Näin Reilun Kaupan viikon kunniaksi lähdin muistelemaan Vietnamin lomamatkaani, jonka aikana pääsin sattumalta tutustumaan kahvin viljelyyn, kun löysimme Dalatissa ollessamme mukavan paikallisen henkilön kierrättämään meitä lähiympäristössä.
KAHVIN VILJELY
Kahvin viljely ei ole aivan yksinkertaista, vaikka viljelemiseen ei tarvita paljon koneita. Kahvipuun huolenpitoon vaaditaan kuitenkin paljon työvoimaa puun istuttamiseen, kitkemiseen ja lopulta sadonkorjuuseen.
Kun kahvipuu on istutettu, menee noin neljä vuotta ennen kuin se alkaa tuottaa hedelmää. Kahvi vaatii trooppisen ilmaston, joka ei ole kovin vaihtelevainen eli se on herkkä esimerkiksi kuivuudelle ja ilman viilenemiselle, sillä ne voivat pienentää satoa. Muuttuvan ilmaston lisäksi kahvi kärsii helposti tuhohyönteisistä ja viljelyspaikka täytyykin valita tämän vuoksi tarkoin. Paikan pitää olla mahdollisimman korkealla, mutta se ei saa olla liian kuumassa.
Puun huoltamisella viljelyskahvipuu pidetään noin 2-4 metriä korkeana, jotta marjat on helppo kerätä puusta käsin. Kahvipuun hedelmät, eli kahvimarjat ovat kypsymisvaiheessa vihreän värisiä, jonka jälkeen ne muuttuvat punaisiksi. Kypsyminen kestää 7-10 kuukautta. Marjat poimitaan Reilun kaupan viljelyssä käsin.
Jokaisessa marjassa on kaksi valkoista ”kiveä”, jotka ovat kahvin pavut. Marjat ovat ihanan makeita, vaikkakin nahkean kuoren ja papujen välissä ei paljon syötävää ollutkaan. Kahvia valmistaessa tämä herkullinen hedelmäliha poistetaan, pavut kuoritaan, kuivataan, puhdistetaan, jaotellaan eri tyyppeihin ja tarkistetaan niiden kunto/laatu. Tämän jälkeen pavut pääsevät koepaahdettavaksi sekä koemaistettavaksi ja valmiit pavut pussitetaan.
KAHVIKASVIN "LÖYTYMINEN"
Ensimmäiset löydökset kahvipapujen käytöstä ovat löytyneet noin 4000 vuoden takaa. Tuolloin niitä ei paahdettu, vaan pavut murskattiin raakoina ja ne sekoitettiin veteen ja viiniin. Näistä juomista tuli käymisteitse alkoholijuomia kahvipapujen sisältäessä paljon sokeria. Myös marjoja käytettiin sekoittamalla marjamurske rasvaan ja nämä pyöriteltiin taikinamaisiksi herkkupaloiksi.
Kahvikasvin käytön keksimisestä on muutamia teorioita ja tarinoita. Tunnetuimmassa tarinassa etiopialainen vuohipaimen huomasi vuohien hyppelehtivän kahvipensaasta toiseen syöden niiden kirsikkaa muistuttavia marjoja. Hän maistoi niitä itsekin ja huomasi hyppelehtivän ja piristyvän itsekin. Toinen tarina kertoo, että eräs munkki on keksinyt marjojen käytön maistaessaan niitä ja niistä sitten piristynyt. Marjojen piristävän vaikutuksen vuoksi munkki epäili niitä paholaisen työksi ja marjat poltettiin luostarissa nuotiolla niiden hävittämiseksi. Munkit kuitenkin huomasivat, että nuotiosta tulikin huumaavan hyvä tuoksu ja he sekoittivat paahtuneita papuja veteen ja joivat sitä. Näin he huomasivat niiden valvottavan vaikutuksen paremmin.
Suomeen kahvi on löytänyt tiensä arviolta vuonna 1685, jolloin se oliksi aluksi ylellisyystuote ja sen käyttöä jopa rajoitettiin mm. erilaisin veroin. Vuonna 1802 kuningas Kustaa IV Aadolf kumosi rajoitteet tiedottamalla:
”Koska te, minun alamaiseni, olette suuria lurjuksia, ettette voi tulla toimeen ilman kahvia, niin tahdon sallia tämän juoman käyttämisen toistaiseksi.”
Vielä on tämä kuninkaan sana pysynyt voimassa tähän päivään asti.
REILUN KAUPAN KAHVI
Yleisesti kahvia viljellään yli 70 eri maassa, mutta yli puolet viljelystä tapahtuu Brasiliassa, Vietnamissa ja Kolumbiassa. Viljelystä saa elantonsa noin 25 miljoonaa ihmistä ja näistä noin 660 000 on Reilun kaupan kahvin viljelijöitä. Reilun Kaupan kahvin viljelijöitä on noin 2% kokonaismäärästä. Suurin osa kaikista viljelijöistä on pienviljelijöitä, eli kahvitilat ovat alle 10 hehtaarin kokoisia. Reilun kaupan kahvin kriteereihin pääsevät vain pienviljelijät.
KOKEMUS DALATIN PIENVILJELMÄLLÄ
Dalatin vuoristomaisemissa pieni kahviviljelmä oli todella kiva kokemus. Päästyämme asuintalon pihaan mietin ensin, että mihin kummaan meidän paikallisoppamme tätä pariskuntaa nyt onkaan viemässä. Iltapäiväkahville kaverinsa luokse? Jäimme kuitenkin pihapiiriin ja vasta kun oppaamme alkoi selittää kahvista, tajusin, että seison kahvipuun edessä ja nyt minulle annettiin käteen oikeita kahvimarjoja ja sain niitä vielä maistella! Oppaamme selitti parhaalla mahdollisella (ei niin hyvällä) englannin taidollaan kaiken mitä kahvista tiesi ja esitteli viljelijän kodin ulkopuolelta. Nyt voin sitten kertoa maistaneeni myös sitä kahvimarjaa, enkä vain juo aamuespressoani pitäen sitä päivänselvänä, arkisena ja yksinkertaisena juttuna! :)
PAKURIKAHVI
Puhdistamo on nyt tuonut markkinoille Pakurikahvin. Pakurikahvi sisältää nimensä mukaisesti kahvia ja pakuria. Tuotteen kahvin ollessa Reilusti tuotettua ja vieläpä luomua, olihan se pakko ottaa testiin. Tämän kahvin pavut eivät tosin tule tutustumastani Vietnamista vaan Perusta, mutta annettakoon se tällä kertaa anteeksi. Pakuri taas tulee Suomesta, joten on hyvinkin läheltä, vaikka ei tietenkään voi Reilua kauppaa olla. Itse tuote ei siis voikaan saada Reilun kaupan sertifikaattia, koska se sisältää myös pakuria, vaikkakin tuotteen kahvi on Reilun Kaupan tuotantoa.
Meillä kotona on tapana itse jauhaa pavut jauheeksi ja valmistaa kahvi espressokeittimessä. Itse en ole keitinkapistusta kertaakaan käyttänyt, vaan talouden kaksilahkeinen toimii meidän kahvimaisterina. Joskus olen sentään myllännyt pavut jauheeksi, mutta se riittänee minun osaltani jatkossakin. :)
Pakurikahvi on kuitenkin jo valmiiksi jauhettua, joten sitä ei tavallista keitintä käyttäessä tarvitse jauhaa, vaan purut voi käyttää "tavallisen" kahvin tapaan. Meidänkin keittimellä olisi purut voinut käytttää sellaisenaan, mutta parempaan lopputulokseen pääsee hienommalla jauhatuksella, joten jauhin käteen ja jauhamaan pienemmäksi ja sitten kahvin keittoon!
Pakurikahvin tuoksu oli voimakas ja ennen maistamista mietinkin, että mahtaako tämä olla minun makuuni. Hörpätessä tuli kuitenkin todettua, että tuoksu ei vastannut lainkaan makua. Maku oli mukavan pehmeä ja tätä kahvia juodaan meillä jatkossakin! Vaikka pakurikahvi ei ole tarkoitettu espressokahviksi, minun makunystyröille se sopii siihenkin tarkoitukseen!
Valikoimamme kaikki Reilun kaupan tuotteet löydät täältä. Valikoimissa on mm. kahvia, teetä, suklaata, kookosöljyä, riisiä, sokeria, mausteita, hygieniatuotteita, öljyjä jne..
Iloista Reilun kaupan viikkoa!
Alunperin julkaistu 21.10.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.