Peltokuva

Hoitotyynyn saloja ja suloja

Hoitotyynyjä on monenlaisia, näköisiä ja kokoisia. Perinteisimmät täytteet tyynyissä ovat kaura sekä suola. Tässä postauksessa keskitytään kauratyynyyn.

Kaurahoitotyyny

Kaurahoitotyynyn käyttö perustuu Suomen kansan hyvin vanhaan hoitoperinteeseen. Kauratyynyjä käytetään useimmiten erilaisiin lihas- ja nivelkipuihin ympäri kehoa ja niitä voidaan käyttää sekä kylmänä että lämpimänä. Kauratyynyt sisältävät kokonaisia kauranjyviä, jotka sitovat hyvin ja tasaisesti lämpöä. Kauratyynyjä on saatavilla myös lisäherkuilla, esimerkiksi laventelityyny ja ruusutyyny! Näissä yhdistyy kauran lämmin tuoksu ihanaan kukkaistuoksuun ja esimerkiksi laventeli on oiva tuoksu rauhoittamaan kehoa ja mieltä!

Kauratyynyä voi käyttää kuka tahansa, niin pienet vauvat kuin vauvojen vaaritkin ja kaikki siltä väliltä. Kauratyyny on helppo pitää joko kylmänä pakastimessa, jolloin sitä kannattaa pitää suojapussissa tai vaihtoehtoisesti lämmittää aina tarvittaessa joko uunissa tai mikrossa. Mikrossa tyyny lämpenee 1,5 minuutista 3 minuuttiin. Mitä tehokkaampi mikro on, sitä nopeammin tyyny lämpenee. Uunissa lämmitys tapahtuu 100 asteessa (kiertoilmauunissa noin 80 astetta) ja riippuen kuinka lämpimäksi tyynyn haluaa, kesto on jotakin viiden ja kymmenen minuutin väliltä. Parhaimman tuloksen löytää kokeilemalla!

Kauratyynyn käyttö lämmitettynä:

- lihaskivut, kuten niska-, hartia-, selkä-, reisi- ja pohjekivut

- päänsärkyyn

- flunssaoireisiin ja ylähengitystieongelmiin - hammassärkyyn - vatsakipuihin (esim. kuukautiskivut)

- ja moneen muuhun kiputilaan!

Kauratyynyn käyttö viilennettynä:

- mustelmiin

- venähdyksiin

- kuhmuihin

- nenäverenvuotoon

- ja moniin muihin viilennystä vaativiin tilanteisiin!

 

Muutamia käyttövinkkejä

Vatsavaivaiselle pienokaiselle: Jos perheen pienimmillä on vatsavaivoja, apu voi löytyä kauratyynystä. Kauratyyny lämmitetään ja asetetaan selällään makaavan pienokaisen vatsan päälle. Rauhoittavan lisävaikutuksen saat, kun levität lapsen vatsalle laventelia sisältävää tuotetta, esim. vartalovoiteena. Näin toimittaessa on hyvä muistaa, että hoitotyynyn ja öljyn/voiteen välissä tulee aina olla joko pyyhe tai vaate. Kauratyyny ei myöskään saa olla liian kuuma pienempiä hoitaessa. Pienien vauvojen kohdalla lasta voi myös pitää sylissä kasvot omia kasvoja vasten ja asettaa hoitotyynyn itsesi ja vauvan väliin. Tämä paketti toki toimii myös isommilla mahanpuruista kärsivillä, eikä vain lapsilla!

Kauratyyny synnytyksessä ja kuukautiskivuissa: Lämmitetty kauratyyny on oivallinen apu synnyttäjälle synnytyksen alkuvaiheen kipuihin. Kauratyynyä pidetään kipukohdassa, usein joko alavatsalla tai alaselän alueella. Synnytyksen jälkeen voi kauratyynyä käyttää vielä jälkisupistuksista aiheutuviin kipuihin, jonka jälkeen lämpimän tyynyn voi vielä siirtää rintojen päälle tehostamaan maidon nousua rintoihin.

Rentoutusta kipeytyneille hartioille: Lämmin hoitopakkaus aseteltuna hartia-, niska-alueelle edistää alueen rentoutumista. Samalla rentoutuu myös pää kasvoineen ja koko alueen verenkierto paranee. Kauratyynyn vaikutusta voi parantaa jollakin öljyllä tai lämmittävällä salvalla. Sopiva salva voisi olla esimerkiksi Lohikäärmesalva. Voit myös sekoittaa mitä tahansa eteeristä öljyä hajuttomaan hierontaöljyyn, kuten Frantsilan hierontaöljyyn. Muitakin valmiita hyvän tuoksuisia ja tiettyyn tarkoitukseen olevia hierontaöljyjä löytyy. Niihin voi tutustua esimerkiksi täältä.

Ja omakohtainen kokemus jumiutuneille pohkeille: Hiero pohkeiden kipukohtaan (itselläni kipu oli pohkeiden sisäosissa) ja näistä hieman yli Ojan Isännän muistolinimenttiä. Pue päällesi ihonmyötäiset, mielellään villaiset tai villaa sisältävät housut, esimerkiksi legginssit. Näiden päälle vielä toiset housut, jotkin sellaiset jotka tuntuvat mukavalta ja rennolta päällä. Villasukat kruunaavat paketin! Käy istumaan sängylle jalat suorassa ja aseta lämmin kauratyyny jalkojen väliin kipukohtaan, asetu rennosti makuulle ja rentoudu vähintään 15 minuutiksi. Kivun ollessa takana pohkeissa, voi tyynyyn laittaa jalkojen alle jne.   

Alunperin julkaistu 8.11.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Luonnollisista kivunlievittäjistä apua lihaskipuihin

Koko kansan kuntoiluvinkit

Näitä luetaan

Sinivalolasit: Silmien suoja digitaalisen aikakauden haasteissa
Sinivalolasien käyttäminen auttaa vähentämään silmien rasitusta ja väsymystä. Ne voivat auttaa parantamaan...
Kesä, aurinko ja unen haasteet
Onko unen saaminen vaikeaa kesäkuukausina? Auringonsäteet voivat merkittävästi vaikuttaa unirytmiisi, aiheuttaen...
Tehokasta apua liialliseen stressiin: Harmonia KSM66 auttaa tutkitusti!

Liiallinen stressi on haitallista terveydellemme: hormonitoiminta voi mennä sekaisin, pinna kiristyy, elämänilo...

Stressi pois, tyyneys tilalle!
Mia Aura taltutti stressin Harmonia KSM66:n avulla; tuloksena tyynempi ja tasapainoisempi...
Hiljennä ajoissa illalla Puhdas+ SmartTropics Calming Blendin avulla
Nykyään monen kiireisen ihmisen elämä saattaa toisinaan olla kuin miljoonakaupunki, joka ei...
Pidä aivot skarppina Puhdas+ SmartTropics Focus Boosterin avulla
Ihmisaivot ovat ihmeellinen elin. Aivot pystyvät uskomattomiin suorituksiin ja niiden sanotaan olevan...
Aromastick-tuoksupuikon avulla saat aromaterapian hyötyjä arkeesi käden käänteessä
Aromastick on uusi ja innovatiivinen tapa tuoda aromaterapiaa arkeen. Aromastick-tuoksupuikkojen vaikutukset perustuvat...
Diffuuserin käytön hyödyt – 5 syytä aromadiffuuserin hankintaan
Suuren suosion saavuttaneiden diffuusereiden käytöllä on monia hyötyjä, mutta mitä nämä hyödyt...
Luo unelmiesi elämä TaikaFlow-meditaation avulla
Unelmien toteuttaminen ja elämän luominen omannäköiseksi on mahdollista ja jopa yllättävän yksinkertaista....

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.