porkkananippu

Luomua omalta maalta

Oma kasvimaa

Olin muistaakseeni yläasteella kun havahduin mökillä siihen, että pihasta puuttuu jotain: missä on meidän kasvimaa? Miksi käymme autolla hakemassa salaatit ja uudet perunat lähikaupasta kun voisimme hyvin viljellä niitä myös omalla pihalla?
Kaupunkilaislapsena olin tottunut siihen että ruoka tulee kaupasta, mitäpä sitä sen kummemmin miettimään. Onneksi sitä sentään ajoittain havahtuu omaan uusavuttomuuteensa ja ryhdistäytyy. Selvitin siis pihan aurinkoisimman paikan ja eikun lapion kanssa nokkosten kimppuun.

Erilaisia viljelymahdollisuuksia

Tuosta keväästä on nyt viitisentoista vuotta ja innostus kasvimaanlaittoon herää joka kevät kun auringonsäteet alkavat sulattaa talven lumia. En ole varmastikaan lajissani ainoa ja olenkin ilolla seurannut viime vuosina erilaisten kaupunkilaisillekin soveltuvien viljelymuotojen yleistymistä. Esimerkiksi parvekeviljelyyn on kehitetty jos jonkilaista kasvatussäkkiä ja joillain kerrostalojen pihoilla viljellään jo yhteistoimin pieniä viljelmiä keskellä kaupungin asfalttiviidakkoa. Kai se on jonkinlaista kaipuuta juurille.

Parasta kasvimaanhoidossa

Tänä vuonna päätin testata Nelsonin luomusiemenet. Maahan pääsivät jo retiisin- ja porkkanansiemenet. Omaa vuoroaan ja maan lämpenemistä jäivät vielä odottamaan erilaiset salaatit, pinaatti, punajuuret, herneet ja korianteri. Keväällä on tullut reissattua sen verran, että en ole ryhtynyt esikasvattamaan mitään, joten siksi hankin vain siemeniä, jotka voi kylvää suoraan maahan. Mielestäni kasvimaanhoidossa on parasta yhdessä tekeminen ja se kun pääsee kesällä ja syksyllä syömään itse kasvatettua ruokaa.

 

Mitkä ovat sinun parhaita kasvimaamuistoja?

 

 

Julkaistu alunperin 11.5.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Lisää vastustuskykyäsi puhtailla ja vegaanisilla ravintolisillä

Älä pelkää kesää – näin vältät siitepölyongelman

Näitä luetaan

Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.