category
Näin pysyt uudenvuodenlupauksessasi koko vuoden

Näin pysyt uudenvuodenlupauksessasi koko vuoden

Sanna-Mari Pöyry

Vuoden vaihtuminen on lupausten aikaa, mutta harva lupaus kestää koko vuotta. Kokosimme kuusi käytännöllistä vinkkiä, joiden avulla voit lujittaa omaa päätöstäsi pitkin uutta vuotta.

Kristallisoi uudenvuoden lupauksen toteutuminen mielikuvassa

Mitä kirkkaampi, innostavampi, upeampi ja haluttavampi mielikuva sinulla on lupauksen pitämisestä, sitä parempi. Voit tehdä visualisoinnin tueksi aarrekartan, johon liimaat lehdistä leikattuja, jollain tapaa itsellesi mieleisiä kuvia. Kuvittele, miltä näytät, miltä kehosi tuntuu, mitä kuulet, miltä sinusta tuntuu. Mitä monipuolisemman kuvan luot itsellesi uudenvuoden lupauksen toteutumisesta, sen parempi. Ammenna tästä mielikuvasta lisämotivaatiota aina, kun olet tiukan paikan edessä.

Panosta mikromuutoksiin

Kaikkea ei voi muuttaa kerralla. Mitä pienemmiksi atomeiksi saat suuremman uudenvuoden lupauksesi purettua, sen parempi. Jos kävelet 10 metriä päivässä enemmän kuin viime viikolla, se on edistystä. Jos jatkat samaan tahtiin, on vuotuisten askelten määrä jo huikeasti suurempi kuin viime vuonna. Valitse yksi pieni tapa, johon keskityt kerrallaan. Kun se on automatisoitunut, valitse toinen. Samalla saat kärsivällisyysharjoituksen.

Muutoksen mielekkyys

Onko uudenvuoden lupaus sellainen, jota itse haluat? Toisten ehdottamat muutokset tai lupaukset eivät toteudu samalla tavalla kuin omaehtoisesti valitut. Jos uudenvuoden lupaus tuntuu mielekkäältä, on järkevä ja realistinen, niin anna palaa. Jos olet toteuttamassa puolison, sukulaisten tai muiden ihmisten toiveita, jätä koko hanke sikseen. Kyse on sinun elämästäsi. Valitse sellainen lupaus, joka on omasi, ja pidä siitä kiinni.

Mitä hyvää saat, kun pitäydyt uudenvuodenlupauksessa

Mielellämme on taipumus pyrkiä mielihyvän suuntaan. Siksi uudenvuoden lupauksessa pysyminen voi olla vaikeaa. Tee ensi töiksesi lista niistä hyödyistä, ja mielihyvän kokemuksista, joita muutoksen toteuttaminen konkreettisesti poikii elämääsi. Lue tätä listaa aina, kun lupauksen pettäminen houkuttelee. Mieti tarkkaan, mistä olet luopumassa, jos sorrut.

Seuraa etenemistä ja palkitse itsesi

Uudenvuoden lupauksen pitämistä kannattaa seurata. Edistymisestä tai lupauksen pitämisestä kannattaa palkita itsensä. Päätä etukäteen, milloin ja millä tavalla mittaat tai seuraat lupauksen pitävyyttä. Ja miten palkitset itsesi.
Esimerkiksi ympäristöystävällisemmän elämäntavan omaksumista voi seurata sillä, kuinka monta kilometriä vähemmän ajaa yksityisautolla kuin edellisenä kuukautena. Palkinnoksi voi ostaa itselleen aineettomia lahjoja, kuten hieronnan, kodin siivouksen, kattoremontin tai lapsenvahdin illaksi.

Hanki tukijoukkoja tueksesi

Uudenvuoden lupauksen pitäminen onnistuu paremmin, kun aktivoit sosiaalisen tukiverkkosi tsemppaamaan. Julkilausutusta projektista on korkeampi kynnys livetä kuin silloin, jos olisit tehnyt lupauksesi vain hiljaa itsellesi. Kerro siis mahdollisimman monelle, mitä olet luvannut. Harva kieltäytyy olemasta tukenasi – tuskin sinäkään kieltäydyt tukemasta ystävääsi, kun hän pyytää apuasi.

Edellinen artikkeli

Viisi syytä, miksi tarvitsemme yhteisöllisyyttä

Seuraava artikkeli

Ohjeet hyvään uneen

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: