Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen

Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen

Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta toipumiseen ja resilienssin kasvattamiseen.

Stressi ei ole pelkästään uhka — se on myös mahdollisuus. Lyhytkestoinen ja ohimenevä stressi (eustressi) auttaa meitä suoriutumaan haasteista optimaalisesti. Stressistä ei kannatakaan pyristellä kokonaan eroon vaan olennaista on kehittyä sen hallinnassa.

Stressistä aiheutuu terveydellisiä ongelmia silloin, kun ihminen on pitkän aikaa ja taukoamatta hyperstressitilassa, eikä riittävää riittävää palautumista tapahdu ankarankaan ajanjakson jälkeen. Pitkittynyt stressi voi johtaa uupumiseen, burnoutiin. Sen oireita ovat esimerkiksi kyynisyys, ilon katoaminen elämästä, jatkuva kiukkuisuus sekä turhautuneisuuden ja ahdistuneisuuden tunteet.

Stressinhallintaan on syytä panostaa viimeistään silloin, jos huomaa “stressivaihteen” jäävän päälle ja palautumisen olevan vaikeaa.

Adaptaatio-oireyhtymä ja stressin vaiheet

Adaptaatio-oireyhtymän aikoinaan kehittänyt, “länsimaisen stressimääritelmän isänäkin” tunnettu Hans Selye jakaa stressaantuneisuuden kokemuksen kolmeen vaiheeseen. Niistä ensimmäinen on hälytystila, jossa elimistö reagoi stressitekijään. Toisessa vaiheessa (mukautumistilassa) elimistö pyrkii mukautumaan ärsykkeeseen. Jos peliä ei tässä vaiheessa vihelletä poikki, ihminen ajautuu kolmanteen vaiheeseen: uupumistilaan, jossa elimistön stressiin liittyvät puolustustekijät voivat romahtaa äkillisesti.

-   Jos ihminen on liian pitkään taistele tai pakene -tilassa, HPA-akselin kortisolintuotanto käy pitkäaikaisesti yliaktiivisena, jolloin kortisolitasot nousevat liikaa. Tästä voi seurata monenlaisia fyysisiä oireita, unihäiriöitä ja mielialakin voi laskea, opastaa Biohakkerin stressikirjan kirjoittajanakin tunnettu Olli Sovijärvi.

Lääkäri, biohakkeri Olli Sovijärvi

Biohakkeri Olli Sovijärven vinkit uupumuksesta toipumiseen

  1. LEPO. Kaikkein tärkeintä on riittävä lepo ja uni:

-   Nuku ja lepää niin paljon kuin on tarpeen. Se on tärkein vinkkini uupuneelle, Olli Sovijärvi toteaa. 

  1. NAUTI LAADUKASTA JA RAVINNETIHEÄÄ RUOKAA. Sovijärvi suosittelee uupuneelle laadukasta ja ravinnetiheää ruokaa: ravintoa, jossa olisi mahdollisimman vähän tulehdusta ja hapetusstressiä lisääviä ruoka-aineita.

-   Ultraprosessoitua ja korkeakalorista, vähäravinteista ruokaa kannattaa välttää. Uupuneen on tärkeää varmistaa, että saa riittävästi ravinteita.

  1. PIDÄ HYVÄÄ HUOLTA NESTEYTYKSESTÄ.

-   Moni ei juo riittävästi eikä saa etenkään elektrolyyttejä tarpeeksi. Se jo itsessäänkin väsyttää, Sovijärvi toteaa.

  1. LEMPEÄ LIIKE ON LÄÄKE. Ravinnetiheän ruoan ja palauttavan levon lisäksi rauhallinen liikunta hoitaa uupuneen ihmisen kehoa ja mieltä:

-   Rauhalliset aktiviteetit (kuten luonnossa kävely, jooga, taiji, chi kung, venyttely, pilates ja muut pehmeät liikuntamuodot) tukevat toipumista.

  1. HOIDA JA HILJENNÄ MIELTÄ.

Olli Sovijärvi suosittelee uupuneelle mindfulness-, meditaatio- ja hengitysharjoituksia, joilla saa tasapainotettua hermostoa ja rauhoitettua mieltä.

-   Näiden lisäksi apua voi saada esimerkiksi akupunktiosta, erilaisista hieronnoista ja terapioista.

  1. RAVINTOLISISTÄ LISÄTUKEA UUPUNEELLE.

Sovijärven mukaan myös ravintolisillä on myös oma paikkansa uupumuksesta toipumisessa:

  • Monelle ne voi olla merkittävässäkin roolissa.

Yksi tärkeistä tukipilareista on liposomaalinen C-vitamiini, jota Olli Sovijärvi suosittelee 1000 mg:n päiväannoksena tukihoidoksi uupuneelle. C-vitamiini edistää tutkitusti energia-aineenvaihduntaa auttaen vähentämään väsymystä ja uupumusta.

-       Lisämunuainen varastoi jonkin verran C-vitamiinia, jota se käyttää erilaisiin prosesseihin. Siksi pitkään jatkuneen stressin ja voimakkaan väsymyksen aikana C-vitamiinin tarve kasvaa merkittävästi. Esimerkiksi tällaisissa tapauksissa on äärimmäisen tärkeää, että suuria määriä C-vitamiinia saadaan kudoksiin ja erityisesti juuri lisämunuaisten käyttöön.

Liposomimuoto mahdollistaa suurtenkin C-vitamiiniannosten saamisen kehon käyttöön ja terveytemme tueksi. C-vitamiini edistää tutkitusti solujen suojaamista hapettumisstressiltä sekä immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Liposomaalisesta C-vitamiinista onkin hyötyä myös silloin, kun immuunijärjestelmän toiminta on esimerkiksi pitkittyneen stressin vuoksi heikentynyt.

Resilienssin kehittämisestä apua uupumuksen ehkäisyyn ja siitä toipumiseen

Resilienssillä tarkoitetaan kykyä selviytyä vastoinkäymisistä ja palautua niistä. Useita tietokirjoja tehnyt biohakkeri Olli Sovijärvi on ollut mukana kirjoittamassa vielä tänä vuonna ilmestyvää The Resilient Being -tietokirjaa, joka käsittelee resilienssiä varsin moniulotteisesti: fyysinen, psyykkinen, spirituaalinen, sosiaalinen ja kontekstuaalinen näkökulma huomioiden.

  • Fyysistä resilienssiään voi kehittää esimerkiksi ruokavaliolla ja harjoittamalla kehoa erilaisilla tavoilla — esimerkiksi liikunnan, saunomisen ja kylmäaltistuksen keinoin. Psyykkiseen resilienssiin vaikuttaa esimerkiksi vaikeiden asioiden kohtaaminen ja niiden läpikäyminen. Myös kaikki sosiaaliset suhteet voivat kehittää resilienssiä — samoin omien tunnevarjojen kohtaaminen ja alitajuisten prosessien tuominen pintaan, Olli Sovijärvi opastaa.

Onkin selvää, että resilienssin kehittäminen auttaa sekä ennaltaehkäisemään uupumusta että toipumaan siitä nopeammin. Olennaisen tärkeää on stressin tunnusmerkkien havaitseminen, niiden työstäminen ja riittävästä palautumisesta huolehtiminen.

Hiljennä tahtia ja huolehdi harmoniasta tekniikan ja luonnon välillä

Tietotulva, herkeämätön multitaskaaminen, runsaat keskeytykset, someriippuvuus ja kaikenlainen (digitaalinen) ylikuormitus… Länsimaisen nykyihmisen elämässä virikkeitä on vimmatusti. Jo 1980-luvulla alettiin puhua teknostressistä — ja vauhti senkun kiihtyy.

-   Liialliset vaatimukset, jatkuva stimulaatio ja ultranopea kehitys saavat aikaan sen, etteivät ihmisten aivot ja mieli pysy enää mukana jatkuvassa informaatiotulvassa. Ihminen ei ole ehtinyt adaptoitumaan hypervauhtiseen yhteiskuntaan, jossa kaikki tapahtuu koko ajan hirveällä tahdilla, Sovijärvi toteaa.

Hän suositteleekin  nopearytmisen arjen vastapainoksi hidastamista, luontoyhteyden vahvistamista ja muuta perinteisempää elämistä — tasapainon kannalta se on Sovijärven mielestä aivan välttämätöntä.

  • On tärkeää löytää tasapaino ja harmonia tieteen, teknologian ja luonnon välillä. Digitaaliset detoxit ja sometauot ovat välillä tuiki tarpeellisia.

Kärsivällisyyttä, armollisuutta ja läsnäoloa

Sovijärvi kannustaa ottamaan resilienssin kasvattamiseen (niin kuin elämään ylipäätään) kärsivällisen ja armollisen asenteen:

- Kyse on elämänmittaisesta, jatkuvasta ja muuttuvasta kehityksestä. Menneiden murehtimisen tai huomisen huolehtimisen sijaan on hyvä keskittyä nykyhetkeen, olemaan aidosti läsnä.

Väsymystä, uupumusta ja vastustuskyky vailla vahvistusta? Testaa ja koe liposomaalisen C-vitamiinin elvyttävä teho!

Liposomi C-vitamiini

Mihin lisäravinteita tarvitaan?

Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.