Kahvikuppi sydämeksi muotoiltujen kahvipapujen päällä

Kaksi erikoisempaa kahvireseptiä - Nauti kahvista ilman sen haittapuolia

Itse rakastan aloittaa päiväni tuorepaahdetun kahvin aromilla ja tuon mustan kupillisen herättävällä vaikutuksella. Huono puoli on se, että tämän veden jälkeen maailman juoduimman juoman happamuus saa usein vatsan kouristelemaan ja isommalla käyttömäärällä alkaa epämiellyttävät tärinät. Pitkässä juoksussa kahvin juominen isoissa määrissä alkaa kuluttamaan lisämunuaisia ja voi johtaa krooniseen väsymykseen. Onneksi on olemassa keinoja näiden haittojen välttämiseksi!

Paras tapa nauttia terveellinen kuppi kahvia on lisätä siihen sieniä - kyllä, sienikahvia! Ei, en suosittele liottamaan kanttarelleja sumppiisi, vaan nyt puhumme lääkinnällisistä sienistä joiden perinteinen käyttötapa on aina ollut juoda ne. Lääkinnällisten sienten kategoriaan kuuluu muun muassa monien tuntema pakurikääpä ja myös sellaiset sienet kuin cordyceps ja reishi (suom. lakkakääpä). Monille tämän kategorian sienistä on tyypillistä puiseva koostumus ja perinteisen “sienekkään” maun sijasta enemmän kitkerät ja maanläheiset aromit. Kahvin kitkeryys on siis omiaan myös toimimaan näiden vahvan makuisten ja terveellisten sienien “kuljettimena”! 

 

Miksi juoda kahvia ylipäätään?

  1. Kahvi on huikea antioksidanttien lähde
  2. Kahvi kiihdyttää metaboliaa ja auttaa painon pudottamisessa
  3. Kahvi lisää fyysistä suorituskykyä
  4. Kahvi nostaa tehokkuutta ja keskittymiskykyä
  5. Kahvi voi estää masennusta

Miksi lisätä lääkinnällisiä sieniä kahviin?

  1. Sienikahvi on vähemmän hapokasta - sekä maullisesti että vaikutuksiltaan kehossamme
  2. Sienet tukevat lisämunuaisia ja estävät kahvin aiheuttamaa kroonista väsymystä syntymästä
  3. Juoman antioksidanttiarvo nousee entisestään, moninkertaiseksi!

Kaksi erittäin helppoa sienikahvireseptiä

Pakuri-kahvi

  • 2 dl pakuriteetä (1 tl pakurijauhetta, 4 dl vettä)
  • 16 grammaa kahvia

Kiehauta kattilassa 4 dl vettä ja lisää pakurijauhe tai -rouhe. Anna kiehua ilman kantta keskiteholla n. 30 minuuttia kunnes puolet vedestä on haihtunut ja juoma on muuttunut tummaksi. Mittaa aeropress- tai french press-kahvin keittimeen vastajauhettu kahvi. Kaada päälle lähes kiehuva (90 asteinen) pakuritee. Uuta 90 sek ja tarjoile kuumana. Voit myös käyttää keitettyä ja jäähdytettyä pakuriteetä perinteisessä kahvinkeittimessä veden sijasta.

Kylmä sienikahvilatte

Sekoita ainekset ja nauti! 

 


Vierailevana kirjoittajana Lari Laurikkala

Artikkelin kirjoittaja on lääkinnällisten sienten asiantuntija ja intohimoinen ruokasieniharrastaja. Hän toimii tuotepäällikkönä suomalaisten perustamassa ja pyörittämässä Four Sigma Foods -yrityksessä.

 

Alunperin julkaistu 7.9.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Silicum Tonic vatsan hyvinvointiin

Superfoodeista apua syksyn myrskyihin

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.