Nainen torkuilla sohvalla

Voihan kaamosväsymys!

On pimeää, väsyttää, harmittaa, ahdistaa, mikään ei ole kivaa, herkkuhimo... Kuulostaako tutulta? Syksyisin ja talvisin usein ainakin Pohjoismaissa kärsitään kaamosväsymyksestä.

Kaamosväsymys

Väsymys voi tuntua jopa ylitsepääsemättömältä ja sängystä nouseminen on aamulla lähes mahdotonta. Työnteko on jähmeää ja arkiaskareetkaan eivät meinaa luonnistua. Vapaa-ajallakaan ei mikään kiinnosta. Tämän tylsän ja niin yleisen vaivan aiheuttaa tavalla tai toisella valoisuuden vähentyminen, vaikka varsinaista syytä tähän niin kovin yleiseen vaivaan ei olekaan löydetty.

Sananen melatoniinista

Melatoniini on yöhormoni, jota erittyy luonnollisesti aivojemme käpyrauhasessa. Normaalisti se säätelee vuorokausirytmiämme ja edistää näin oikeaan aikaan unensaantia. Eritämme melatoniinia enemmän / eniten vuorokauden pimeimpään aikaan. Kun pimeämpi ajanjakso, eli syksy ja talvi tulevat, saattaa melatoniinin eritys nousta vuorokauden ajasta riippumatta ja näin ollen väsymyksen tunne on entistä kovempi. Voisiko tämä olla myös osasyynä kaamosväsymyksen puhkeamiseen?

Jos kesällä on käyttänyt melatoniinivalmisteita ja saanut niistä avun ja taas syksyllä alkaa väsyttää normaalia enemmän, ehkä kannattaa kokeilla melatoniinin pois jättämistä lisäravinteena ja vaihtaa mahdollisesti yleisesti virkistävään lisäravinteeseen?

Kaamosväsymyksen oireet

Kaamosväsymyksen päällimmäisenä oireena on tietysti väsymys ja liikaunisuus. Oireina ovat myös ruokahalun kasvu, erityisesti hiilihydraattiset herkut ovat usein päällimmäisenä halun kohteena, mutta myös omien lempiruokien halu korostuu. Jos näille mielihaluille antaa vallan, tulee usein syötyä liikaa ja tuloksena on painonnousu. Pahaksi päästessään väsymys voi muuttua myös kaamosmasennukseksi, jolloin normaali elämä häiriintyy erittäin pahasti, mutta kaamosväsymystä kuitenkin pidetään jopa normaalina tähän vuodenaikaan sen ollessa niin yleistä. Oireisiin kuuluukin vakavimmissa väsymyksissä alakuloisuus ja innottomuus, jolloin väsymys voi muuttua masennukseksi.

Apua kaamosväsymykseen haetaan usein vääristä paikoista, yksi on juurikin kaamosväsymyksen oireenakin tuttu, eli ruoka ja liiallinen syöminen. Se kuitenkin vain pahentaa väsymystä, jos ja kun se on liian energiapitoista. Toinen väärään suuntaan vievä ”apu” on alkoholi. Usein viikonloppuna ajatellaan rentoutua lasillisella tai useammalla, mutta alkoholi muuttaa unen erilaiseksi, eikä alkoholin nauttimisen jälkeen uni ole yhtä virkistävää kuin normaalisti.

Miten siis kaamosväsymystä voisi sitten helpottaa, niin että siitä olisi jotain hyötyäkin?

Terveelliset elämäntavat ovat tietysti tärkein tekijä. Monipuolinen ravinto, liikunta ja riittävä lepo ovat avainasemassa. Ruokailurytmin tulisi olla säännöllinen ja arjen tulisi olla osin rutiininomaista, jotta kehoon jää muistiin mitä milloinkin tapahtuu, esimerkiksi iltapesujen jälkeen keho tietää, että on levon aika, jos näin on aina toimittu.

Valo. Kaamosväsymyksen oletetaan johtuvan vähenevästä valon määrästä. Tämän vuoksi kannattaakin pyrkiä oleilemaan valoisassa paikassa. Heti aamulla herätessä kannattaa laittaa mielummin vaikka vähän liikaa valoja päälle, kuin hoiperrella minimivalossa aamupuuhiin. Iltapäivällä auringon jo taas laskiessa voi käyttää valon lähteenä esimerkiksi kynttilöitä, jos sähkönkulutus tuntuu tylsältä. Näin valo on myös luonnollisempi, jos siitä pitää enemmän!

Pimeinä aikoina ei iho pysty tuottamaan D-vitamiinia auringonsäteitä apuna käyttäen. Erilaisista lisäravinteistakin voi olla hyötyä. D-vitamiinia suositellaan syötäväksi heti kesän päättyessä virallisestikin. Se kannattaa ottaa ensimmäisenä lisäravinteena käyttöön, jos haluaa valita esimerkiksi vain yhden tai pari tuotetta useamman sijaan. Kesän ja auringon säteiden voiman hävitessä keho ei tuota itse D-vitamiinia tarpeellista määrää. D-vitamiinia saa myös ravinnosta, paras lähde on rasvainen kala, kananmuna ja vitaminoidut maitotuotteet.

B-vitamiinin vaje voi aiheuttaa väsymystä ja se on myös tärkeä tekijä aineenvaihdunnassa. Kehon ja mielen ollessa väsynyt, voi myös kehon toiminnot hidastua, kuten aineenvaihdunta. Mitä enemmän kulutamme energiaa, sitä enemmän tarvitsemme B-vitamiineja. Kannattaakin tarkistella saako kaikkia B-ryhmän vitamiineja riittävästi ravinnosta, vai voisiko lisä olla paikallaan. B-vitamiini on vesiliukoinen, joten sen liiasta saannista ei onneksi ole liiemmin vaaraa.

C-vitamiinin vajeen yksi oireista on myös väsymys. C-vitamiinilla on useita tärkeitä tehtäviä kehossamme ja se on myös vesiliukoinen B-vitamiinin tapaan.

Sitten on tietysti myös muita virkistäviä aineita, kuten kofeiini, tauriini, gingseng, guarana... Tälläisiä virkistäviä tuotteita saa sellaisenaan, kuten vaikkapa kofeiinia kahvista ja guaranaa jauheena, mutta on myös lisäravinteita, joihin on yritetty saada mahdollisimman moni virkistävä tekijä samaan valmisteeseen. 

Sitten on hyvä myös muistaa hemmotella itseään tietyin ehdoin! Pidätkö pähkinöistä? Herkuttele pähkinöillä, saat niistä hyvälaatuista rasvaa ja herkkuhimo saattaa kadota, sillä tulet pähkinäherkusta jo kylläiseksi!
Vaihda jotakin ruokavaliossasi! Syötkö ruoan kanssa aina perunaa tai pastaa? Kokeile vaikkapa mielesi virkistämiseksi quinoaa tai tattaria!
Syö jotakin värikästä! Valoa saat myös ruokalautaselle, kun syöt jälkiruoaksi hedelmiä ja marjoja.

Käy iltakävelyllä ihastelemassa talojen ikkunoiden valoja! Saat samalla tarpeellista liikuntaa sekä valoa, kun ajatuksella katselet valoisia ikkunoita. Käy salilla tai jumpassa! Harrasta sellaista liikuntaa, josta itse pidät. Älä mene salille, jos et siitä pidä, vaan valitse juuri itsellesi sopiva liikuntamuoto.
Naura paljon! Aina ei naurata, mutta sitäkin voi jopa treenata. Tapaa ystäviä ja naura heidän jutuilleen, jos muutkin nauravat, vaikka ei itseäsi sillä hetkellä naurata. Nauru ja hyvä mieli tarttuvat!

 

Alunperin julkaistu 1.12.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Rakastuminen ja kemia

Lapset ja automatka = katastrofi?

Näitä luetaan

Sinivalolasit: Silmien suoja digitaalisen aikakauden haasteissa
Sinivalolasien käyttäminen auttaa vähentämään silmien rasitusta ja väsymystä. Ne voivat auttaa parantamaan...
Kesä, aurinko ja unen haasteet
Onko unen saaminen vaikeaa kesäkuukausina? Auringonsäteet voivat merkittävästi vaikuttaa unirytmiisi, aiheuttaen...
Tehokasta apua liialliseen stressiin: Harmonia KSM66 auttaa tutkitusti!

Liiallinen stressi on haitallista terveydellemme: hormonitoiminta voi mennä sekaisin, pinna kiristyy, elämänilo...

Stressi pois, tyyneys tilalle!
Mia Aura taltutti stressin Harmonia KSM66:n avulla; tuloksena tyynempi ja tasapainoisempi...
Hiljennä ajoissa illalla Puhdas+ SmartTropics Calming Blendin avulla
Nykyään monen kiireisen ihmisen elämä saattaa toisinaan olla kuin miljoonakaupunki, joka ei...
Pidä aivot skarppina Puhdas+ SmartTropics Focus Boosterin avulla
Ihmisaivot ovat ihmeellinen elin. Aivot pystyvät uskomattomiin suorituksiin ja niiden sanotaan olevan...
Aromastick-tuoksupuikon avulla saat aromaterapian hyötyjä arkeesi käden käänteessä
Aromastick on uusi ja innovatiivinen tapa tuoda aromaterapiaa arkeen. Aromastick-tuoksupuikkojen vaikutukset perustuvat...
Diffuuserin käytön hyödyt – 5 syytä aromadiffuuserin hankintaan
Suuren suosion saavuttaneiden diffuusereiden käytöllä on monia hyötyjä, mutta mitä nämä hyödyt...
Luo unelmiesi elämä TaikaFlow-meditaation avulla
Unelmien toteuttaminen ja elämän luominen omannäköiseksi on mahdollista ja jopa yllättävän yksinkertaista....

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.