yhdistää niiden ainesosana käytetty tuplauutettu, luontaisesti 5-HTP:a sisältävä Griffonia simplicifolia -kasviuute. Ruokaviraston uuden linjauksen mukaan tuplauuttamalla valmistettu (vesi-alkoholiuutto) Griffonia simplicifolia -kasvin siemenuute katsotaan uuselintarvikkeeksi, jota ei saa myydä ravintolisänä ilman uuselintarvikelupaa.

Miten kuluttajan tulee suhtautua takaisinvetoihin?

Molemmat takaisinvedetyt tuotteet ovat turvallisia käyttää. Solgar kertoo jälleenmyyjilleen osoittamassa tiedotteessa 5-HTP Complex -tuotteensa olleen myynnissä vuodesta 2006 ilman ainuttakaan haittailmoitusta Suomessa tai muualla maailmassa. Takaisinvedon takana on ainoastaan viranomaisten uusi uuselintarvike-tulkinta.

Vaikka tuotteita on täysin turvallista käyttää, olemme vastuullisena toimijana päättäneet tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden pyytää rahojensa palautusta takaisinvetoihin liittyen ilman, että tuotetta tarvitsee palauttaa. Olethan yhteydessä Hyviksen asiakaspalveluun, jos haluat asiasta lisätietoa!

Mitkä 5-HTP-tuotteet ovat edelleen sallittuja?

Koska takaisinvedot liittyvät tämänhetkisen ymmärryksemme mukaan pelkästään synteettisesti tai Griffonia simplicifolia -kasvin siemenestä nk. tuplauuttomenetelmällä (vesi-alkoholiuutto, jolla kyseisen tuotteen 5-HTP-pitoisuus saadaan erityisen korkeaksi), valmistettuihin 5-HTP-tuotteisiin, myynnissä on edelleen 5-HTP-valmisteita, jotka ovat Ruokaviraston hyväksymiä. 

Hyviksen verkkokaupassa myytäviä sallittuja 5-HTP-valmisteita ovat:

Myös Puhdistamo ja Solgar ovat ilmoittaneet suunnittelevansa Ruokaviraston hyväksymän 5-HTP-tuotteen tuomisesta markkinoille valitettavien takaisinvetojen jälkeen.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto ihmettelee tulkintaa

Myös Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto tiedotti ripeästi oman kantansa asiasta jälleenmyyjilleen suunnatulla tiedotteella. Terveystuotekauppiaiden Liitto kummastelee Ruokaviraston uuselintarviketulkintaa ja katsoo sen osittain virheelliseksi ja huonosti perustelluksi. Liitto vetoaa omassa kannassaan Euroopan Komission uuselintarvikeluetteloon, jossa todetaan, että Griffonia simplicifolia-kasvin siemenen on sallittua käyttää ravintolisissä, eikä uuttomenetelmään ole otettu erikseen kantaa. Ruokaviraston tulkinta taas nojaa nimenomaan uuttomenetelmään, mikä on Terveystuotekauppiaiden mukaan erikoista, sillä kasvien siementen uuttamisessa käytetään nimenomaan vesi-alkoholiuuttamista, joka uuttaa siemenestä rasva- ja vesiliukoiset ainesosat, kun vesiuutos uuttaa vain siemen vesiliukoiset ainesosat.

Suomen Terveystuotekauppiaden Liitto julkaisi 18.2.2022 tiedotteen Ruokaviraston tulkinnasta, minkä tarkoituksena on avata tulkinnan taustoja ja tulkinnan ongelmallisuutta. 

Mitä huippusuosittu 5-HTP on?

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on luonnossa, esimerkiksi afrikkalaisessa Griffonia simplicifolia -kasvin siemenissä esiintyvä aminohappo, jota elimistö pystyy valmistamaan välttämättömiin aminohappoihin lukeutuvasta tryptofaanista. Tryptofaania saadaan ravinnosta esimerkiksi kalkkunasta, kanasta, maidosta, kananmunista, pähkinöistä, mantelista ja siemenistä (etenkin seesamin- ja auringonkukansiemenet), täysjyvätuotteista ja linsseistä. 

5-HTP:n biokemiallinen rooli elimistössä on toimia serotoniinin esiasteena, joka toimii puolestaan melatoniinin esiasteena. 5-HTP:stä on tehty lukuisia laadukkaita tutkimuksia, joista emme kuitenkaan saa elintarvikelain alaisena toimijana kertoa enempää. 

Kauppiaan viikkokatsaus vko 6

Kauppiaan viikkokatsaus vko 7

Näitä luetaan

Asiakkaidemme suosikit 2023
Katso mitkä olivat Hyviksen viime vuoden myydyimmät tuotteet.
Kirkasvalolaite - Aurinkoa sisätiloissa
Syksyn ja talven pimeys ja lyhyet päivät voivat vaikuttaa mielialaan ja energiaan...
Magnesiumia kesäkuntoiluun
Miksi on erityisen tärkeä huolehtia magnesiumin saannista kesällä liikuntaa harrastaessa?
Osallistu TerveysSummit-arvontaamme ja voita upeita tuotepalkintoja!
TerveysSummitin kunniaksi Hyvis järjestää SUUREN arvonnan ja Sinulla on mahdollisuus voittaa upeita...
Voita Hyviksen aurinkotuotepaketti!

Osallistu arvontaan ja voita Hyviksen aurinkotuotepaketti! Arvo 68 euroa!


Muistilista ennen matkaa – 4 helppoa tapaa voida paremmin lomalla

Onko sinullakin edessä ulkomaanmatka pitkän tauon jälkeen?

Matkailusivusto Rantapallo listasi neljä helppoa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.