category
Hyvikselläkin hyggeillään

Hyvikselläkin hyggeillään

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Hygge - kotoilu - hauskanpito - ilonpito - tunnelmointi - rauhoittuminen.

Siinä joitakin suomennoksia Tanskasta Suomeenkin rantautuneelle hyggeilylle.

Hygge ja hyggeily on tanskalaisten oma käsite tietynlaiseen hyvään oloon, joka erityisesti liitetään joulun alusaikaan ja jouluun. Hyggeilyä on kaikki asiat ja aktiviteetit, jotka saavat aikaan harmonista hyvää oloa, kuten sohvalla pötköttäminen hyvän kirjan tai vaikkapa suklaan kanssa. Hyggeily voi myös olla vaikkapa ystävän kanssa kynttilänvalosta nauttimista lämpimän teekupposen ääressä tai tunnelmallista parempaa illallista. Tai ehkäpä aromaattinen suolahieronta puolisolle?

Suomalaisittain paras hyggeilyn muoto lienee kuitenkin saunominen ja kun vielä löylyveteen tiputtelee muutaman tipan mieluisaa eteeristä öljyä tai muuta saunatuoksua, on suomalainen hygetys elementissään! Saunan jälkeen voi vielä vaikkapa tehdä ihanan kokovartalonaamion, tai miksei raskaan työpäivän jälkeen voisi hyggeillä perusteellisella kasvohoidolla omassa kylpyhuoneessa!

Hyggeily on myös läheisyyden luomista, sen tavan omaksumista ja sen luomisen taitoa. Hyggeily voi siis myös olla erilaista toveruutta tuntematonta kohtaan, esim. oven avaamista tai kassajonossa ohi päästämistä. Se voi olla vieraanvaraisuutta, kutsut ystävän kylään teelle tai tarjoat hänelle päivällisen ilman vastaodotuksia! Hyggeily voi siis olla mitä tahansa (yleensä) rauhallista ja hyvältä tuntuvaa tekemistä ja olemista, yleensä kotioloissa, mutta silti missä vain ja milloin vain spontaanistikin. Tärkeintä hyggeilyssä on sen tuoma hyvä olo ja lämmin tunne, jota ihminen tuntee hyggeillessään tai tarjotessaan hyggeilyä toiselle. Hyggeilijän tulee itse valita itselleen paras hyggeilytapa kiireettömästi, rennosti ja ennen kaikkea nautiskellen tai antaa virran viedä hyggeilemään hyvän ystävän tai perheenjäsenen saattelemana. 

Miksi tanskalaiset hyggeilevät?

Syksyllä päivät lyhenevät ja kaamos ottaa vallan. Tanskalaiset vastustavat pimeyden tuomaa väsymystä ja jopa masennusta tuomalla pimeimpään vuodenaikaan valoa kynttilöillä ja sisäistä valoa tuomalla arkeen erityisempiä hyvää oloa tuottavia asioita. Hyggeily ei kuitenkaan ole vain syksyn ja talven juttu, vaikka se niinä vuodenaikoina korostuukin. Hyggeily voi kesällä olla vaikkapa piknik lähipuistoon tai rannalle. Se voi olla pyöräretki tai se voi olla rauhallinen kävely metsää tutkien! Suomalaisittain tietysti kesähyggeily on edelleen saunomista ja mökkikansalla mikäpäs muu, kuin mökkeily!

Tanskalaiset ovat hyggeilleet jo 1700-luvun loppupuolelta asti tunteakseen olonsa mukavammaksi, harmonisemmaksi ja positiivisemmaksi, ehkäpä usein niin jurot suomalaiset voisivat ottaa tästä oppia... Keinot ovat hyvin yksinkertaisiakin ja tanskalaiset ovat useina vuosina olleet maailman onnellisin kansa!  

 

 

Alunperin julkaistu 2.12.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Meneekö yöt lampaita laskiessa?

Seuraava artikkeli

Kahdeksan yksinkertaista työkalua stressinhallintaan

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: