Miten hoitaa rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoa?

Miten hoitaa rasvoittuvaa ja epäpuhdasta ihoa?

Dr. Hauschka kosmetologien kouluttaja, erikoiskosmetologi Miila Kallonen vastaa kysymyksiin epäpuhtaan ja rasvaisen ihon hoidosta;

Mikä yleisimmin laukaisee sen, että ihosta tulee epäpuhdas ja rasvoittuva?
Mistä tämä ihon kunto johtuu?
Miten epäpuhtaan ihon saa tasapainottumaan?
Entä kauan kestää, että ihon kunto on taas tasapainossa? 

 

Ihon rasvainen ja epäpuhdas tila voi olla monisyinen

Rasvainen iho syntyy, kun talirauhaset tuottavat liikaa talia. Tämä voi johtua perinnöllisistä tekijöistä, hormoneista, elämäntavasta tai hitaasta aineenvaihdunnasta. Jos ruoansulatuskanava toimii laiskasti, elimistön kuona-aineet rasittavat lymfajärjestelmää liikaa. Kuona siirtyy iholle, missä imu-ja talirauhaset poistavat sitä ihohuokosista. Hidas ruoansulatus näkyy ihon oirehtimisena.

Aknessa talirauhaset toimivat liian aktiivisesti ja tali tukkii karvatupet ja ihohuokoset. Keranosyyttien noustessa ylemmäs alemmista ihokerroksista, ne takertuvat taliin. Näiden solujen kuollessa ne jäävät kiinni karvatuppiin ja ihohuokosiin. Liika tali ja kuolleet solut muodostavat ihohuokoseen tulpan eli mustapään, joka estää rasvan normaalin ulospääsyn. Talia kertyy ihohuokoseen enemmän ja talia syövät bakteerit tulevat paikalle, jotka myös ärsyttävät ihoa ja aiheuttavat tulehduksen ja finnin.

Hormonien epätasapaino lisää talituotantoa, mistä seuraa lisää tukkeentuneita huokosia ja enemmän tulehdusta ja lisää finnejä.

Heikko ruoansulatus lisää myös talin tuotantoa. Munuaiset ja maksa eivät pysty suodattamaan veren korkeita hormonipitoisuuksia, joten hormonit kiihdyttävät talintuotantoa entisestään.

Vaikka tässä tali kuulostaa pahikselta, se on oikeasti hyvis, kunhan sitä ei ole liian paljon. Se on yksi aineista, joka tekee ihosta kauniin suojaamalla ihon pintaa ja pitämällä näin kosteuden ihossa. Tali muodostuu rasvahapoista, rasva-alkoholeista, vahoista, maitohapoista ja suoloista. Tali on hapahkoa (4,3-6), minkä vuoksi sitä kutsutaan happovaipaksi. Se neutralisoi bakteereja ja muita taudinaiheuttajia tehokkaasti.

Hauschka sanoi, että aina kun ihoon ilmaantuu näppylöitä, finnejä, ihottumaa, ongelman alkusyy ei ole ihossa, vaan kuona-aineita poistavassa järjestelmässä eli ruoansulatuksessa. Iho yrittää poistaa kuona-aineita, jotka eivät pääse poistumaan tavallisia reittejä eli ruoansulatuksen ja munuaisten kautta. Iho joutuu silloin tehtäviin, jotka pitäisi hoitaa muualla elimistössä.

 

Ihon tasapaino lähtee säännöllisestä ihonhoitorutiinista  

Epäpuhtaan ihon tasapainoon saattamisessa tärkein vaihe on puhdistus. Yöllä keho parantaa itse itseään. Se kerää kuona-aineita ja taudinaiheuttajia ja poistaa niitä virtsateiden, hengityksen, suun ja ihon kautta. Aamulla ihon pinnalla on tästä yöllisestä puhdistuksesta syntyneitä aineita. Puhdistus poistaa ne ja antaa ihon jälleen hengittää vapaasti. Puhdistaminen myös edistää verenkiertoa, solujen uusiutumista ja talin kulkeutumista ihon pintaan. Iho on itseään säätelevä järjestelmä, joka pyrkii jatkuvasti tuottamaan sopivan määrän talia ja siten pitämään itsensä kosteana. Jos ihohuokoset ovat avonaiset eivätkä tukossa, keranosyytit pääsevät vapaasti ihon pintaan korvaamaan vanhaa sarveiskerrosta, joka suojelee haitallisilta ympäristötekijöiltä ja pitää kosteuden kudoksissa. 

Aloita ihon puhdistaminen kostuttamalla iho lämpimällä vedellä, joka pehmentää ihoa ja avaa ihohuokoset, mikä taas auttaa ihoa puhdistumaan syvältä. Lämpö lisää verenkiertoa, vilkastuttaa imunesteiden virtausta, poistaa kudoksista enemmän kuona-aineita sekä lisää solujen hapen ja ravinteiden saantia.

Syväpuhdista iho hellävaraisella Dr. Hauschkan Puhdistusvoiteella aamulla ja illalla. Se puhdistaa ja avaa ihohuokosia. Sekoita pari senttiä Puhdistusvoidetta muutamaan tippaan lämmintä vettä, painele seos kämmenin kauttaaltaan kasvoille, mutta ei silmänypärysiholle eikä huulten alueelle. Painele rullaavin liikkein ylhäältä alas ja keskeltä ulos, jolloin tuet samalla lymfan virtausta. Tee tämä vähintään kolme kertaa. Älä hiero tai hankaa ihoa käsillä tai pyyhkeellä. Lika-ja saastehiukkasissa on teräviä särmiä, jotka vahingoittavat soluja ja aiheuttavat tulehdusta, kun niitä hierotaan ihoa vasten. Ihoa ei myöskään ole hyvä hangata aivan narskuvan puhtaaksi, koska silloin hankautuu myös pois sarveiskerrosta ja suuri osa iholle tärkeästä ja suojaavasta happovaipasta. Aina kun ihosta kuoriutuu liikaa soluja, iho kiihdyttää aineenvaihduntaa, koska sen pitää valmistaa uusia soluja vanhojen tilalle sarveiskerrokseen. Sen täytyy valmistaa myös lisää talia uudeksi happovaipaksi. Tämä kiihdyttää ihon elinkaarta hetkeksi. Lopulta ihosta voi kuitenkin tulla herkkä, talintuotanto voi kiihtyä tai vähentyä liiaksi. Liian suuresta talimäärästä voi tulla kirjavuutta tai aknea. Hidastunut talintuotanto voi tehdä ihosta kuivan halkeilevan ja ohuen. Molemmissa tapauksissa ihon ikääntymisprosessi on kiihtynyt. Dr. Hauschkan Puhdistusvoide jättää ihon pehmeäksi ja puhtaaksi säilyttäen silti ihon luontaisen suojakerroksen. Se sisältää mm. jauhettua mantelia sekä ihoa rauhoittavia ja tervettä aineenvaihduntaa ylläpitäviä rohtokasveja masmalosta, kehäkukkasta, kamomillasta, mäkikuismasta ja taikapähkinästä.

Puhdistusvoiteen jälkeen suihkuta ja painele iholle Dr. Hauschka Tasapainottava Kasvovettä, joka vahvistaa ihoa ja edistää paranemista, supistaa huokosia. Aamulla Puhdistusvoiteen ja Tasapainottavan kasvoveden jälkeen, painele iholle muutama tippa Dr. Hauschka Kasvoöljyä. Se hillitsee talituotantoa ja pienentää huokosia. Kasviöljyt imeytyvät ihoon ja lisäävät sen kosteutta. Kasvoöljy sisältää runsaasti hoitavia rohtokasveja, kasviuutteita ja -öljyjä. Siinä on paljon antioksidantteja ja rohtokasveja, jotka hillitsevät talin liikatuotantoa, pienentävät ihohuokosia ja paranravat aknea. Öljy normalisoi rasvaista ihoa. Jos käytät meikkiä, puhdista iho illalla Dr. Hauschkan puhdistusemulsiolla, ennen kuin syväpuhdistat sen Puhdistusvoiteella. 

Tehohoitotuotteilla parempia tuloksia

Käytä rasvaiselle iholle Dr. Hauschkan Kasvohöyrykylpyä ja Savinaamiota kerran tai kaksi viikossa, aknelle 2-3 kertaa viikossa. Kasvohöyrykylpy avaa tukkeutuneet huokoset ja lievittää tulehdusta. Höyrytä 5-15 min riippuen ihon herkkyydestä, rasvaisuudesta ja tulehduksesta. Kasvohöyrykylvyn jälkeen sivele iholle Savinaamiota, jossa on puhdistavaa savea ja yrttiuutteita, kuten köynnöskrassia ja taikapähkinää. Savinaamio rauhoittaa ihon, supistaa huokosia ja imee siitä epäpuhtauksia. Tämän jälkeen vielä 20 min ajaksi Dr. Hauschka Kirkastava naamio, joka vähentää punoitusta, kosteuttaa ja tasoittaa arpia. Yöksi suosittelen Dr. Hauschka Ihokuuria N tasapainottamaan ihon epätasapainoa. Yksi ampullikuuri kestää kuukauden ajan. Tämän jälkeen, jos iho sitä vielä kaipaa suosittelen Dr. Hauschka kosmetologeilta saatavia erikoisihokuureja epäpuhtaalle- ja rasvaiselle iholle tasapainottamaan erityisesti liiallista talituotantoa, kirkastamaan ihoa ja poistamaan tulehdusta. 

Muutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta se palkitaan

Säännöllinen ihon hoitaminen edellä mainituilla tuotteilla näkyy ja tuntuu iholla jo yhden käyttökerran jälkeen pehmeytenä ja parantuneena ihon värinä. Ihon tasapainottuminen vie kuitenkin aikaa, ja riippuu ongelman vaikeudesta. Iho pyrkii tasapainottamaan itseään ja Dr. Hauschkan tuotteet auttavat viemään ihoa kohti sen normaalitilaa. Jos ruoansulatus on heikko, kauan kestää sen palauttaminen normaaliksi? Miten paljon tarvitaan itsekuria uusien ruokailutapojen omaksumiseksi? Jos lihaskunto on heikko, kuinka kauan kestää sen kuntoon saattamiseksi säännöllisellä treenillä? Sama on ihon kanssa, muutos vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Yksittäisiä epäpuhtauksia ja näppylöitä voi peittää ja hoitaa samalla Dr. Hauschka Peitepuikolla. Se rauhoittaa ja hillitsee tulehdusherkkää ihoa tehokkaasti. Peitepuikkoa on saatavana kolme eri sävyä. Jos iho on epätasapainossa, suosittelen käyntiä Dr. Hauschka -kosmetologilla, joka arvioi ihosi tilan ja voi suositella juuri sinulle sopivat ihonhoitotuotteet ja kosmetologihoidot. Ihon tila muuttuu hoidettaessa ja Dr. Hauschka -kosmetologi voi muutosta seuratessaan muuttaa myös kotihoitoaineita ihon tilaa vastaavaksi. 

 


Alunperin julkaistu 31.3.2017 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Luonnonmukainen jalkojenhoito

15 vinkkiä sheavoin käyttöön

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.