Paljaat jalat rantavedessä

Luonnonmukainen jalkojenhoito

Kirjoittaja: Virpi Raipala-Cormier

 

Jalat irti maasta ja hetki rauhaa

Jaloilla kävellään ihmiselämän aikana keskimäärin neljä kertaa maapallon ympäri. Koska jalat ovat niin oleelliset koko kehomme hyvinvoinnissa, kannattaa niiden hoitoon paneutua kunnolla. Jalkojen hoidon ja hieronnan voi ottaa osaksi arjen hengähdyshetkiä. Jalkojen hoitamisella hellit koko olemustasi.

Jalat rakastavat kosketusta

Jalat kiittävät, kun niitä hierotaan. On tärkeää hieroa varsinkin jalan ja varpaiden alueita, joissa tuntuu pieniä kipeytymiä ja kovia pahkuroita. Kaikki nämä pisteet ovat tärkeitä vyöhyketerapia- eli refleksologiapisteitä ja ne auttavat välillisesti koko kehon elinvoiman lisäämisessä. Kun jalkoja hierotaan tulee samalla hoidettua myös akupisteitä varpaiden sivujen, nilkkojen ja jalkapohjien alueella. Näiden alueiden käsittelystä on apua, varsinkin jos sinulla on turvotusta. 

Jalkojen hoidossa puhdas luonnonkosmetiikka on paras valinta, koska ihon kautta elimistöön imeytyy paljon vaikutusaineita. Frantsilan viilentävän ja Virkistävän Jalkavoiteen luomuyrtit kuten siankärsämö ja nokkonen, sekä hevoskastanja, kasviöljyt sekä aidot eteeriset öljyt kuten rosmariini, hoitavat jalat pehmeiksi, samalla auttaen myös suonikohjuvaivoissa. Myös jalkojen päivittäinen ylös nostaminen on hyväksi jalkojen terveydelle, etenkin suonikohjuvaivoista kärsivälle. Jalkojen nostaminen ylös elvyttää laskimoverenkiertoa, helpottaa väsyneitä jalkoja ja turvotuksia. Pyörittele nilkkoja molempiin suuntiin, taivuta nilkkoja alas ja ylös ja liikuta varpaita harottelemalla erilleen.

Kesäaikaan kannattaa nauttia paljain jaloin kävelystä luonnossa. Kävely aktivoi koko kehoa akupisteiden kautta virkistäen kokonaisvaltaisesti. Kävelemme suurimman osan vuodesta kuitenkin kengät jalassa, joten hyviin kenkiin kannattaa panostaa. Jalkojen hyvinvointi ja jalkojen oikea asento vaikuttaa selkärankaan ja sitä kautta koko ihmiseen.

Helli jalkojasi jalkakylvyllä

Jalkakylpy on erinomainen tapa hoitaa jalkoja ja rauhoittua olemaan hetki paikallaan. Jalkakylvyn voi nauttia sohvalla istuskellen tai saunan yhteydessä. Yrttien voimalla jalkakylvystä saa hoitotehoa koko kehoon. Kesäaikaan luonto tarjoaa mitä parhaimpia jalkakylpyaineksia.

Vahvistavan ja kehoa puhdistavan yrttijalkakylvyn voit tehdä esim. käyttäen voimistavaa nokkosta ja nesteiden virtausta lisäävää koivua.
Lisää ½ dl kuivattuja yrttejä tai 5 dl tuoreita yrttejä 1-3 litraan vettä ja hauduta yrttejä 15 min. kuumassa vedessä.

Helppo ja tehokas vaihtoehto väsyneiden jalkojen hoitoon on Frantsilan Virkistävä Jalkakylpytiiviste, mikä on täynnä yrttien hoitovoimaa.

Omia lempituoksuja käyttämällä voit luoda ihanan aromaterapeuttisen jalkakylvyn. Rauhoittavan tuoksumaailman saat käyttämällä eteerisistä öljyistä esim. Laventelia, Roomalaista Kamomillaa tai Ylang Ylangia. Lisää 2-5 tippaa eteeristä öljyä esim. merisuolan sekaan tai sekoita pieneen määrään luomu shampoota, jolloin eteeriset öljyt liukenevat veteen.

Jalkapohjista kehoon kulkeutuva lämpö rentouttaa ja hoitaa koko kehoa, erityisesti munuaisia. Munuaiset ovat fyysisen ja psyykkisen kehon ja olemuksen voimavarojen tyyssija, munuaisten kautta tuetaan hermostoa, hyvää unta, ennalta ehkäistään stressiä, sydän ja verisuonitauteja. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan munuaiset ovat yhteydessä myös aivoihin ja luustoon. Lämmin jalkakylpy, hiljaisuudesta nauttien, hoitaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa ja mieltä.

Jalkakylvyn jälkeen on hyvä raspata jalat ja levittää jalkoihin Virkistävää Jalkavoidetta tai Terva-Pihkasalvaa varsinkin, jos kantapäät ovat kovat ja halkeilleet. Frantsilan Terva-Pihkasalva tunnetaan antibakteerisena ja ihoa pehmentävänä luonnon tehoaineena. Terva ja pihka ovat olleet suomen kansan haavojen ja kovettumien hoitoaineet jo esiäitiemme aikoina.

Terveet jalat

Jalkojen hygienia, tuuletus ja rasvaaminen edesauttavat jalkojen terveyttä. Matkustaessa tai seisomatyössä jalat ovat erityisen kovilla.  Niin lentojen aikana, kuin paljon seistessä laskimoverenkierto hidastuu, jolloin tukisukista on apua väsyneisiin ja turvonneisiin jalkoihin. Jalat hikoilevat ja kipeitä hiertymiä syntyy. Luontoäidin jalkasuihke raikastaa ja virkistää jalkoja luonnollisella, tehokkaalla ja turvallisella tavalla. Jalkasuihkeen sisältämät aineosat ennaltaehkäisevät ja hoitavat hajuhaittoja, virkistävät väsyneitä jalkoja sekä elvyttävät verenkiertoa ja tuhoavat mikrobeja kuten hiivoja. 

Jalkojen sieniongelmista kärsivälle teepuun, eli tea treen eteerinen öljy on erinomainen apu. Kynsi -ja jalkasienenhoito vaatii kärsivällisyyttä, jopa muutaman kuukauden kestävää kuuria, jossa kynnen päälle tiputetaan tippa teepuun öljyä säännöllisesti. Päivittäinen käyttö auttaa tuhoamaan jalkasienen rihmastoja. Jalkasieniongelmassa teepuun öljyä voi sekoittaa Virkistävän Jalkavoiteen sekaan ja näin hoitaa ihoa päivittäin. Lisäksi on tärkeää huolehtia jalkojen hygieniasta ja tuuletuksesta, kenkien ja sukkien puhtaudesta ja vaihtamisesta.

Jalkojen terveys ja hyvinvointi heijastuu koko kehon ja mielen hyvinvointiin. Arjen keskellä itsestä huolehtimisen, pysähtymisen ja hoivaamisen hetket antavat voimaa ja hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Mikä sen ihanampaa kuin nostaa jalat irti maasta ja huokaista hetkeksi! 

 

 

Alunperin julkaistu 24.3.2017 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Dr. Hauschka: Terve suu on pääasia

Miten hoitaa rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoa?

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.