Ateriankorvikkeet tukevat painonpudostusta

Ateriankorvikkeilla tukea painonpudotukseen

Monille tulee sanasta ateriankorvike mieleen 90-luvulta tutut pussikeittokuurit ja Nutrilett-patukat. Tänä päivänä ateriankorvikkeiden rinnalle on tullut liuta muita erilaisia dieettejä Sirt-dieetistä 5:2-paastoon, mutta toisaalta myös perusterveellisen ruokavalion ja pysyvien elämäntapamuutosten roolia painonpudotuksessa korostetaan nykypäivänä. Mihin siis ateriankorvikkeet istuvat muiden dieettien joukossa – ovatko ateriankorvikkeet vanhanaikaisia jojolaihdutukseen kuuluvia dieettituotteita vai ovatko ne oikeasti hyödyllinen apu painonpudotuksessa?

Ateriankorvikkeet korvaavat nimensä mukaisesti kokonaisen aterian. Ateriankorvikkeet sisältävät vähän energiaa, minkä vuoksi niitä käytetään yleisimmin painonpudotuksen ja painonhallinnan tukena. Lähtötilanteesta ja tavoitteesta riippuen ateriankorvikkeilla korvataan 1-5 päivän ateriaa. Ateriankorvikkeita voi käyttää myös silloin tällöin välipaloina kiireisessä arjessa.

Ateriankorvikkeiden ravintosisältö ja LCD-/VLCD/ENED-luokittelu

Ateriankorvikkeet ovat usein vähäkalorisia tuotteita. Vähäisestä kalorimäärästä huolimatta ateriankorvikkeet sisältävät hyvälaatuista proteiinia, elimistölle välttämättömiä hyviä rasvahappoja sekä osan päivittäisistä vitamiini- ja hivenainetarpeista. Ateriankorvikkeita voi siis huoletta käyttää ravintoaineiden turvaamiseksi vähäkalorisella tai vähähiilihydraattisella dieetillä tietyn ajanjakson ajan. Ne eivät kuitenkaan korvaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota pitkällä tähtäimellä.

Ateriankorvikkeet jaetaan LCD- ja VLCD-valmisteisiin. LCD tulee sanoista Low Calorie Diet, joka tarkoittaa vähäkalorista dieettiä. VLCD taas tulee sanoista Very Low Calorie Diet, joka tarkoittaa erittäin vähäkalorista dieettiä. VLCD kulkee myös suomalaisittain nimellä ENED, eli erittäin niukkaenergiainen dieetti. LCD-tuotteiden energiapitoisuus on 800–1200 kcal/vuorokausiannos ja VLCD-tuotteiden energiapitoisuus tätäkin alhaisempi, 450–800 kcal/vuorokausiannos. ENED-tuotteet ovat yleensä veteen sekoitettavia jauheita.

Saatavilla on myös ACKD-valmisteita. ACKD tulee sanoista Anti-catabolic Ketogenic Diet, joka tarkoittaa antikatabolista ketoosidieettiä. ACKD-tuotteet perustuvat vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jossa pyritään saamaan keho ketoosiin.

Ateriankorvikkeita on yleisimmin saatavilla keittojen, puurojen, pirtelöiden ja patukoiden muodossa, mutta niitä löytyy myös vaikkapa pasta-aterioina ja riisiaterioina.

Ateriankorvikkeiden käyttö painonpudotuksessa

Ateriankorvikkeet on tarkoitettu ensisijaisesti reilusti ylipainoisille ihmisille auttamaan painonpudotus alkuun, jos laihdutus ei ole lähtenyt muilla keinoilla käyntiin. Niukkaenergisten ateriankorvikkeiden avulla on tarkoitus pudottaa painoa rajoittamalla päivittäistä kalorimäärää, saada syöminen hallintaan ja selkeyttää syömistä. Tällöin ateriankorvikkeilla on tarkoitus korvata kaikki päivän ateriat. Vähäkalorisia ateriankorvikkeita syömällä keho menee ketoositilaan, jossa keho alkaa polttaa varastoitunutta rasvaa hiilihydraattien sijaan, mikä taas tiputtaa painoa tehokkaasti. Elimistössä syntyy ketoosin seurauksena ketoaineita, jotka hillitsevät näläntunnetta.

Ateriankorvikkeita suositellaan käytettäväksi tällä tavalla korkeintaan vain muutaman viikon ajan. Tällöinkin ateriankorvikkeiden käytön yhteydessä kannattaa syödä lisäksi kasviksia ja noin 100 grammaa vähärasvaista proteiinia, kuten raejuustoa tai kanaa. Pelkkien ateriankorvikkeiden proteiinimäärät eivät riitä suojaamaan lihasta, joten proteiinin saannista kannattaa pitää huolta ateriankorvikkeita käytettäessä, jottei keho alkaisi käyttää lihaksia energianlähteenä. Lihaskunnosta kannattaa huolehtia dieetin aikana myös tekemällä lihaskuntoharjoitteita.

ENE-dieetin kesto on enintään 16 viikkoa, jolloin painoa lähtee yleensä noin 1,5–2,5 kg viikossa. Dieetin jälkeen ruokamääriä tulisi lisätä asteittain – ja mieluiten ammattilaisen ohjauksessa – jotta vältettäisiin tiukan dieetin päättymisen kirvoittama halu ahmia. Ketoosin päätyttyä ruokahalu voi nimittäin iskeä voimakkaana, joten on tärkeää että tällöin ei palata vanhoihin ruokailutottumuksiin, vaan rakennetaan uutta terveellisempää ruokavaliota suunnitellusti. Ateriankorvikkeet eivät pitkällä tähtäimellä korvaa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, vaan pysyviä tuloksia saavutetaan ainoastaan muuttamalla elämäntapoja kokonaisvaltaisesti.

Ateriankorvikkeiden käyttö painonhallinnassa ja välipalana

Mikäli tavoitteena on painonhallinta, ateriankorvikkeilla voi myös vähentää päivittäistä energiansaantia korvaamalla vaikkapa yhden päivän aterian ateriankorvikkeella. Esimerkiksi 200 kaloria sisältävällä patukalla voi hyvin korvata kevyemmän aterian, kuten iltapalan. Tällöin on kuitenkin hyvä pitää huolta siitä, ettei säästettyjä kaloreita ota takaisin jollakin muulla päivän aterialla, vaan että koko päivän aikana saatava kalorimäärä pysyy tiettyjen raamien sisällä. Keho ei myöskään mene ketoosiin, kun ateriankorvikkeilla korvaa vain pari päivän ateriaa.

Vaikka mikään ei voita terveellistä ja maittavaa ateriaa, joskus tulee vastaan tilanteita, jolloin varsinaista ateriaa ei yksinkertaisesti ehdi syödä. Tällöin ateriankorvike on näppärä vaihtoehto. Patukasta tai pirtelöstä saa nopeasti energiaa ja tarvittavat ravintoaineet, ja se on terveellisempi vaihtoehto kuin epämääräiset pikkunaposteltavat, joita saattaa nälässä syödä helposti yli tarpeen. Ateriankorvike auttaa pitämään verensokerin tasaisena ja napostelunhimon kurissa.

Mikäli haluat ottaa ateriankorvikkeet avuksi painonpudotukseen, painonhallintaan tai kiireiseen arkeen, löytyy Hyvikseltä kattava valikoima erityyppisiä ja -makuisia hyväksi todettuja ateriankorviketuotteita. Tutustu valikoimaan!

Tähän liittyvät tuotteet:

Kuusi vinkkiä terveellisempään ruokavalioon

Vegaaninen ruokavalio on eettinen ja terveyttä edistävä vaihtoehto

Näitä luetaan

Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.