category
Rakastuminen ja kemia

Rakastuminen ja kemia

Hyvinvoinnin Tavaratalo

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Mitä  tapahtuu, kun rakastuu?

Rakastuessamme kehoissamme tapahtuu erilaisia kemiallisia reaktioita. Nämä kemialliset reaktiot ovat verrattavissa esimerkiksi ruoansulatuksen aikana tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin.

Niin hassulta kuin se kuulostaakin, keho tulkitsee rakastumisen stressinä. Kortisoli on hormoni, jota erittyy luonnostaan kehossa. Rakastuessa kuten stressinkin tullessa kortisolin tuotanto nousee. Onneksemme on kuitenkin todettu, että myönteinen stressi eli eustressi on vain ja ainoastaan hyvä asia, joten rakastuminenkin on hyvä asia.. tietenkin! 

Niin rakastuessa kuin eustressissä (eli hyvässä stressissä) ihminen on luovempi, hänellä on enemmän motivaatiota lähes asian kuin asian hoitamisessa. Oletko kokenut sen rakastumisen ja ihastumisen riemun, kun hengitys kiihtyy ja sydän yrittää hakkautua rinnasta ulos? Tämä stressaa elimistöä, mutta hyvällä tavalla ja tämän stressitilan aikana on kehomme kemiallisista reaktioista lähes sekaisin.

Rakastuminen saa myös testosteronitasot heittelemään. Naisilla tuotanto kasvaa jopa kaksinkertaiseksi ja miehillä taas laskee jopa puoleen. Kemiallisesti ajatellen siis miehen ja naisen rakastuessa toisiinsa he muuttuvat tältä osin kemiallisesti toisiaan lähemmäksi, koska normaalisti miehillä on huomattavasti suuremmat testosteronimäärät kuin naisilla.

Rakastuessa tapahtuu myös runsas serotoniinin purkaus. Serotoniini on sekä kudoshormoni, joka supistaa verisuonia että aivojen välittäjäaine. Serotoniini vapautuu verihiutaleista. Purkaus saa aikaan voimakkaan läheisyyden tunteen, kuten myös hyvänolon tuntemukset. Mielihyvän tunteita herättää myös dopamiinin aineenvaihdunta, mikä niin ikään on aivojen välittäjäaine.

Vastarakastuneelta saattaa myös mennä ruokahalu. Tämä johtuu siitä, että keho tuottaa morfiinin kaltaisia aineita. Samaten ja samasta syystä käy kivun tuntemusten kanssa.

Seuraavan kerran kun sinulta kysytään mitä rakkaus on, voit halutessasi antaa vastaukseksi, että se on nippu kemiallisia reaktioita kehoissamme. ;)

 

Rakkauden täyteistä Ystävänpäivän aikaa!

 

Alunperin julkaistu 14.2.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

 

Seuraava artikkeli

Voihan kaamosväsymys!

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: