Monen suomalaisen kolesteroliarvoissa olisi parantamisen varaa. Kolesteroliarvojaan voi kuitenkin tasapainottaa helposti vain yhdellä päivittäisellä reilulla teelusikallisella palkittua kotimaista superruokaa.
Kotimainen ja ekologinen superruoka
Camelina sativa (ruistankio, kitupellava) on Euroopassa jo pronssikaudella viljelty öljykasvi, ennen kuin rypsi ja rapsi syrjäyttivät sen. Camelinan kasviöljylle harvinainen rasvahappokoostumus on varsinkin nykyihmiselle erinomainen, sillä sen omega-3-pitoisuus on paljon suurempi kuin omega-6-pitoisuus (suhde on huikeat 40/15). Omega-6-rasvahappoja länsimainen ihminen saa yleensä ravinnostaan ylen määrin, kun taas omega-3-rasvahappojen saanti tuppaa jäämään vähäisemmäksi mm. vähentyneen kalansyönnin vuoksi.
Vuoden 2022 Superruoka -tittelillä palkittu Rikas Camelinaöljy tuotetaan suomalaisten sopimusviljelijöiden camelinansiemenistä kylmäpuristamalla, jolloin huipputerveellinen rasvahappokoostumus säilyy mahdollisimman muuttumattomana. Rikas Camelinaöljy on myös ekologinen ja vegaaninen vaihtoehto kalasta saataville omega-3-valmisteille, sillä se sisältää runsaasti alfalinoleenihappoa, joka on erinomainen omega-3-lähde.
Reilu teelusikallinen kolesterolin hallintaan
Camelina sativan hyödyllisiä terveysvaikutuksia on tutkittu viime aikoina paljon ja erinomaisten tulosten myötä camelinaöljy onkin kokenut uuden tulemisen terveystietoisten keskuudessa. Foodfilesin ja Kansanterveyslaitoksen vuonna 2022 toteuttaman tutkimuksen* mukaan camelinaöljy auttaa tasapainottamaan kolesteroliarvoja runsaan alfalinoleenihappopitoisuutensa (omega-3) ansiosta.
Kolesterolin hallintaan tarvittavan annoksen saa helposti nauttimalla n. 6 ml eli reilun teelusikallisen kotimaista Rikas Camelinaöljyä päivittäin. Tutkimuksessa havaittiin, että camelinaöljyn kolesteroliin kohdistuva vaikutus oli selvästi suurempi kuin verrokkiöljyillä, rypsi- ja oliiviöljyllä.
Helppo ja monipuolinen käyttää
Camelinan hyvistä vaikutuksista on helppo nauttia. Miedon ja miellyttävän pähkinäisen makunsa vuoksi se sopii sellaisenaankin suuhun lusikoitavaksi. Käytä Rikas Camelinaöljyä esimerkiksi salaatinkastikkeena tai lisää smoothien, jogurtin tai puuron sekaan. Öljyä voi lorauttaa ruuanvalmistuksen loppuvaiheessa myös lämpimiin ruokiin, mutta voimakasta kuumennusta kannattaa välttää, jotta herkkä rasvahappokoostumus ei kuumennuksessa kärsi.
Monipuolisesti käytettävä Rikas Camelinaöljy sopii koko perheelle, kolesteroliarvojaan tarkkaileville sekä kasviperäiseksi omega-3-lähteeksi kala-allergikoille ja vegaaneille.
*Karvonen HM; Aro A; Tapola NS; Salminen I; Uusitupa MIJ; Sarkkinen ES (2002)