Koko kansan kuntoiluvinkit

Koko kansan kuntoiluvinkit

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Vuoden vaihteen jälkeen monet alkavat tavoitella hoikempaa olemusta ja kesäkuntoa. Usein kuntoiluinnostus kestää vain hetken tai sitä ei ehdi edes aloittaa, kunnes kesä onkin jo ovella. Vaikka et hakisikaan kesäkuntoa, muistathan pitää huolta yleiskunnostasi. Lue kuntoiluvinkkimme ja poimi niistä sinulle parhaiten sopivat!

Liiku huomaamattasi

Erinomainen keino kunnon ylläpitoon on hyötyliikunta. Jo puolen tunnin päivittäinen liikkuminen pitää yllä terveyttä. Sen voi tehdä vaikka kahdessa 15 minuutin osassa. Tämä vie vain pienen hetken päivästä ja mikä parasta, se hoituu muiden askareiden parissa. Kun siis seuraavan kerran huomaat pölypalleroita nurkissa, älä harmistu, vaan laita imuri hurisemaan ja liiku!
Jos haluat venyttää siivousurakkasi huimaan parin–kolmen tunnin liikuntasuoritukseen, pese myös ikkunat ja jynssää kerrankin kaakelien välit.

Jos perheessäsi on lemmikkejä tai pieniä lapsia, voit olla varma, että saat aina kaverin seuraksesi ulkoilemaan kanssasi! Koiran kanssa tarvittava liikuntamäärä päivässä tuleekin helposti täyteen. Lapsen kanssa ulkoillessa voitte tutustua yhdessä samalla vaikkapa kasveihin, lintuihin ja liikennesääntöihin. Jos ulos menolle ei ole muuta syytä, niin vie edes roskapussi.

Kesän tullessa mahtavaa hyötyliikuntaa on puutarhanhoito, kuten esimerkiksi ruohonleikkuu työnnettävällä leikkurilla! Anna kehosi nauttia haastavista ylämäistä ja nauti itse auringosta. Kesä tuo mukanaan myös monenlaiset tapahtumat ja festarit, jolloin tienpientareet ja tapahtuma-alueet täyttyvät tyhjistä pulloista ja tölkeistä. Keräämällä pullot ja tölkit talteen tienaat vähän ylimääräistä rahaa ja luontokin kiittää.
Kannattaa pitää mielessä myös tunnettu vinkki portaiden valitsemisesta hissin sijaan. Typerin tekosyy portaiden välttämiselle on kiire. Todellisuudessa portaita pitkin kävely ei todellisuudessa vie aikaa sen enempää kuin hissillä kulkeminen. Muista, että pienikin liikunta on parempi kuin ei tekisi mitään! 

Kun innostus kuntoiluun herää

Jos haluat aloittaa urheilun tosissasi, ei kannata rehkiä itseään heti puhki. Se vie helposti mielenkiinnon urheilusta kokonaan ja ensimmäinen liikuntakerta saattaa jäädä viimeiseksi. Hyvä tapa aloittaa kuntoilu on aliarvostettu kävely.
Aluksi riittää puolen tunnin reipas kävely muutaman kerran viikossa.
Kunnon kohetessa voi pidentää lenkkiä ja nopeuttaa vauhtia. Kävelyyn saa lisää tehoa esimerkiksi kävelysauvoilla tai nilkka- ja rannepainoilla. Erilaisissa maastoissa liikkuminen tuo piristystä ja vaihtelevuutta lenkkeilyyn. Tutustu vaikkapa oman paikkakuntasi luontopolkuihin!

Aamujumppa

Jo pienillä jumppaliikkeillä pystyt kohottamaan kuntoasi. Näillä ohjeilla aamusi lähtee erinomaisesti käyntiin.
  • Aloita pyörittämällä käsiä eteenpäin 15x ja taaksepäin 15x.
  • Tee etunojapunnerruksia 30x. Kuntosi mukaan voit pitää polvet lattialla tai irti lattiasta.
  • Tee ojentajia 30x. Mene rapuasentoon eli istu ensin lattialle, laita kädet lattialle selän taakse ja nosta peppu ylös. Jousta kyynärvarsista alas. Pidä peppu koko ajan ylhäällä.
  • Tee selkälihasliikkeitä 30x. Ole polvillasi ja ojenna vuorotellen vastakkaiset kädet ja jalat.
  • Tee suoria vatsalihaksia 30x. Mene selinmakuulle ja laita kädet niskan taakse niin, että kyynerpäät osoittavat sivuille. Nosta kehoa ylöspäin käyttäen vatsalihaksia ja pidä katse kohti kattoa.
  • Tee selinmakuulla vielä alavatsoja. Nosta jalat suoriksi kohti kattoa ja nosta lantiota ylös. Toista 30x.
  • Tee vinoja vatsalihaksia 30x istuen lattialla polvet koukussa ja taakse nojaten. Koske vuorotellen molemmilla kyynerpäillä lattiaan.

Muista tankkaus!

Riippumatta siitä, onko tarkoituksenasi laihduttaa vai pitää muuten vain huolta yleiskunnosta, on hyvä muistaa juoda paljon vettä. Valitse janoon mehun ja muiden sokeripitoisten juomien sijaan vesi. Ylimääräiset kalorit säästyvät juomalla vettä ja painokin putoaa. Vesi antaa myös lihaksille virtaa ja auttaa ylläpitämään suolen normaalia toimintaa (Lähde: tohtori.fi). Ahkeran kuntoilijan kannattaa muistaa urheilussa tarvittavat urheiluravinteet ja vitamiinit

 

Julkaistu alunperin 7.5.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Hoitotyynyn saloja ja suloja

Seuraava artikkeli

Poiminta TerveysSummitin tarjonnasta: Stressin vaikutus elimistöön ja terveyteemme

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: