Älä ole liian kiltti. Opettele sanomaan ei, kun sinusta tuntuu siltä.

Oletko liian kiltti – opi myönteistä jämäkkyyttä

Liiallinen kiltteys tarkoittaa sitä, että seuraat enemmän muiden luomia polkuja kuin omiasi. Toisten ihanteiden laittaminen omien ihanteiden edelle houkuttelee helppoudellaan, kun voimme säästää ajattelemisen ja tietoisesti valitsemisen vaivan. Mutta ymmärrämmekö, miten kovan hinnan maksamme muiden miellyttämisestä? Jos ymmärtäisimme, niin harva meistä haluaisi enää toimia vanhoilla tavoillaan. Kenelle sinä haluat olla kiltti – muiden odotuksille vai itsellesi? Myönteistä jämäkkyyttä harjoittelemalla voi jokainen vapautua vähitellen liiallisesta kiltteydestä. Harjoittelun voi aloittaa sanomalla ystävällisesti ja päättäväisesti ”ei, minä en voi tehdä sitä”, aina kun sen sanominen on mahdollista ja tarpeen.

Usko itseesi

Usein lähdemme seuraamaan muiden tallaamia latuja silloin, kun emme usko itseemme. On helpompi luottaa muihin kuin itseensä. Tämä on petollista. Samalla välttelemme vastuun ottamista elämästämme ja valinnoistamme. Vastuun ottaminen vaatii rohkeutta, kun valintoja pitää tehdä epävarmoissa tilanteissa. On helpompaa mennä virran mukana, tehdä niin kuin neuvotaan ja ajelehtia. Näin ei tarvitse olla. Omiin taitoihin voi oppia luottamaan, ja voimme tietoisesti valita rohkeuden ja omanlaisen elämän muiden osoittamien tienviittojen seuraamisen sijaan.

Kiltin ihmisen pettymykset ja kiukku

Jos olemme aina muiden käytettävissä ja huomaamme usein tulleemme hyväksikäytetyiksi, petymme. Pettymys on syvää ja usein siihen liittyy kiukun tunteita. Kaikki eivät uskalla tiedostaa pettymystä ja kiukkua – eiväthän ne sovi kiltin tytön malliin. Liian kiltteinä saatamme yrittää ratkaista pettymyksen ja kiukun syömällä tai muulla korvikkeena toimivalla toiminnalla. Syöminen auttaa nälkään, ei pettymykseen ja kiukkuun. Pettymykseen ja kiukkuun kannattaa suhtautua kiitollisin mielin; ne ovat viesti siitä, että asiat eivät mene suotuisasti. Niiden voimalla pystymme kieltäytymään liiallisista tai epämieluisista tehtävistä myönteisellä jämäkkyydellä.

Ota vastuu tarpeistasi

Jos sinulla on tarpeen siirtää omat haaveesi ja tarpeesi syrjään aina muiden tieltä, kannattaa harjoitella toimimaan toisin. Myös sinun tarpeillasi on väliä. On tärkeää ottaa toisia huomioon, ja yhtä tärkeää on kantaa vastuu omista tarpeista. Harjoittele rajaamaan palveluksiasi ja raivaa kalenteriin tilaa omille asioillesi. Tämän jälkeen niistä tulee pitää kiinni myönteisen jämäkästi.

Toimi aktiivisesti, tee itsellesi mieleisiä asioita ja huomaa, kuinka voimavarasi lisääntyvät ja alat voida paremmin. Hyvinvoivana, itsestäsi huolehtivana ja myönteisen jämäkkänä ihmisenä saat takuulla sen arvostuksen ja hyväksynnän muilta, mitä kenties pelkäät menettäväsi, kun ryhdyt olemaan vähemmän muiden käytössä.

Kyvyttömyys sanoa ei aiheuttaa stressiä ja voi johtaa loppuun palamiseen

On tärkeää oppia myönteistä jämäkkyyttä ja kieltäytyä liioista tehtävistä. Pelkäätkö, ettei sinusta pidetä jos sanot ei? Kyvyttömyys kieltäytyä johtaa siihen, että aikamme kuluu sellaisten asioiden hoitoon, jotka eivät ole meille tärkeitä. Ainutlaatuinen elämämme tuhraantuu puuduttavien velvollisuuksien täyttämiseen. Joillekin toisten palveleminen on elämän suola, ja hyvä niin. Mutta onko se sitä sinulle? Oletko ajautunut toimimaan muita miellyttävällä tavalla vai oletko tietoisesti valinnut ne vastuut ja tehtävät, joita elämässäsi tällä hetkellä on? Jatkuva hyväksynnän haku muilta ihmisiltä vie meidät urille, jossa elämämme kuluu toisten miellyttämiseen sen sijaan, että kokeilisimme ja tekisimme jotain itsellemme tärkeää. Kun haluamme välttyä tältä, meidän kannattaa opetella unelmoimaan.

Opettele unelmoimaan

Monen liian kiltin ihmisen aika, ajatukset ja energia ovat sidottuja toisten tarpeiden täyttämiseen siinä määrin, ettemme muista unelmoida. Jos meiltä kysytään, mitä haluaisimme tehdä, jos kaikki olisi mahdollista, harva osaa vastata. Mikä on sinun suurin ja mielettömin unelmasi?

Olemme niin tottuneita täyttämään muiden toiveita ja tarpeita, ettemme osaa unelmoida. Jos sinulla ei ole unelmaa, kannattaa aloittaa sellaisen rakentaminen nyt. Kun kuulet asioista, voit miettiä, että tuo voisi olla mahdollista myös minulle. Sisintäsi kuunnellen huomaat, millaisille arvoille sydämesi sykkii, ja mitkä ilmiöt ja asiat vetävät sinua puoleesi. Vähitellen unelmasi alkaa löytyä ja voit myönteisen jämäkkyyden avulla kulkea sitä kohti.

Stressi saa syömään enemmän – katkaise kierre

Tietoisuustaidot tunteiden hallinnassa – kolme harjoitusta vaikeiden tunteiden kohtaamiseen

Näitä luetaan

Maailmalla hypetetty ihmeyrtti auttaa pärjäämään elämän oravanpyörässä
Ashwagandha on tämän vuoden trendaavimpia yrttejä länsimaissa. Tämä vuosituhansia intialaisessa...
Sinivalolasit: Silmien suoja digitaalisen aikakauden haasteissa
Sinivalolasien käyttäminen auttaa vähentämään silmien rasitusta ja väsymystä. Ne voivat auttaa parantamaan...
Kesä, aurinko ja unen haasteet
Onko unen saaminen vaikeaa kesäkuukausina? Auringonsäteet voivat merkittävästi vaikuttaa unirytmiisi, aiheuttaen...
Tehokasta apua liialliseen stressiin: Harmonia KSM66 auttaa tutkitusti!

Liiallinen stressi on haitallista terveydellemme: hormonitoiminta voi mennä sekaisin, pinna kiristyy, elämänilo...

Stressi pois, tyyneys tilalle!
Mia Aura taltutti stressin Harmonia KSM66:n avulla; tuloksena tyynempi ja tasapainoisempi...
Hiljennä ajoissa illalla Puhdas+ SmartTropics Calming Blendin avulla
Nykyään monen kiireisen ihmisen elämä saattaa toisinaan olla kuin miljoonakaupunki, joka ei...
Pidä aivot skarppina Puhdas+ SmartTropics Focus Boosterin avulla
Ihmisaivot ovat ihmeellinen elin. Aivot pystyvät uskomattomiin suorituksiin ja niiden sanotaan olevan...
Aromastick-tuoksupuikon avulla saat aromaterapian hyötyjä arkeesi käden käänteessä
Aromastick on uusi ja innovatiivinen tapa tuoda aromaterapiaa arkeen. Aromastick-tuoksupuikkojen vaikutukset perustuvat...
Diffuuserin käytön hyödyt – 5 syytä aromadiffuuserin hankintaan
Suuren suosion saavuttaneiden diffuusereiden käytöllä on monia hyötyjä, mutta mitä nämä hyödyt...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.