Hiusharjat ovat perinteisesti jonkinlaisesta muovista valmistettu. Kasvavissa määrin kuitenkin halutaan perinteisellä muoviselle hiusharjalle ekologisempi vastine. Tässä kohtaa kuvioon astuu luonnon materiaaleista valmistetut hiusharjat.
Hiusharja luonnon materiaaleista
Yleisesti luonnonharjaksista valmistettujen tuotteiden valmistusaineina ovat harjan runko-osassa puu ja harjakset ovat jotakin luonnon materiaalia, kuten villisian harjaa, vuohen harjaa, hevosen harjaa, mäyränkarvaa, kasvikuitua jne.
Käsiosat
Luonnon materiaalista valmistettu käsiosa, harjarunko on lähes poikkeuksetta puuta. Yleensä puita ei käsitellä hiontaa kummemmin ja menevät jatkokäyttöön käsittelemättöminä, mutta joissakin tapauksissa ne öljytään tai vahataan, mutta aina luonnon antimilla. Käsittelyä harvemmin hiusharjoissa tehdään vaan joissakin muissa harjastuotteissa, esimerkiksi tiski- tai pesuharjojen valmistuksessa.
Esimerkiksi Redecker kertoo tuotteidensa käsiosista näin: ”Harjan puinen runko valmistetaan erilaisista saksalaisista puista. Pääasiassa käytetään pyökkiä, tammea, päärynäpuuta, saarnia tai, ennen kaikkea vartalonhoidossa, lämpöpuuta tai oliivipuuta. Lämpöpuu on usein saarnia, jonka syyt sulkeutuvat pitkäkestoisessa, tasalämpöisessä miedossa kuumentamisessa ja se on jo lähes kosteudenpitävää ilman jatkokäsittelyjäkin. Puu tummenee huomattavasti käsittelyn aikana ja siihen tulee savumainen tuoksu. Tarpeen mukaan puut työstetään eteenpäin joko käsittelemättöminä tai ne öljytään tai vahataan.”
Harjasosat
Harjasosia on todella paljon erilaisia! Yleisesti harjaksella tarkoitetaan pitkää kankeaa karvaa. Eläimillä karva on tyvestä paksumpi, kuin latvasta ja tämä mahdollistaa erilaiset kovuudet harjoissa. Mitä paksumpi karva, sen kankeampi, vahvempi ja kovempi se yleensä on. Karvaa voi siis työstää kovemmaksi käytettäessä tyvikarvaa ja taas pehmeämmäksi käytettäessä latvan karvaa ja kaikkea siltä väliltä. Eläimiä ei vahingoiteta karvaan saamiseksi vaan karva kerätään talteen mm. harjaamalla. Karvojen lisäksi harjoissa käytetään erilaisia kasvikuituja. Kasvikuituja käytetään kuitenkin enemmän muissa kuin hiusharjoissa, voimakkaampaan kulutukseen tarkoitetuissa tuotteissa sekä sellaisissa tuotteissa, jossa harja lämpenee käytön aikana. Esimerkkinä tiskiharjat. Kasvikuituja saadaan mm. erilaisista palmuista, joko niiden rungosta, lehdistä tai hedelmistä.
Itseltäni löytyy Redeckerin 23cm hiusharja. Malttamattomalle hiusten harjaajalle Redeckerin hiusharjat ovat omiaan, koska harjoilla ei yksinkertaisesti pysty vahingoittamaan hiusta samaan tapaan kuin muovista valmistetulla harjalla. Tämä on tullut itse koettua, kun tulee aina liian nopeasti harjattua hiukset ja näin ollen takut välillä oikein repeää irti ja ovat sitten harjassa kiinni. Redeckerin hiusharjalla näin ei käy, koska harjakset joustavat.
Joko Sinä olet kokeillut luonnonmukaisesti valmistettua hiusharjaa?
Alunperin julkaistu 27.10.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.