Terveellinen ravitsemus Alfred Vogelin mukaan
”Tie terveelliseen ravitsemukseen on yksinkertainen: on palattava luonnonmukaiseen ruokavalioon.” – Alfred Vogel
Sveitsiläinen Alfred Vogel (1902-1996) oli luontaisparantaja, rohdoskasvien tuntija ja luontaistuotealan edelläkävijä. Hän matkusti laajasti eri puolilla maailmaa keräämässä tietoa kasveista, joita hän kutsui ”ihmiskunnan vanhimmiksi hyväntekijöiksi”. Vuonna 1963 hän perusti Bioforce AG:n, joka edelleen valmistaa tuotteita hänen periaatteidensa mukaan.
Ennaltaehkäisyn periaate
Vogelin terveysfilosofia pohjautuu ennaltaehkäisyn periaatteelle. Ajatuksena on, että terveysongelmien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin niiden parantaminen. Oikeanlainen ravitsemus on avainasemassa terveyden tukemisessa. Ihmisen on tehtävä tietoinen päätös ravita itseään luonnonmukaisesti ja monipuolisesti, ja opeteltava kuuntelemaan kehoaan.
– Syö pääasiassa täysarvoista, luonnonmukaista ja emäsylijäämäistä kasvisruokaa, johon kuuluu paljon raakaravintoa. Näin tekemällä olet jo tehnyt suurimman osan terveytesi lujittamisen puolesta, Vogel neuvoi.
Tuoretta, mahdollisimman vähän käsiteltyä ruokaa
Yksi keino luonnonmukaisen ruokavalion tavoittelussa on se, että ruoka nautitaan mahdollisimman tuoreena ja sitä käsitellään mahdollisimman vähän. Vogel uskoi, että ruoan liika valmistus ja käsittely tuhoavat arvokkaita ravintoaineita. Yhtenä esimerkkinä hän käytti riisiä: hän muistutti, että riisinjyvä on itsessään täydellinen paketti ravintoaineita ja käsitteleminen tuhoaa tai poistaa niistä osan. Luonnonriisi sisältää siis huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin kiillotettu valkoinen riisi. Tärkeää on myös keitinveden hyödyntäminen: koska osa ravintoaineista liukenee veteen, ei keitinvettä pitäisi heittää pois. Sen sijaan täysjyväriisi pitäisi kypsentää juuri oikeassa määrässä keitinvettä, joka imeytyy kokonaan riisiin.
Suosi luomulaatuista ruokaa
Vogel kehotti suosimaan mahdollisimman puhdasta luomulaatuista ruokaa, joka sisältää runsaasti kuituja, vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Suositeltavia rasvoja ovat hyvälaatuiset kasviöljyt sekä arvokkaita omega-3-rasvahappoja sisältävä kalaöljy. Myös esimerkiksi idut, versot ja siemenet kuuluivat Vogelin ruokapöytään.
Mausteena merisuola ja yrtit
Ruokien maustamiseen Vogel suositteli hivenainepitoista merisuolaa ja yrttejä. Näistä hän kehitteli Herbamare-yrttisuolaseoksen, joka on edelleen monen kotikokin suosikki.
– Kun luonnolliseen merisuolaan vielä lisätään mausteyrttejä, niin saadaan aivan erinomaisen hyvä maustesuola, joka tunnetaan nimellä Herbamare, jota monet pitävät suuressa arvossa sen terveellisten ominaisuuksien ja hyvän maun ansiosta, Vogel kertoo.
Syö kiireettömästi ja pureskele ruoka kunnolla
Ruoan raaka-aineiden ohella tärkeää on myös se, kuinka ateria nautitaan. Vogel suositteli syömään rauhallisesti ja kiirehtimättä, sekä pureskelemaan ruoan huolella. Hyvin pureksittu ruoka on puoliksi sulatettu. Myös liikunta tehostaa ruoansulatusta, joten ruokailun päätteeksi kannattaa pyörähtää pienellä kävelylenkillä. Tunnelmallakin on väliä: iloinen ja hyväntuulinen ilmapiiri ovat tärkeä osa onnistunutta ateriaa!
– Syö ateriasi iloisella mielellä ja katso, että ravintosi on luonnollista ja maukasta. Älä hyväksy kiirettä, vaan syö levollisesti ja hitaasti, pureskele ruoka hyvin ja sekoita siihen paljon sylkeä. Siten saat luonnonravinnon kaikki arvot hyväksesi, Vogel summaa Luonto, paras lääkitsijä -teoksessaan.
Tasapainoinen elämä on avain terveyteen
Hyvä terveys on riippuvainen monen asian keskinäisestä tasapainosta – terveellisestä ruokavaliosta, riittävästä liikunnasta, henkisestä hyvinvoinnista, elinvoimasta ja luonnon omista rohdoista. Tämä periaate näkyy edelleen A. Vogelin tuotteissa, jotka valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisilla menetelmillä. Toimintamme perustuu luonnonvarojen kunnioittamiseen ja kestävään kehitykseen. Tuotantomme kulmakiviä ovat sertifioidun luomuraaka-aineen viljely terveessä maaperässä sekä kasviuutteiden valmistus tuoreena kerätyistä kasveista aina kuin se on mahdollista.