Molkosan-lehmät Sveitsissä

Alfred Vogelin jalanjäljillä

Minulla oli kunnia päästä A. Vogelin jalanjäljille Sveitsiin. Olin matkasta melkoisen innoissani etukäteen, sillä muistan Vogelin Echinea-purkin jo lapsuudestani, kun äitini antoi sitä minulle ja sisaruksilleni flunssan aikaan. Entäpä Echinan kukka. Se on suosikkini! Niin kaunis ja samalla niin vaikuttava rohdoskasvina.

Vaikka odotin matkaa kovasti, en mitenkään voinut aavistaa miten huikea reissu minulla olikaan edessäni! 

Sain siis kutsun Suomen Vogelilta osallistua Vogelin järjestämälle tutustumiskäynnille Alfred Vogelin kotikonnuille Sveitsiin. Ohjeena oli pakata mukaan hyvät kävelyyn soveltuvat kengät ja sään mukaista vaatetta, sillä olisimme paljon ulkona. Pakkasin laukkuni ja sitten mentiin!

Kaapelihissillä Edenalpin huipulle

Saavuimme Sveitsiin sunnuntaina aamupäivästä. Hyppäsimme meille varattuun bussiin ja lähdimme ajamaan kohti vuoria. Ensimmäinen kohteemme oli Edenalp-niminen vuori, jonka huipulla pääsisimme lounastamaan. Sitä ennen tuli kuitenkin suoriutua huimasta noususta kaapelihissin kyydissä, joten pääsin heti reissun alkumetreillä hyppäämään mukavuusalueeni ulkopuolelle. Korkeanpaikankammon selätys oli kaiken vaivan väärti, sillä vuoren huipulta avautui henkeäsalpaavat maisemat: vihreää vuoristomaisemaa silmänkantamattomiin.

Yhtäkkiä jostain kuuluu lehmänkellon ääni. Voiko se olla totta?

Kyllä – siinä ne vuoristolehmät, tai Molkosan-lehmät, miten ne meille esiteltiin, kävelevät vuorenrinteitä ylös ja alas.

Raikas vuoristoilma ja vaelluspolut, joita samoilimme edestakaisin, toivat kyllä unen silmään illalla. 

A. Vogelin tehdas ja Echina-pellot

Vogelin Echina-pellot

Seuraavana päivänä pääsimme tutustumaan A.Vogelin tehtaille. Vaikka päivä oli sateinen, se ei lannistanut tunnelmaani, sillä nähdessäni luentohuoneen ikkunasta kauniit Echina-pellot, olin myyty. Mikä onni, että olimme tiluksilla juuri Echinan sadonkorjuupäivänä!

Pääsimme Vogelin tehtailla käymään niin tuotantotiloissa, kasvihuoneilla kuin pelloillakin. Saimme kuulla innostavia esityksiä Vogelin tuotteista ja yhtiön toimintatavoista. Lounasta nautimme sateenropinan alla Vogelin kasvihuoneessa. Lautasella komeili, mitäpä muutakaan kuin maistuvaa ja terveellistä Vogelin täysjyväriisiä ja maukasta kasvishöystöä.

Vogelin tarina

Kaikki lähti miehestä nimeltä Alfred Vogel (1902–1996). Vogel oli aikansa pioneeri monessa asiassa.

17 -vuotiaana hän ilmoitti perheelleen, että eläimet ovat hänen ystäviään, eikä hän voi enää syödä lihaa. Tämän jälkeen hänen ravintonsa koostui suurimmaksi osaksi raakaruoasta ja puhtaista raaka-aineista.

Kasvioppi siirtyi verenperintönä hänen isoäidiltään ja isältään nuoreen Vogeliin ja hän perusti ensimmäisen oman luontaistuotekauppansa jo parikymppisenä. Siellä hän valmisti kasveista parantavia yrttisekoituksia ihmisten vaivoihin. Ihmiset rakastivat Vogelia ja he jonottivat kärsivällisesti päästäkseen hänen puheilleen.

Vogelin filosofiaan kuului tiedon jakaminen mahdollisimman monelle ihmiselle. Niinpä hän alkoikin tehdä omaa terveyslehteään, joka on ilmestynyt Suomessakin nimellä Vogelin Terveydenhoitouutiset. Hän kirjoitti myös kirjoja joista osa on käännetty suomeksi. Tunnetuin klassikko Vogelin kirjoista on "Luonto, paras lääkitsijä”. 

Luontaistuotekauppa ei ollut Vogelille kuitenkaan tarpeeksi, sillä hän halusi auttaa enemmän ja laajemmin. Niin hän perusti Teufeniin oman kotinsa yhteyteen praktiikan, johon ihmiset saivat tulla parantumaan ja opettelemaan terveellisiä elämäntapoja. Samaan yhteyteen hän teki kattavan rohdoskasvien puutarhan. Teufenissa Vogel opetti ihmiset heräämään ajoissa, kitkemään puutarhaa, käyskentelemään luonnossa, syömään rauhassa ja puhtaasti sekä nukkumaan hyvin. Nukkuminen yleensä onnistuikin helposti kaiken fyysisen työn jälkeen kaikilta.

Näimme Teufenissa oven, jota Vogel käytti oppimisen mittarina: jos et mahtunut kulkemaan ovesta, sinun tuli jäädä praktiikalle oppimaan lisää. 

Vogel oli maailman matkaaja ja tiedonjanoinen. Hän matkusteli ympäri maailmaa ja tutustui paikallisiin kasveihin sekä paikallisten tapoihin käyttää niitä. Echina-kukkaan hän tutustui ensimmäisellä Amerikan matkallaan 1950-luvun alussa. Siellä Vogel tapasi Sioux-intiaaniheimon päällikön, joka esitteli hänelle punahatun (Echinacea purpurea) ja sen parantavat vaikutukset. Tuolta matkaltaan Vogel toi mukanaan kourallisen punahatun siemeniä ja siitä alkoi Vogelin Echina-uutteen tarina.

Vuonna 1963 Vogel perusti Bioforce AG:n Sveitsiin Roggwillen kylään. Tehtaan, joka toimii edelleen samalla paikalla. Nykyisin Bioforce on johtava kasvilääkkeiden valmistaja, joka toimii ympäri maailmaa. Tehdas on säätiön omistuksessa, koska Vogel halusi varmistaa, että toimintaa jatkettiin juuri siten, miten hän halusi sen jatkuvan. 

Vogelin työntekijöitä kuunnellessa, oli vaikea arvata kuka oli oikeasti saanut kunnian tavata itse Alfred Vogelin. Jokaisesta huokui tietynlainen kunnioitus ja innoitus, joka juontaa juurensa Vogelilta. Onkin kuulemma sanottu, että yksi hänen ainutlaatuisista piirteistään on ollut tietynlainen lumovoima. Karismallaan hän sai tartutettua ja "lumottua" kuulijansa vakuuttuneeksi kasvilääketieteestä ja luonnon hyvyydestä. Hän myös matkusti ympäri maailmaa pitämään luentoja ja yleisötilaisuuksia aina vanhoille päiville asti. On hän muutamat kerrat piipahtanut Suomessakin, ja kerran hänet on kuuleman mukaan melkein kannettu lavalta, kun luentotilan vuokrausaika oli aikaa sitten ylitetty ja ovet oli saatava säppiin.

Kunnioitus raaka-aineita ja luontoa kohtaan

Vogel kunnioittaa raaka-aineita

Vogelilla on ollut aina suuri kunnioitus luontoa ja raaka-aineita kohtaan, joita luonnosta saa. Siksi Vogelin tuotteissa onkin panostettu puhtaisiin raaka-aineisiin aina ja niin tehdään tulevaisuudessakin. Vogelin tuotteisiin käytettävät kasvit kasvatetaan joko Vogelin omilla pelloilla tai tarkasti valikoitujen sopimusviljelijöiden kanssa yhteistyössä. Siemenet ovat Vogelin omaa tuotantoa ja niitä on varmuuden vuoksi varastoituna jopa Sveitsin pankin holvissa. Tuotannosta syntyvä kasvisjäte kipataan takaisin peloille kompostoituna, joten tuotantoprosessissa mikään ei mene hukkaan.

Tärkeimpänä tuoreus

Tuotteisiin käytetään kasvista ne kohdat, jotka ovat laadukkaita ja elinvoimaisia. Esimerkiksi salviasta käytetään lehdestä vain noin viimeinen 15 cm, kun taas Echinaforseen punahatusta käytettään niin kukka, lehdet kuin vähän juuriakin. Vogelin mielestä mitä tuoreempi tuote on, sitä parempi. Hän on sanonut, että vain hetki sitten kasvihuoneesta poimittu kurkku on parhainta ravintoa siksi, että se on juuri erotettu emokasvistaan ja on vielä täynnä elämää. Tämä ajatus korostuu edelleenkin tuotteiden valmistuksessa. Pääsimmekin itse todistamaan punahatun korjausta pellolta, josta se vietiin traktorilla suoraan vieressä olevaan tuotantolaitokseen. Siellä sitä ryhdyttiin heti työstämään ja viimeistään 24 tunnin kulutta valmistusprosessi oli siinä pisteessä, että kasvia voitiin hyödyntää raaka-aineena tuotteissa tai säilöä käytettäväksi myöhemmin.

Parasta laatua

Vogel ei tyytynyt keskinkertaisuuteen, vaan halusi tarjota asiakkailleen vain parasta laatua. Laadukkaan tuotteista tekee tuoreista kasveista valmistetut raaka-aineet, mutta myös tekniikka, jota tuotteiden tekemiseen käytetään. Koska emme onneksi vielä pysty säätelemään esimerkiksi vuodenaikojen vaihteluja ja säätä, Vogelilla ei voida koskaan olla varmoja siitä, millainen satokaudesta tulee. Jotta tuotteet olisivat aina laadukkaita ja samanlaisia, on tuotannossa kehitettynä oma prosessinsa, jonka avulla eri eriä sekoitetaan yhteen. Näin jokaisesta erästä tulee varmasti tasalaatuinen. 

Tutkitut tuotteet

Toinen asia, johon yhtiö kiinnittää paljon huomiota, on tutkimuksen teko. Heillä ei ole fokuksena tuottaa liukuhihnalta koko ajan uusia tuotteita, vaan tutkia ja analysoida tuotteitaan, teettää pitkäaikaistutkimuksia sekä osoittaa tieteellisesti tuotteidensa teho. Toki tutkimuksen rinnalla kehitetään myös uusia tuotteita, mutta uutuuksien luominen ei ole Vogelin toiminnan tärkeimpänä painopisteenä.

Erään tutkimuksen mukaan oli saatu selville, että Echinaforce, joka on tehty vastustuskyvyn tueksi, oli auttanut varsinkin henkilöitä, joiden vastustuskyky oli syystä tai toisesta heikentynyt (esim. tupakoitsijat, kovan stressin alla olleet ja uupuneet henkilöt). Echinaahan voi käyttää vastustuskyvyn tueksi jatkuvasti, myös ennen kuin flunssa jo painaa päälle. Asiaa oli tutkittu myös lapsilla, joille oli annettu Echina-purutabletteja voimakkaana flunssakautena jo ennen flunssan puhkeamista. Verrokkina oli ryhmä, jolle annettiin pelkkää C-vitamiinia. Echinaa saaneet lapset olivat tutkimusajanjaksona puolet vähemmän sairaana kuin verrokkiryhmän lapset. Tutkija heittikin tutkimustulosten pohjalta hauskan idean: olisi paikallaan lisätä Echinaa suoraan kaikkien juomaveteen. Lisäksi Vogelin salviatuotteesta käynnissä ollutta tutkimusta liittyen naisten vaihdevuosivaivoihin ei ole vielä ehditty edes viemään loppuun saakka, kun positiiviset asiakaspalautteet tuotteen toimivuuden puolesta tukkivat jo tutkijoiden sähköpostit.

Alfred Vogelin työhuone

Punahattu

Tehtailla vietetyn intensiivisen ja mielenkiintoisen päivän jälkeen ajattelin, ettei vierailu voi paljon paremmaksi enää mennä, mutta toisin kävi.

Viimeisenä vierailupäivänämme pääsimme kipuamaan mäkeä ylös Vogelin kotina ja praktiikkana toimineille tiluksille. Näky Vogelin työhuoneesta on uskomaton ja työhuoneen puutarha huumaavan värinen ja tuoksuinen kaikkine yrtteineen sekä kukkineen. Esillä on vanhat työkoneet, joilla uutteita on tehty ja uutettu sekä kirjasto, joka koostuu Vogelin keräämistä maailman kulttuureista ja kasveista kertovista kirjoista. 

Oli mieleenpainuvaa käyskennellä puutarhassa ja kokeilla oppaan opastuksella monia eri kasveja niin kuin Vogelkin oli niitä tutkinut. Pieni pala lehteä tai kukkaa suuhun ja katsotaan mitä tapahtuu! Toinen alkoi maistua mentholilta, yksi puudutti kielen ja maistoinpa minä tuoretta Echinan kukkaakin.

Kierros päätyi ihanaan toiminnallisuuteen: saimme valmistaa omat tinktuuramme!

Oman tinktuuran valmistusta

Ensin pohdimme, minkälaisen vaikutuksen tinktuuralta halusimme, sitten poimimme sen valmistamiseen tarvittavat raaka-aineet puutarhasta. Sen jälkeen tinktuura valmistettiin perinteisin menetelmin: raaka-aineet jauhettiin morttelilla, joukkoon lisättiin uuttoa ja säilymistä varten puhdasta alkoholia, ja seosta jauhettiin vielä lisää. Lopulta tinktuura suodatettiin pulloon ja valmista tuli! Oma tinktuurani sisälsi Echinaa, timjamia ja artisokkaa. Nyt saa syksyn flunssat yrittää koetella Hyviksen kauppiasta – minulla on nimittäin sellainen puolustustinktuura kunnossa, että alta pois! Vieläpä itse valmistettuna.

Valmis tinktuura

Kävellessäni Vogelin talolta polkuja pitkin kauniin vuoristometsän läpi seuraavaan määränpäähän, lähtivät ajatukseni harhailemaa. Pohdin, miten iso osa ihmisistä on päästänyt irti luontoyhteydestään, antanut stressin hiipiä elämäänsä ja unohtanut itsestään huolehtimisen. Jo herra Vogel piti aikoinaan pahana ihmisten kokemaa stressiä, kannusti menemään luontoon ja tulemaan sinuiksi sen kanssa. Vogelin filosofian mukaan jokaisella on päävastuu omasta terveydestään ja että ennaltaehkäisy on parempi perusta terveydelle kuin jo puhjenneen sairauden hoito. Miten se tuntuukin välillä niin vaikealta? 

Mutta kuten kaikki hienot reissut, tämäkin tuli päätökseensä ja nyt ollaan jo takaisin sorvin ääressä. Jos joskus olet Vogelin hoodeilla Sveitsissä, kannustan vierailemaan ainakin kauniin kukka- ja yrttipuutarhan keskellä sekä tutustumaan A. Vogelin laadukkaisiin tuotteisiin. 

-Hanneli 

Ai niin! Ne Molkosan-lehmät!

Vogelin yksi tunnetuimmista tuotteista on Molkosan, joka todella valmistetaan Alpeilla laiduntavien onnellisten lehmien luomumaidosta. Lehmät saavat käyskennellä vapaana ja syödä luonnonmukaista kasvillisuutta. Molkosan sisältää L+ -maitohappoa, jota elimistö tarvitsee ja tuottaa hyödyllisten suolistobakteerien ravinnoksi. Vogelilla ihmeteltiinkin, miten huonosti osa ihmisistä pitää suolistostaan huolta verrattuna esimerkiksi ihon rasvaamiseen ja siitä huolehtimiseen. Onhan suolistomme kuitenkin jalkapallokentän kokoinen mekanismi sisällämme. Kun suolistomme voi hyvin, on meillä hyvä olo, ja se varmasti heijastuu myös ulospäin. 

Jos Molkosania vielä verrataan muihin terveellisyytensä vuoksi arvostettuihin maitohappoa sisältäviin elintarvikkeisiin, on sen L+ -pitoisuus omalla tasollaan. Esimerkiksi luonnonjogurttiin verrattuna se on kaksinkertainen, rahkaan lähes 2,4-kertainen ja hapankaaliin peräti 3,5-kertainen!

Kannattaisiko sinunkin kokeilla edes yksi pullollinen Molkosania? 

Tähän liittyvät tuotteet:

Mikko Koivu käyttää Luneraa ehkäisemään flunssaa

Testissä raskausajalle suunniteltu Wild Nutrition Food-Grown Pregnancy -ravintolisä

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...

1 kommentti

Molkosan tuttu tuote , olen käyttänyt yli 30-vuotta ja käytän jatkossakin ,
“kunnes kuolema meidät erottaa " !!!!!!!!!!!!!!

maija rossi

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.