Sydänmerkin kriteereinä ovat rasvan laatu ja suolan määrä
Sydänmerkin tarkoituksena on auttaa kuluttajaa valitsemaan terveellisemmät tuotteet. Sydänmerkin avulla kuluttaja näkee yhdellä vilkaisulla, että tuote on terveellisempi valinta ilman, että tarvitsee lukea tuoteselosteita. Sydänmerkin taustalla ovat Suomen Sydänliitto ry ja Suomen Diabetesliitto ry.
Sydänmerkki-järjestelmään kuuluu 10 elintarvikeryhmää, jotka ovat maito ja maitovalmisteet, rasvat, kala, liha ja lihavalmisteet, viljatuotteet, valmisruoat, mausteet ja maustekastikkeet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat. Näiden pääryhmien alla on lisäksi eri tuoteryhmiä yhteensä yli 50.
Elintarvikkeiden valmistajat hakevat Sydänmerkkin käyttöoikeutta puolueettomalta asiantuntijaryhmältä, ja tuotteiden tuotetietojen paikkansapitävyyttä tutkitaan laboratoriokokein. Tuotteiden tulee läpäistä tietyt kriteerit, jotka perustuvat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksiin. Sydänmerkille asetetuilla kriteereillä pyritään vähentämään liiallisen tyydyttyneen rasvan ja suolan käytön aiheuttamia terveyshaittoja.
Sydänmerkin kriteerit:
- rasvan tulee olla hyvälaatuista
- suolan määrää tulee olla vähennetty
- tietyissä tuotteissa tulee olla enemmän kuitua ja vähemmän sokeria
Sydänmerkkittyihin tuotteisiin voit tutustua Sydänmerkin sivuilla.