Arvojen tunnistaminen kannattaa, sillä arvojen tunnistaminen ja niiden mukaan eläminen on merkityksellistä, vapauttavaa ja palkitsevaa. Arvoja on lukemattomasti, jokainen löytää varmasti omansa. Arvot liittyvät aina tähän hetkeen, sillä se on ainoa hetki, jolloin niitä voi toteuttaa. Ne kytkeytyvät läheisesti myös ihmissuhteisiimme ja siihen, millaisia haluamme olla eri suhteissa.
Miten arvoja voi tunnistaa
Todellisten arvojen tunnistaminen lähtee liikkeelle pohtimalla, mikä sinulle on tärkeää. Arvot ovat vapaasti valittavissamme. Emme pääse selville todellisista arvoistamme sen perusteella, mikä meistä tuntuu miellyttävältä. Arvot eivät ole sama asia kuin tunteet tai mielihyvä ja mielipaha.
Arvojen tyhjentävä listaaminen on mahdotonta. Niitä on lukemattomasti, ja jokainen varmasti löytää omansa. Elämää, valintoja ja toimintaa ohjaavina arvoina voivat esimerkiksi toimia rehellisyys, läsnäolo, hengellisyys, aitous, oppiminen, pyrkimys rakkaudellisuuteen, oikeudenmukaisuus, terveys, kauneus, perhe, menestyminen, palveleminen tai vapaus. Toisille tärkeitä arvoja ovat ahkeruus, läheisyys, vastuullisuus tai taidokkuus, toisille taas turvallisuus, seksuaalisuus, järjestys tai joustavuus. Millaisia esimerkkejä sinä keksit arvoista?
Arvot tässä ja nyt
Arvoja voi toteuttaa vain siinä hetkessä, jota elämme. Se tarkoittaa, että arvot ovat aina meille läsnä. Ne ovat saatavillamme, ja niitä kannattaa tietoisesti hyödyntää. Meillä on joka hetki vapaus valita uudestaan niin, että toimimme arvojemme mukaan.
Arvot todentuvat siinä, millaisia valintoja teemme arjessa. Kun teemme tietoisia valintoja arvojen pohjalta, alkavat arvot ohjata käytöstämme ja vaikuttaa elämäämme suotuisasti. Millaisia arvoja, johtavia periaatteita, konkreettisia tavoitteita ja arvoperustaista toimintaa sinä voisit toteuttaa tänään? Millaisia tekoja se tarkoittaisi?
Kun tiedostamme arvojen läsnäolon ja tahdomme ryhtyä hyödyntämään niitä valinnoissamme ja toiminnassamme, huomaamme usein, että arvojen mukainen elämä edellyttäisi muutoksia tapoihimme ja käytökseemme. Millaisia muutoksia sinun elämääsi tulisi, jos päättäisit elää arvojasi vastaavalla tavalla?
Arvojen mukainen elämä on merkityksellistä ja vapauttavaa
Arvojen mukainen elämä on syvästi merkityksellistä. Merkityksellisyys kumpuaa kyvystämme toimia arvojamme vastaavalla tavalla riippumatta siitä, miltä meistä kullakin hetkellä tuntuu tai millaisia ajatuksia meillä on. Emme ole vangittuina mielemme tai tunnemaailmamme vankilaan.
Arvojen tunnistaminen ja päätös elää arvojamme vastaavalla tavalla on antoisaa toisestakin syystä. Se vapauttaa meidät muiden miellyttämisen pakosta. Kun toimintamme oikeutus ei enää riipu siitä, saammeko muilta hyväksyntää vai emme, pystymme tekemään vapaampia valintoja arjessamme. Oikeutus toiminnallemme tulee sisältämme, kun pohdimme, oliko teko tai valinta arvojamme vastaavaa vai ei.
Kun toimimme yhä enemmän arvojemme mukaan, elämä muuttuu palkitsevammaksi. Palkitsevuus kumpuaa luonnollisesti sisältämme aina, kun onnistumme toimimaan arvojamme vastaavalla tavalla. Tämä on sisäänrakennettu meihin, eikä sitä tarvitse yrittää käynnistää omin avuin. Voimme antaa palkitsevuuden ja sisäisen vahvistavuuden prosessin vaikuttaa meissä omalla painollaan ja luottaa siihen, että se toimii.
Mitä haluat kuulla 100-vuotisjuhlissasi
Arvojen mukainen toiminta liittyy läheisesti ihmissuhteisiin. Millainen isä tai äiti, sisar tai veli, puoliso tai ystävä sinä haluaisit olla? Kuinka haluat kohdella muita ja tulla kohdelluksi? Näihin kysymyksiin kannattaa vastata hitaasti niin, että pohdimme asiaa aika ajoin. Päädymme huomaamaan arjessamme tilanteita, joissa onnistumme olemaan sellaisia kuin tahdomme, ja toisaalta tilanteita, joissa emme onnistu niin hyvin olemaan sellaisia kuin haluamme.
Haluaisitko tehdä mainion harjoituksen, jonka avulla on helppoa motivoitua arvojen mukaiseen toimintaan? Yksi sellainen on puheen pitäminen. Kyseessä ei ole mikä tahansa puhe, vaan tärkeä onnittelupuhe. Voit kuvitella, että se luetaan sinulle 100-vuotissyntymäpäivilläsi. Mitä haluaisit puolisosi, lapsiesi, muiden sukulaistesi, ystäviesi, työtoverisi tai vanhempiesi pystyvän vilpittömästi sanomaan sinusta juhlapuheessaan?
Voit pitää niin monta puhetta kuin tahdot, ja esittää sen kenen tahansa suulla. Puheet johdattavat sinut oivaltamaan, millainen haluat olla eri ihmissuhteissa. Moni päätyy sen perusteella mietiskelemään, millaisia toiminnan, asenteen ja ajattelun muutoksia toivotunlaisen puheen kuuleminen edellyttäisi tämänhetkiseen arkeen.
Harjoitusta voi varioida. Ensiksi, voit pitää puheet niin, että olet elänyt tästä päivästä satavuotiaaksi ilman minkäänlaisia muutoksia. Toiseksi, voit pitää puheet niin, että olet pystynyt toteuttamaan arvotarkastelun pohjalta tekemäsi muutokset. Mitä eroja puheissa on ja miltä niiden kuuleminen tuntuu?
Kun haluat vaikuttaa asioiden kulkuun, on jäljellä vielä yksi tärkeä kysymys; mitä aiot seuraavaksi tehdä edistääksesi asioita haluttuun suuntaan.
Kirjoitus perustuu Arto Pietikäisen kirjaan Kohti arvoistasi. Suuntaa mielekkäisiin muutoksiin. Duodecim 2014.