Punkkien torjunta luonnollisesti

Punkkien torjunta luonnollisesti

Saara Aarnio

Puutiaista eli punkkia kutsutaan Suomen suurimmaksi pedoksi sen levittämien vakavien tautien takia. Yleisimpiä punkkien levittämiä tauteja ovat puutiaisaivotulehdut (TBE) ja borrelioosi (Lymen tauti). 

Punkkien määrä ja levinneisyys luonnossa on ollut viime vuosina selvässä kasvussa. Tätä on selittää osaltaan leutojen talvien lisääntyminen ja punkkien isäntäeläinten, kuten peurojen, määrän kasvaminen.

Punkki ihmisen iholla

Puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin erot:

 • Puutaisaivotulehdusta aiheuttaa TBE-virus, borrelioosia borreliabakteeri
 • Puutaisaivotulehdukseen on olemassa rokote, borrelioosiin ei
 • Puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla
 • Puutiaisaivotulehdusta todettiin Suomessa vuonna 2017 82 kpl, borrelioosia 153 kpl
 • Puutiaisaivotulehduksen itämisvaihe kestää 4–28 päivää (keskimäärin 7–10 päivää) borrelioosin 3–30 päivää
 • Puutiaisaivotulehdus tarttuu punkin syljestä muutamassa minuutissa puremasta, borrelioosi tarttuu tuntien, jopa vuorokausien kuluttua puremasta
 • Puutiaisaivotulehduksen oireita ovat ensimmäisessä vaiheessa flunssan kaltaiset oireet ja toisessa vaiheessa (aivotulehdus) korkea kuume, päänsärky, pahoinvointi, niskajäykkyys, huimaus ja oksentelu. Borrelioosin oireet vaihtelevat, mutta yleisimpiä oireita ovat punkin pureman ympärille muodostuvan renkaan muodossa laajeneva ihottuma sekä flunssan kaltaiset oireet. Hoitamattomana borrelioosi voi aiheuttaa erilaisia iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas-, tai silmäoireita.

Lähde: Rokote.fi / Puutiaisaivotulehdus

Tiesitkö, että borrelioosin voi testata nykyään myös kotioloissa?

Verkkokaupastamme löydät seuraavat borrelioosikotitestit:

Punkkien torjunta valkosipulikapseleilla

Ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin valkosipulin (Allium sativum) vaikutusta punkkien puremien määrään Ruotsin armeijassa. Tutkimukseen osallistui 100 reserviläistä, joista 50 sai 1200 mg päiväannoksen kapseloitua valkosipulia ja 50 placeboa kahdeksan viikon aikana, jonka jälkeen seurasi 2 viikon tauko. Tauon jälkeen ne 50 reserviläistä, jotka saivat aluksi kahdeksan viikkoa valkosipulikapseleita, saivatkin nyt 10 viikkoa placeboa, ja päinvastoin. Tutkimuksen muut muuttujat pidettiin mahdollisimman vakioina: kaikki reserviläiset pukeutuivat samanlaisiin univormuihin, elivät samanlaisella ruokavaliolla, suorittivat samanlaisia aktiviteetteja ja viettivät saman verran aikaa punkkirikkaalla alueella. Punkin puremat dokumentoitiin päivittäisen punkkitarkastuksen jälkeen. Tutkimus hyväksyttiin Lundin yliopiston tutkimuseettisen komitean ja Swedish Medical Products Agencyn toimesta.

Tutkimuksen mukaan sekä ensimmäisessä että toisessa vaiheessa valkosipulikapseleita käyttäneillä koehenkilöillä oli huomattavasti vähemmän punkin puremia kuin placeboryhmään kuuluneilla henkilöillä. 

Yksittäinen tutkimus ei tietenkään takaa tieteellisesti valkosipulin tehoa punkkien torjunnassa, mutta valkosipulikapselit ovat kuitenkin edullinen ja terveellinen keino testata ruotsalaistutkimuksen hypoteesia omassa arjessa.

Kokeile valkosipulikapseleita punkkien torjuntaan >>

Punkkien torjunta eteerisillä öljyillä

Valkosipulin lisäksi punkkien torjunnassa voi kokeilla erilaisia eteerisiä öljyjä, kuten laventeliöljyä, rosmariiniöljyä, sitruunaruohoöljyä, inkivääriöljyä, bergamottiöljyä, kurjenpolviöljyä ja limettiöljyä. Eteeristen öljyjen vaikutusta punkkien torjuntaan ei ole tutkittu kovin laajasti, mutta muutamia tutkimuksia aiheesta löytyy. Esimerkiksi kurjenpolviöljyllä on havaittu potentiaalia punkkikkarkotteena, kunhan sitä käytetään riittävän suuria pitoisuuksia. Lisäksi eräässä In vitro- eli koeputkessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin Rhipicephalus microplus -punkkien lisääntymisen vähentyvän tiettyjen eteeristen öljyjen, muun muassa katajaöljyn, inkivääriöljyn ja kurjenpolviöljyn vaikutuksesta. 

Kokeile eteerisiä öljyjä punkkien torjunnassa >> 

Vaatetus ja säännölliset punkkitarkastukset 

Paras tapa suojautua punkeilta on pitkähihainen ja pitkälahkeinen vaatetus. Jotta punkit eivät pääsisi kulkeutumaan iholle jalkojen kautta luonnossa liikuttaessa, sukat kannattaa pukea housunlahkeiden päälle. Punkit ovat kuitenkin ketteriä otuksia, joten mikään muu keino pitkäaikaisilta puremilta suojautumiseen ei ole yhtä tehokas kuin säännöllinen punkkitarkastus jokaisen punkkien suosimalla alueella suoritetun ulkoilun jälkeen. 

Lähteet:

Pazinato R. et al. (2016). In vitro effect of seven essential oils on the reproduction of the cattle tick Rhipicephalus microplus. Journal of Advanced Research
Volume 7, Issue 6, Sivut 1029-1034

Tabanca N. et al. (2013) Bioactivity-Guided Investigation of Geranium Essential Oils as Natural Tick Repellents. J. Agric. Food Chem. 61, 4101−4107. dx.doi.org/10.1021/jf400246a

Louise Stjernberg L, Berglund J. (1998) Garlic as an Insect Repellent

Rokote.fi / Puutiaisaivotulehdus

 

 

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

10 tärkeää syytä miksi tarvitset tyrniöljyä osaksi terveellistä elämää

Seuraava artikkeli

Otteita kirjasta ”Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla”

2 kommenttia

 • Hei Sini,

  kiitos paljon mukavasta kommentistasi ja aurinkoista kesää!

  Saara Hyvinvoinnilta

 • erittäin asiallinen ,H Y V Ä tieto ..KIITOS

  SINI

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: