Tyrni
Tyrni kasvaa etenkin Euraasiassa
Tyrni on piikikäs pensas, joka kasvaa luonnonvaraisena mm. Siperiassa, Kiinassa, Venäjällä ja Alpeilla sekä Pohjoismaissa – myös Suomessa Pohjanlahden rannikolla ja Ahvenanmaalla. Tyrni oli aikaisemmin rauhoitettu, mutta on nykyään villiintynyt niin voimakkaasti, että rauhoitusmääräys purettiin vuonna 2006. Tyrni tarvitsee paljon valoa, se kestää kuivuutta ja viihtyy suolaisen veden äärellä.
Tyrni on superruokaa
Tyrni sisältää huimat määrät C-vitamiinia – jopa 165 mg/100 g (aikuisen päivittäinen saantisuositus on 75 mg/vrk). Tyrnimarjat sisältävät C-vitamiinin lisäksi karotenoideja, B-vitamiineja ja K-vitamiinia sekä muun muassa sinkkiä, magnesiumia, mangaania, natriumia ja kalsiumia sekä flavonoideja.
Tyrnistä on tehty lukuisia laadukkaita tutkimuksia, mutta elintarvikelain alaisena toimijana emme voi valitettavasti kertoa niistä enempää.
Tutustu tyrnituotteisiin!