Hyviksen suuri suklaatasting

Hyviksen suuri suklaatasting: valikoimamme kiinnostavimmat suklaat testissä!

Olemme tällä viikolla viettäneet Hyviksellä harvinaisen maukasta teemaviikkoa, nimittäin suklaaviikkoa! Koko viikko on ollut kaupassamme pyhitetty suklaalle, tuolle kaikkien herkkujen äidille. Kehittelimme viikon kunniaksi helppoja mutta herkullisia suklaareseptejä, kirjoitimme suklaan tuotannon epäkohdista ja vastuullisen suklaan valinnasta ja otimme valikoimiimme uusia houkuttelevia suklaauutuuksia. Kirsikkana kakun päällä päätimme porukalla pitää (etänä) suuren suklaatastingin, jossa testasimme valikoimastamme löytyviä suklaahelmiä.

Testattaviksi suklaiksi valikoitui erilaisiin ruokavalioihin ja mieltymyksiin sopivia yksilöitä. Testisuklaiden joukosta löytyy vegaanisia suklaita, gluteenittomia suklaita, luomusuklaita, yksi sokeriton suklaa, yksi raakasuklaa – sekä yksi villi kortti. Nämä suklaaherkut olivat mukana testissä:

Testiryhmäämme kuuluivat toimarimme Hanneli, sisältöpäällikkömme Saara, graafinen velhomme Susanna, copywriterimme Heli, markkinointiassarimme Ida sekä koodarimme Tomi. Pisteitä annettiin asteikolla 1–5, joten yhden suklaan maksimipistemäärä oli 25. Meillä kaikilla on suklaan suhteen erilaiset preferenssit – joku esimerkiksi rakastaa raakasuklaata, toinen taas ei – joten hajontaa syntyi mielipiteissä. Kaksi suklaata nousi kuitenkin selkeästi kärkikahinoihin ja testin suosikeiksi.

Mitkä suklaat kruunattiin testivoittajiksi? Entä mikä suklaa yllätti eniten? Fiilistele testikokemuksia ja laita suklaat itse testiin! Nyt sinäkin voit nimittäin tilata itsellesi kotiin Hyviksen suklaatasting-tuotepaketin, joka sisältää testissä esitellyt suklaat. Järjestä oma (etä)maisteluilta vaikka pääsiäisenä!

Foodin Luomu Wild Blueberry 54%

1. Foodin Luomu Wild Blueberry 54%

Foodinin laadukkaat suklaat ovat keränneet vuosien mittaan vankan fanikunnan, eikä suotta. Foodiin suklaiden valttina on samettinen koostumus ja kiinnostava makuvalikoima, johon kuuluu mm. lakritsi-inkivääri, chai-appelsiini ja kookosmaito. Tässä testissä maistelimme mustikkaraakasuklaata, jossa yhdistyy suomalainen villimustikka sekä Amazonin sademetsistä peräisin oleva raakakaakao. Vegaanisen mustikkasuklaan maitomaisen maun ja pehmeän koostumuksen salaisuutena on herkullinen ja kuitupitoinen kookosmanna. Suklaa on makeutettu kookossokerilla, ja siihen on lisätty myös Bacillus coagulens -maitohappobakteeria. Aikamoinen hyvän olon suklaa siis – ja toinen testimme voittajista!

 • Ida: Foodinin suklaat eivät petä. Mustikan maku tulee kunnolla esiin ja tekee mieli ottaa toinen pala!
 • Heli: Taattua Foodin-laatua! Mustikka ja tumma suklaa ovat toimiva makupari, ja mustikka antaa raikkautta pehmeälle suklaalle. Foodinin suklaissa on se jännä juttu, että vaikka suklaa ei ole kovin makeaa, yksikin pala riittää tainnuttamaan suklaanhimon (ja hyvä näin).
 • Susanna: Ehtaa raakasuklaatykittelyä! Tämä on klassinen "yksi pala hyvän kahvin kanssa" -suklaa. Raakasuklaan maku on todella voimakas, enkä itse sen alta juurikaan mustikkaa löydä. Tämä menee ehdottomasti raakasuklaasarjassa kärkikahinoihin upean samettisen ja suussasulavan koostumuksensa ansiosta.
 • Hanneli: Foodinin taattua laatua. Tämä suklaa kuuluu raakasuklaiden huippukastiin.
 • Saara: Olen tumman suklaan ja raakasuklaan ystävä, joten en voi olla antamatta tälle suklaalle täyttä vitosta! Mustikan maku pääsee myös mukavasti esiin, vaikka tumma suklaa onkin pääroolissa.
 • Muuris: Erittäin tumma, rikas maku. Ei liian makea. Itse en sekoittaisi mustikkaa suklaaseen.

Yhteispisteet: 20/25

 Benjamissimo Hot Nibs

2. Benjamissimo Hot Nibs

Benjamissimo on bulgarialainen suklaanvalmistaja, joka on tunnettu vegaanisista superfoodeilla, kuten kurkumalla ja spirulinalla, kuorrutetuista suklaistaan. Benjamissimon suklaat ovat 100 % luomulaatuisia ja gluteenittomia, eivätkä ne sisällä valkoista sokeria. Lisäksi yritys on tunnettu vastuullisena toimijana: kaakaopavut viljellään reilun kaupan periaatteiden mukaisesti luomutiloilla Nicaraguassa, Kolumbiassa ja Ecuadorissa, ja viljelijät saavat kunnon korvauksen työstään.

Testiin valikoitui Benjamissimon Hot Nibs -suklaa, joka sisältää nimensä mukaisesti kaakaonibsejä, chiliä ja paprikajauhetta. Sopii erityisesti tulisen ruoan ystäville!

 • Ida: Ensimmäinen ajatus maistaessa on, että onpa makeaa suklaata, sen jälkeen suuta alkaa hiukan poltella. En osaa ihan sanoa, mitä maku muistuttaa.
 • Heli: Tämä suklaa maistui testin suklaista kaikista vähiten perinteiseltä suklaalta. Suklaa on aika makeaa, ja jälkimakuna suuhun jää chilin hellä potku. Kaakaonibsit antavat kivaa suutuntumaa muuten suussasulavan pehmeään koostumukseen.
 • Susanna: Yllättävän kipakka, mutta maku vähän kuin kaapin perälle unohtuneessa, väljähtäneen tunkkaisessa chilijauheessa. Jättää pienen lämmön suuhun. Kiva kuriositeetti, muttei kyllä mitenkään suklaahimoon soveltuva. Älä tarjoa chilipäille, pettyvät vielä, raukat.
 • Hanneli: Benjamissimon suklaat sopivat mielestäni todella hyvin lahjaksi, tai sitten itselle omaan hemmotteluhetkeen! Tämä suklaa ei ollut niin tulinen, etten olisi itsekin pystynyt maistamaan.
 • Saara: Benjamissimon chilisuklaa oli aluksi yllättävän miedon makuista, mutta vähän ajan kuluttua antoi mukavaa chilimäistä poltetta suuhun. Ihan jees suklaa chilin ystäville.
 • Muuris: Muistuttaa enemmän jonkinlaista toffeeta kuin suklaata. Yllättävän tulinen.

Yhteispisteet: 13/25

Taiga Dark Chocolate with Reindeer Crisps

3. Taiga Dark Chocolate with Reindeer Crisps

Taiga on kotimainen suklaavalmistaja, joka tekee suklaita seikkailijasieluille. Taigan suklaissa käsintehdyt suklaat yhdistetään pohjoisen luontomme parhaisiin – ja yllättävimpiin – makuihin. Taigan valikoimasta löytyy nimittäin perinteisempien marjasuklaiden lisäksi kalalla, porolla ja sirkoilla maustettuja suklaita. Erityisesti Taigan kalasuklaa on lyönyt läpi maailmalla ja kerännyt palkintoja Aasiassa. Tällä kertaa testasimme kuitenkin porosuklaata, joka on lähes yhtä eksoottinen makupari tummalle suklaalle.

Joskus hulluiltakin kuulostavat ideat saattavat toimia kuin unelma. Porosuklaa nimittäin kiilasi hieman yllättäen testin toiseksi voittajaksi, vaikka olikin testin omaperäisintä antia!

 • Ida: Tämä suklaa pelotti minua! Itse suklaa oli todella ihanaa, sen sijaan liha suklaassa ei ollut minun juttuni. Tämä tumma suklaa ilman lihaa olisi erittäin jees!
 • Heli: Olen itse outojen makuyhdistelmien ystävä, joten porosuklaa herätti heti mielenkiinnon. Suklaa on sellaisenaan mielestäni testin parasta antia. Poronliha antoi lähinnä suolaista lisäpotkua ja rouskuvaa suutuntumaa suklaalle – lihan maku ei siis lyönyt mitenkään läpi. Mainio suklaa ulkomaisten kavereiden säikyttelyyn!
 • Susanna: Oma lihansyöntini on nykyisin niin minimaalista, että tämä meni perheen joustavamman syömärin maistettavaksi. Liha ei tässä kuulemma juurikaan maistu, joukossa olevat lastut voisivat olla mitä tahansa rouskuvaa. Hyvä, pehmeä tumma suklaa.
 • Hanneli: Erikoinen makuvalinta. Sopii varmasti ennemminkin lahjaksi tai “kokeile jotain uutta” -tyyppiseksi ratkaisuksi kuin perus perjantaiherkuksi.
 • Saara: Taigan tumma suklaa on ihan timanttisen hyvää, eikä niin voimakasta kuin Foodinin. Olen myös kuivatun poron ystävä, ja mielestäni se sopi yllättävän luontevasti tumman suklaan kanssa, vaikka aluksi hieman epäilinkin niiden yhteispeliä. Hienostunut suklaa ja pakkaus – toimii mainiosti lahjana!
 • Muuris: Laadukas tumma suklaa, mutta poro ei juurikaan maistu; sen olisi voinut korvata vaikka suolahipuilla eroa huomaamatta. Hyvä pakkaus, helposti suljettava.

Yhteispisteet: 20/25

Ohoi! Pehmeä vaalea

4. Ohoi! Pehmeä vaalea

Ohoi! on kotimaisen Organic Healthin vegaaninen suklaasarja, jossa yhdistyy vastuullisuus sekä maukkaat maut. Ohoi! -suklaille on myönnetty Reilun kaupan sertifikaatti, joka takaa, että suklaissa käytetyt raaka-aineet on tuotettu vastuullisesti ja eettisesti. Lisäksi jokaisesta myydystä levystä lahjoitetaan 5 senttiä metsiensuojeluun.

Tastingissa maistelimme Pehmeä vaalea -suklaata, joka on maidoton versio perinteisestä maitosuklaasta. Suklaa on valmistettu maidon sijaan riisijuomalla, joka antaa pehmeän ja täyteläisen maun.

 • Ida: Oikein hyvä perussuklaa. Perheen 5-vuotias tykästyi tähän.
 • Heli: Suklaa maistuu todella pehmeältä, joskin se on aika makeaa. Suklaassa maistaa myös vaniljan, mikä oli kiva ylläri. Oikein pätevä vegaaninen “maitosuklaa”, jota voin lämpimästi suositella niille, jotka haluavat välttää perinteistä maitosuklaata.
 • Susanna: No nyt on pehmeä maku, kuten nimikin jo kertoo! Koostumus ehdoton 6/5. Suola maistuu sopivasti, riisimaidosta jää vähän jännä jälkimaku, joka siihen tottuneita tuskin haittaa.
 • Hanneli: Yksi parhaimmista maistamistani vegaanisista suklaista, lähellä tavallista maitosuklaata. Hauskan näköinen ja sopivan kokoinen pakkaus.
 • Saara: Ihan kelpo maitosuklaa. Tämä oli ehkä testin helpoiten lähestyttävä suklaa ja uskon, että tämä suklaa maistuu monelle!
 • Muuris: Aika makea ja kermainen, ei erityisesti suklainen.

Yhteispisteet: 17/25

Torras Dark & Mint

5. Torras Dark & Mint

Torras on perinteikäs espanjalainen suklaabrändi, joka on tuonut markkinoille täysin sokerittomat suklaat – tosin sokerin uupumista ei suklaan mausta uskoisi. Sokerin sijaan suklaat on makeutettu maltitolilla, inuliinilla, erytritolilla ja stevoliglykosideilla. Torrasin sokerittomat suklaat ovat lisäksi vegaanisia ja gluteenittomia, joten ne sopivat moneen ruokavalioon.

Testasimme Torrasin minttusuklaata, jossa hurmaa tumman suklaan ja raikkaan mintun klassikkoyhdistelmä. Tämä suklaa jakoi testaajien mielipiteitä eniten ja kirvoitti useampia After Eight -vertailuja.

 • Ida: Pidän tummasta suklaasta ja pidän mintusta. Tässä suklaassa minttu maistuu vahvasti ja tuo mieleen After Eightin. Hyvä suklaa!
 • Heli: Tästä suklaasta tuli heti mieleen After Eight. Minttu maistuu aika vahvasti suklaassa, mutta tämä on minttusuklaan ystävien mielestä ehkä ihan vaan hyvä asia. Maun perusteella ei uskoisi, ettei suklaa sisällä sokeria.
 • Susanna: Syvän minttuinen tumman suklaan tuoksu ja maku, hivenen rakeinen koostumus, mutta maku täyttä timangia! Sokerittomat suklaat ovat mielestäni aina lähtökohtaisesti epäilyttäviä, mutta tämän osalta epäilykset osoittautuivat turhiksi. Jos koostumus olisi parempi, tämä saisi täydet pisteet. Suosittelen kokeilemaan Pätkis-nitkuihin!
 • Hanneli: Hyvä tumma suklaa, sokeria välttelevälle varmasti nappi valinta!
 • Saara: Suklaa oli melko mietoa ja muistutti yllättävän paljon After Eightiä. Omaan makuun suklaa ei ollut tarpeeksi vahvan makuista – tykkään siis tosi tummista ja esim. raakasuklaasta, mutta mintun maku oli ihan jees.
 • Muuris: Ohut ja nopeasti ohimenevä suklaan maku. Minttu jää suuhun maistumaan, kuin olisi syönyt suklaakuorrutettua purukumia. Ei sovi kahvin kanssa.

Yhteispisteet: 13/25

 So free Organic Dairy Free White Chocolate Alternative

6. So Free Organic Dairy Free White Chocolate Alternative

So Free on brittiläisen Plamilin vegaaninen suklaasarja. Plamil on vegaanisten tuotteiden pioneeri: 60-luvulla perustettu yritys on alkutaipaleeltaan saakka valmistanut kasviperäisiä vaihtoehtoja maitotuotteille. So Free -suklaat ovat luonnon ystävän valinta: ne ovat 100 % kasviperäisistä raaka-aineista valmistettuja ja luomulaatuisia, ja lisäksi ne on tuotettu uusiutuvalla energialla. So Free -suklaat sopivat myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

Testasimme sarjan valkosuklaata. Tämä suklaa ei onnistunut vakuuttamaan vahvempiin makuihin tottuneita testaajiamme, vaan jäi koko testin jumbosijalle.

 • Ida: Tässä suklaassa oli testin suklaista kaikista vähiten makua.
 • Heli: Heti ensimmäisenä tuli mieleen, että aika perus vegaaninen valkosuklaa. Maku on todella mieto ja melko rasvainen. Plussaa siitä, että sopii sekä vegaanista että gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.
 • Susanna: En ole valkosuklaan ystävä muutenkaan, eikä tämäkään suosikkeihini päätynyt. Miedohko, vähän mitäänsanomaton maku. Ennen tätä syö kuin selkäänsä ottaa, toki preferenssinsä kullakin. Selkäsaunasta voisi sentään jäädä edes jonkinlainen muisto.
 • Saara: So Freen valkosuklaa oli omaan makuun hieman liian sokerinen, sillä pidän erityisesti mahdollisimman tummasta suklaasta. Uskon, että tämä suklaa voisi sopia etenkin valkosuklaan ystäville.
 • Muuris: Erittäin rasvainen, voin kaltainen tekstuuri. Lähes mauton, miedon sokerinen.

Yhteispisteet: 9/25

Testaa, oletko samaa mieltä testitulosten kanssa ja tilaa itsellesi suklaatasting-tuotepaketti! Jos testisuklaat eivät ihan vakuuttaneet, valitse omat suosikkisi laajasta suklaavalikoimastamme.

Lue lisää aiheesta: Näin valitset vastuullisesti tuotetun suklaan

Tähän liittyvät tuotteet:

Näin valitset vastuullisesti tuotetun suklaan

Ohoi! Vastuulliset vegesuklaat ovat täällä!

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.