6 vinkkiä terveellisempään ruokavalioon

Kuusi vinkkiä terveellisempään ruokavalioon

Joulunpyhien jälkeen terveellisempään ruokavalioon palaaminen saattaa tuntua vaikealta. Tammikuun lähestyessä moni on kuitenkin halukas miettimään uudestaan ruokavaliotaan ja tekemään päätöksiä kevyemmän uuden vuoden puolesta. Tässä muutama vinkki, joiden avulla aloitat uuden vuoden ja vuosikymmenen terveempänä ja hyvinvoivempana!

1. Syö monipuolisesti värikästä ruokaa

Suosi luonnollista ja käsittelemätöntä ruokaa. Kasvikset, hedelmät ja marjat ovat täynnä antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja – kaikkea, mitä elimistömme tarvitsee ollakseen terve. Kannattaa syödä mahdollisimman paljon erivärisiä kasviksia, hedelmiä ja marjoja, sillä näin saat myös mahdollisimman monipuolisen annoksen vitamiineja ja mineraaleja. Suosi myös kypsentämättömiä tai kevyesti höyrytettyjä kasviksia, sillä kypsennyksen aikana vihannekset menettävät suuren osan ravintoaineistaan.

2. Vältä prosessoitua ruokaa

Prosessoitu ruoka sisältää paljon säilöntäaineita, kemiallisia lisäaineita, sokereita ja tyydyttyneitä rasvoja. Prosessoitu ruoka on usein hyvin kaloripitoista mutta ravintoköyhää, ja saa ihmisen syömään yli oman energiantarpeensa. Prosessoidun ruuan syöminen on yhdistetty ylipainoon, korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin ja tiettyihin syöpiin. Prosessoituja ruokia ovat usein esimerkiksi jäätelö, sipsit, murot, valmisruoat ja tehdasvalmisteiset keksit, kakut, piirakat ja pasteijat.

3. Suosi terveellisiä rasvoja

Terveelliset rasvat ovat välttämättömiä elimistön toiminnalle. Hyvälaatuiset eli tyydyttymättömät rasvat auttavat painonpudotuksessa, vähentävät matala-asteista tulehdusta, auttavat rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään ja pitävät huolta hormonitoiminnan tasapainosta. Terveellisiä rasvoja on esimerkiksi avokadossa, pähkinöissä, siemenissä, oliiviöljyssä, pellavansiemenöljyssä ja rasvaisissa kaloissa. Vältä teollisesti prosessoituja rasvoja, kuten margariinia, auringonkukkaöljyä, maissiöljyä ja puuvillansiemenöljyä.

4. Syö vuodenaikojen mukaan

Lähes kaikkia vihanneksia, hedelmiä ja jopa tuoreita marjoja saa kaupasta ympäri vuoden, mutta kausituotteiden suosimista puoltaa moni asia. Kausituotteissa ovat maku ja ravintoainesisältö parhaimmillaan, ja ne ovat edullisia sekä ekologisia, sillä niitä ei ole tarvinnut kasvattaa kasvihuoneissa.

Herkuttele talvikuukausina juureksilla ja valmista mausteisia ruokia, kuten keittoja. Suosi talvikuukausina lämmittäviä mausteita, kuten kanelia, pippuria, chiliä ja valkosipulia. Talvikuukausina voi myös keskittyä tyhjentämään pakkasta edellisen kesän ja syksyn pakastetuista marja- ja sienisaaliista.

Kesäkuukausina taas kannattaa nauttia tuoreista kotimaisista kasviksista ja marjoista. Suosi kesäisin viilentäviä ruokia, kuten vihersalaatteja, kurkkua, vesimelonia ja viilentäviä mausteita, kuten fenkolia, korianteria ja piparminttua.

Satokausikalenterista tarkistat kätevästi, mitkä herkut ovat sesongissa juuri nyt.

5. Suunnittele ateriasi etukäteen

Kiireessä tekee usein huonompia valintoja syömisten suhteen, ja varsinkin buffetlounailla syö helposti enemmän kuin on tarpeen. Varaa itsellesi aikaa suunnitella viikon ruokailujasi. Ota tavaksi käydä ruokakaupassa sunnuntaisin ja valmista viikon ruuat kerralla. Ruokailujen suunnitteleminen auttaa pysymään raameissa kiireessäkin.

6. Syö kohtuudella

Monella on joulunpyhien jälkeen tuoreessa muistissa ähkyn aiheuttama tukala olotila. Ylensyöminen rasittaa elimistöä ja aiheuttaa väsymystä, aineenvaihdunnan hidastumista, nesteiden kertymistä, vatsavaivoja ja raskasta oloa. Hyvä tapa välttää ähky on pitää huolta siitä, että lautasella eniten tilaa vievät vihannekset. Myös prosessoimaton ruoka auttaa pitämään mieliteot kurissa.

Lähteet:
7 easy tips for a healthy new year
Valikointia ja mukavaa odottelua - näin syöt ruokasesonkien mukaan
Prosessoitu ruoka yllyttää syömään liikaa

Hyviksen kuukauden tuote: Voimaruoka 360 Wholefood Vanilja

Ateriankorvikkeilla tukea painonpudotukseen

Näitä luetaan

Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...
Luonnonsuola - Aarre Himalajan vuoristosta
Lempeä maku ja monien vaivojen apu. Paremmin ei voisi kuvailla luonnon todellista...
Wild Nutrition: 10 vuotta naisterveyden asialla
Wild Nutrition juhlii tänä vuonna tuotemerkkinsä 10-vuotismerkkipäivää.
Maitohappobakteerit kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa
Maitohappobakteeri on elävä bakteeri, joka tuottaa maitohappoa ja kiinnittyy suoliston...
5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.