category
Meditointi kannattaa – lue viisi syytä, miksi

Meditointi kannattaa – lue viisi syytä, miksi

Sanna-Mari Pöyry

Meditointi kannattaa monesta syystä. Kokosimme yhteen viisi seikkaa, joiden perusteella meidän kaikkien tulisi meditoida. Paljastamme, kuinka meditointi poistaa stressiä ja parantaa keskittymiskykyä. Selkeä ja tyyni mieli mahdollistaa paljon sellaista, jota emme koskaan pysty saavuttamaan meditoimatta. Säännöllinen harjoittaminen lisää mielenrauhaa, ymmärrystä ja onnellisuutta.

Syy 1: Meditointi poistaa stressiä

Ajatukset ovat usein stressin lähteenä. Teemme tulkintoja ympärillämme ja sisällämme olevista asioista. Alamme uskoa tulkintoihimme ja hermostumme. Luomme ajatuksissa paineita ja keksimme itsellemme tehtäviä. Stressaannumme.
Meditaation harjoittaminen on tehokas keino ajatusten luomaa stressiä vastaan. Kun emme kuuntele mielen tuottamia ideoita, ne vaimenevat. Kun kyseenalaistamme tulkintojamme ja alamme havaita vain sitä, mikä on, stressi vähenee itsestään. Se on yksi tärkeimmistä syistä harjoittaa meditointia.

Syy 2: Meditointi parantaa keskittymiskykyä

Meditaatiossa koulitaan tarkkaavaisuutta yhteen asiaan keskittymällä. Se voi olla hengitys tai kehon tuntemukset. Mielen hiljeneminen tapahtuu vähitellen, kun opimme olemaan kiinnittämättä huomiota ajatuksiimme. Tällöin ajatusten katkeaminen ja poukkoileva harhailu vähenevät myös silloin, kun emme meditoi. Säännöllisesti meditoimalla parannamme keskittymiskykyämme merkittävästi.

Syy 3: Meditointi lisää mielenrauhaa

Tarvitsemme kiireisen ja stressaavan elämän vastapainoksi hiljaisuutta ja lepoa. Siksi meditoimisen aloittaminen on ajankohtaista juuri nyt. Kun saamme olla tekemättä mitään, hengittäen silmät kiinni, palaudumme ja saavutamme rauhan tilan.

Kun opimme keskittymään hengitykseen, kynttilän liekkiin, hiljaisuuteen tai yhteen tavuun, mieli selkenee. Meditointi lisää mielenrauhaa, sillä onnistuessamme siinä, ajatusten kohina ja kaaos vaimenee. Kärsivällisen meditoinnin tuloksena mielestämme tulee kuin tyyni järvenpinta, johon ei osu pienintäkään tuulen virettä. Meditoija lepää hiljaisuudessa, joka vallitsee ajatusten ja maailman pauhun alla. Se on syvän rauhan tila.

Syy 4: Meditointi lisää ymmärrystä itsestä ja maailmasta

Edellä paljastimme, kuinka meditoimalla hiljentyminen selkeyttää ja hiljentää mielen. Selkeä ja hiljentynyt mieli tekee toisenlaisia havaintoja kuin stressaantunut, ajatusten hallitsema mieli. Taitavilla, säännöllisesti harjoittavilla meditoijilla on muita syvempi ja selkeämpi ymmärrys itsestään ja maailman tilasta. Kuplat ovat puhjenneet, toiveiden ja tarpeiden luomat harhat väistyneet. Meditoija näkee suoraan sen, mitä on, arvottamatta. Se lisää syvää ymmärrystä itsestä ja maailmasta.

Syy 5: Meditointi lisää onnellisuutta

Hyvä keskittymiskyky, selkeä ja rauhallinen mieli, rentous stressin sijaan ja hyvä itsetuntemus ovat osatekijöitä, joista syntyy onnellisuutta. Meditointi lisää onnellisuutta monesta muustakin syystä; se muun muassa vähentää kipuja ja parantaa vastustuskykyä.

Meditaatiossa saavutetusta hiljaisuudesta voi humaltua turvallisesti. Saamme löytää meditoinnin rauhan kaikkialta, mihin kuljemme.

Meditaatio on jotain, jota emme voi tavoittaa sanoilla. Se täytyy kokea, ja aloittaa kannattaa jo tänään.

Lisätietoa ja kirjoituksessa käytettyjä lähteitä:

Barry Long 2000: Meditaatio

Keijo Reijonen 2016: Lyhyt matka perille. Meditaatiosta, elämästä, rakkaudesta. E-kirja.

Osho 1998: Meditaatio on…

Edellinen artikkeli

Ajanhallintaa ruuhkavuosiin - viisi vinkkiä parempaan arkeen

Seuraava artikkeli

Mitä on tietoinen läsnäolo – kuusi yllättävää faktaa

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: