Mihin lisäravinteita tarvitaan?

Mihin lisäravinteita tarvitaan?

Meiltä PULS Nutritionilta kysytään usein, onko lisäravinteista mitään hyötyä. Mihin tarvitaan proteiinijauhetta, kun tarvittavan proteiinin voi saada pihvistä? Kysymys on mielestämme erinomainen ja tässä blogissa kerromme, mihin lisäravinteita meidän mielestämme tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet.

Lisäravinteita käytetään yleisesti täydentämään ja parantamaan ravintoaineiden saantia tarjoamalla tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita, joita ruokavaliosta saattaa puuttua. Lisäravinne on nimensä mukaisesti lisä. Se auttaa kuromaan umpeen ravitsemuksen aukkoja varmistaen, että keho saa optimaaliseen toimintaan tarvittavat ravintoaineet.

Urheilijat ja kuntoilijat voivat käyttää lisäravinteita parantaakseen suorituskykyään sekä tehostaakseen palautumista. Esimerkiksi kreatiini on suosittu lisäravinne, jonka on osoitettu parantavan voimaa ja tehoa korkean intensiteetin harjoittelun aikana. Seuraavaksi 5 pointtia, miksi meidän mielestämme lisäravinteita tarvitaan:

  1. Kiireiset aikataulut ja tavoitteelliset elämäntavat voivat tehdä tasapainoisen ruokavalion jatkuvasta ylläpitämisestä haastavaa. Ravintolisät tarjoavat kätevän ja tehokkaan tavan varmistaa tiettyjen ravintoaineiden riittävä saanti.
  2. Tietyt elämänvaiheet, kuten laihduttaminen, stressi tai terveysolosuhteet, voivat vaatia tiettyjen ravintoaineiden lisäämistä. Lisäravinteet mahdollistavat kohdistetun tuen, erityistarpeiden huomioimisen ja yleisen hyvinvoinnin edistämisen.
  3. Urheilijat ja aktiiviliikkujat käyttävät usein lisäravinteita parantaakseen suorituskykyään, tukeakseen palautumista ja vastatakseen lisääntyneisiin ravitsemusvaatimuksiin, jotka liittyvät intensiiviseen fyysiseen toimintaan.
  4. Erityisruokavalioita noudattavilla voi olla haasteita saada tiettyjä ravintoaineita, joita löytyy pääasiassa eläintuotteista. Lisäravinteet voivat tarjota näitä välttämättömiä ravintoaineita ja varmistaa monipuolisen ravitsemusprofiilin.
  5. Ikääntyminen voi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen ja aineenvaihduntaan. Erityisesti proteiinilisästä on hyötyä varmistamaan riittävä päivittäinen proteiinin saanti ikääntyessä. Lisäravinteet voivat olla erityisen hyödyllisiä ikääntyville aikuisille luuston terveyden, kognitiivisten toimintojen ja yleisen elinvoiman tukemisessa.
Ikääntyvät tarvitset proteiinia

Mitkä ovat urheilijan tärkeimmät lisäravinteet?

Harjoittelun suhteen tärkeimmät lisäravinteet voivat vaihdella yksilöllisten tarpeiden, tavoitteiden ja ruokailutottumusten mukaan. Kuitenkin joitain yleisesti suositeltuja lisäravinteita säännöllistä fyysistä harjoittelua harrastaville on. Tässä meidän TOP 7:

  1. Heraproteiini on nopeasti imeytyvä täysproteiini, mikä tarkoittaa, että se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, joita elimistö ei voi tuottaa itse. Tämä tekee siitä hyödyllisen lihasten rakentamiseen, erityisesti intensiivisen harjoituksen jälkeen. Jos valintasi on kasviperäinen proteiini, varmista, että se sisältää useamman proteiinin lähteen tarjotakseen mahdollisen täydellisen tai mieluiten täydellisen aminohappoprofiilin.
  2. Kreatiinin on osoitettu lisäävän lihasvoimaa ja tehoa. Se parantaa fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytkestoisissa ja korkeatehoisissa harjoituksissa, kuten painonnostossa tai sprinttisuorituksissa. Vaikutus saavutetaan 3 g päivittäisellä annoksella. Kreatiinilisä saattaa myös auttaa lihasten palautumisessa vähentämällä tulehdusta ja intensiiviseen harjoitteluun liittyviä soluvaurioita.
    Kreatiini
  3. Haaraketjuiset aminohapot (BCAA) ovat kolmen välttämättömän aminohapon ryhmä: leusiini, isoleusiini ja valiini. Nämä aminohapot ovat välttämättömiä, koska elimistö ei pysty niitä itse tuottamaan, ja ne on saatava ravinnosta. Leusiini on ratkaisevassa roolissa lihasproteiinisynteesin käynnistämisessä. BCAA:t voivat auttaa myös vähentämään lihaskipua ja nopeuttamaan palautumisprosessia intensiivisen harjoittelun jälkeen. Pitkäaikaisen tai intensiivisen harjoituksen aikana BCAA:ta voidaan käyttää energianlähteenä. Ne voivat hajota lihaksissa polttoaineen antamiseksi, kun glukoositasot ovat alhaiset. BCAA:t saattavat myös auttaa myös painonpudotuksessa edistämällä rasvan hapettumista ja säilyttämällä vähärasvaisen lihasmassan.
    BCAA
  4. Beeta-alaniini on ei-välttämätön aminohappo, jota käytetään erityisesti urheilussa, johon liittyy korkean intensiteetin lyhytkestoista toimintaa. Beeta-alaniini saattaa viivyttää lihasväsymyksen alkamista, joka tuo urheilijoille mahdollisuuden ylläpitää korkeampaa suorituskykyä pidempään. Kehon puskurointikykyä parantamalla urheilijat voivat kokea suuremman harjoittelun määrän ja intensiteetin, mikä saattaa johtaa parempaan pitkän aikavälin suorituskyvyn nousuun.
  5. Hiilihydraatit ovat kehon ensisijainen ja tehokkain energianlähde. Alentuneet glykogeenitasot voivat johtaa väsymykseen ja suorituskyvyn heikkenemiseen, mutta hiilihydraatit varastoituvat lihaksiin glykogeeninä estäen väsymystä. Kun kulutat tarpeeksi hiilihydraatteja, kehosi ei todennäköisesti käytä proteiinia energialähteenä ja lihasmassa säilyy paremmin. Hiilihydraattien nauttiminen harjoituksen jälkeen auttaa täydentämään glykogeenivarastoja, edistää lihasten proteiinisynteesiä ja helpottaa yleistä palautumista.
    Hiilihydraatit
  6. Elektrolyytit, kuten natrium, kalium ja kloridi, auttavat säätelemään nesteiden tasapainoa soluissa ja niiden ulkopuolella. Tämä tasapaino on välttämätön solujen oikealle toiminnalle ja yleiselle nesteytykselle. Intensiivisen fyysisen toiminnan aikana keho menettää elektrolyyttejä hien kautta. Elektrolyyteillä on myös hyvin tärkeä rooli lihasten supistuksessa ja rentoutumisessa. Epätasapaino saattaa aiheuttaa lihaskramppeja, heikkoutta ja väsymystä.
  7. Kofeiini lisää tutkitusti suorituksen aikaista kestävyyskykyä ja kestävyyskapasiteettia. Tämän vuoksi kofeiinia löytyy monesta ennen suoritusta nautittavasta lisäravinteesta.
    Kofeiini

PULS - Kotimaiset lisäravinteet urheiluun ja vapaa-aikaan

PULS Nutrition on suomalainen yritys, joka syntyi tarpeesta yhdistää kiireinen elämä sitä tukevaan funktionaaliseen ruokavalioon. Me PULSilla uskomme, että urheiluravinteet, -juomat ja välipalat eivät ole tarkoitettu vain huippu-urheilijoille, vaan niistä voi hyötyä fyysisesti ja henkisesti jokainen, joka elää elämäänsä täysillä.

PULS Nutritionin lisäravinnevalikoimasta löydät kaikki liikkujan tärkeimmät lisäravinteet ja välipalat. Jokainen PULS tuote on suunniteltu tukemaan liikkuvaa elämäntapaa ja sen tavoitteita. Kokeile, miltä aktiivinen elämä voi parhaimmillaan maistua! #Fuel for the passionate ones.

PULS Nutrition on kotimainen yritys

Tähän liittyvät tuotteet:

Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan

Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.