Naurava nainen levittää kasvovoidetta kasvoilleen.

Mikromuovittomat kuorinnat

Mikromuovit ovat tämän hetken puhutuimpien ympäristöuhkien listalla, eikä syyttä – Suomen Ympäristökeskuksen mukaan noin 10 prosenttia maailman merissä kelluvasta 250 000 tonnista muoviroskaa on mikromuovia. Mikromuovit kertyvät pikkuhiljaa ympäristöön ja saattavat päätyä elimistöömme vesieliöiden kautta. Tietyt muovin ainesosat ovat tutkimusten mukaan ihmisen terveydelle haitallisia. Etenkin muovituotteiden pehmentimet, esimerkiksi ftalaatit, ovat karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia aineita.

Mikromuovit vesistöissä

Vesistöihin mikromuovit kulkeutuvat muun muassa hulevesien ja yhdyskuntajätevesien kautta. Hulevesien mikromuovit ovat peräisin enimmäkseen liikenteestä, yhdyskuntajätevesin kosmetiikka- ja hygieniatuotteista sekä keinokuitivaatteiden pesusta. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamossa tehtyjen tutkimusten perusteella on osoitettu, että jätevedenpuhdistusprosessin aikana jätevedestä saadaan puhdistettua onneksi jopa 99 % mikromuoveista. Puhdistettuun veteen päätymättömät, jäteveden mukana tulleet mikromuovit kulkeutuvat lopulta jätevesilietteeseen, mikä vaikeuttaa lietteen jatkokäyttöä esimerkiksi lannoitteena tai maanparannusaineena.

Mikromuovit kosmetiikassa

Mikromuovien käyttö kosmetiikassa on täysin tietoinen ja ympäristön kannalta varsin lyhytnäköinen keino lisätä hankaavia ja puhdistavia komponentteja hammastahnoihin, parranajogeeleihin ja kuorinta-aineisiin. Onneksi mikromuovirakenteiden käyttöä kosmetiikassa ollaan vähitellen kieltämässä, mutta EU:n tasolla tämä vie vielä aikaa. Suomessa mikromuoviin liittyvät rajoitukset ja kiellot perustuvat yhä vapaaehtoisuuteen. Osa maista, kuten Britannia kielsi mikromuovin käytön tämän vuoden alusta. Lisäksi muun muassa Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti, Irlanti ja Taiwan ovat jo kieltäneet tai kieltämässä mikromuovin käytön. Monet kosmetiikkaa valmistavat yritykset noudattavat samaa linjaa ja ovat ryhtyneet korvaamaan tuotteidensa mikromuoveja biohajoavilla ainesosilla.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei käytetä mikromuoveja

Luomukosmetiikan ja sertifioidun luonnonkosmetiikan sekä Joutsenmerkityn kosmetiikan kohdalla kuluttaja voi olla rauhallisin mielin – niiden INCI-luettelosta ei mikromuoveja löydy. Muun kosmetiikan osalta ainesosaluettelossa saattaa hyvinkin esiintyä vähintään yhtä viidestä yleisimmästä mikromuovityypistä, joita ovat carbomer, polyethylene, acrylates/c10–30 alkyl acrylate crosspolymer, nylon-12 ja acrylates copolymer. Mikromuovien INCI-nimiä on kuitenkin reilusti yli 500, joten avuksi niiden tunnistamiseen kannattaa ottaa ilmainen CosmEthics-sovellus. Sovellus toimii siten, että puhelimella skannataan tuotteen viivakoodi, jonka jälkeen sovellus kertoo tiedot tuotteen ainesosista. Sovellukseen on myös mahdollista tehdä personoituja säätöjä, jolloin se osaa erikseen varoittaa tietyistä aineista, esimerkiksi muoveista.

Luonnonkosmetiikassa mikromuovirakenteet korvataan luonnosta saatavilla raaka-aineilla, kuten piillä, siementen kuorilla, hienojakoisella kahvilla, suolalla tai sokerilla. Rakeettomia luonnollisia kuorintaraaka-aineita ovat hedelmien, kasvien, marjojen ja yrttien sisältämät hapot, kuten AHA-happo eli alfahydroksihappo ja BHA-happo eli betahydroksihappo.

Mikromuovitonta kauneudenhoitoa

Helpoin tapa aloittaa taistelu kosmetiikan mikromuovijätettä vastaan on vaihtaa muovia sisältävä kuorinta-aine ja hammastahna luomukosmetiikkaan, sertifioituun luonnonkosmetiikkaan tai Joutsenmerkittyyn kosmetiikkaan. Lisäksi voit valmistaa itse erilaisia kuorinta-aineita sekoittamalla keskenään esimerkiksi sitruunanmehua, sokeria ja oliiviöljyä tai kahvinpuruja ja kasvovoidetta.

Kun etsit hellävaraista, turvallista ja mikromuovitonta kuorinta-ainetta, tutustu Hyvinvoinnin valikoimaan. 

Klikkaa ostoksille tästä >>

Lähteet:

Mikromuovit riski myös Suomen vesistöille / Suomen Ympäristökeskuksen tiedote, 21.3.2017

Onko muovi haitallista terveydelle? Voiko muovi mennä ihmisen solujen sisään? Asiantuntijat vastaavat / Yle, Jenni Frilander, 15.3.2018 

Swedish Chemicals Agency proposes national microbead ban for cosmetics / CosmeticsDesign-Europe, 26.1.2016

Edellinen artikkeli

Radico-hiusväreistä

Seuraava artikkeli

Riisinalkioöljy hoitaa ihoasi

Näitä luetaan

Beauty Sleep – anna ihosi levätä ja uusiutua yön aikana!
Kauneusunet eivät ole myytti, vaan tosiasia. Ihon syvät kerrokset työskentelevät yöllä korjatakseen...
Dr. Hauschka: Paremman maailman luonnonkosmetiikkaa pintaa syvemmältä
Dr. Hauschka -sarjan ihonhoitotuotteet ovat hoitavuudessaan ainutlaatuisia. Niiden teho kumpuaa tarkkaan valituista,...
Laponie of Scandinavia – mutkatonta ja luonnollista hoitoa herkälle ja ongelmaiholle
Kotimainen Laponie of Scandinavia tekee pelkistettyjä ja helposti yhdistettäviä tuotteita, jotka hoitavat...
Taiga Cosmetics hurmaa Lapin luonnon tehoaineilla
Taiga Cosmeticsin tarina alkoi rakkaudestamme Suomen Lappiin ja sen karuun mutta kauniiseen...
Vuoden 2022 Hoitotuote: Moi Forest -metsäpölyvoidesarja
Hyviksenkin asiakkaiden keskuudessa suursuosion saavuttaneet Moi Forestin metsäpölyvoiteet on valittu Vuoden 2022...
F-beauty – luonnonkauneuden ja itsearvostuksen puolesta
F-beauty, eli Finnish Beauty, on suomalaista maanläheisyyttä huokuva kauneusfilosofia, jonka ytimessä on...
Esittelyssä Djusie, uusi kotimainen luonnonkosmetiikkasarja – mehukkainta ihonhoitoa Suomesta
Djusie on uusi suomalainen ihonhoitosarja, jonka tuotteet ovat Ecocert-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Djusien visionääri...
Kuusenpihka, pohjoisten metsiemme nestemäinen kulta
Meillä suomalaisilla on aina ollut erityinen suhde metsään. Metsällä on ajateltu olevan...
Suomalainen luonnonkosmetiikka valmistuu maailman puhtaimmista raaka-aineista
Suomalaisen luonnonkosmetiikan kentällä on viime vuosina ollut vilkasta. Monia uusia laadukkaita sarjoja...
Miesten ihonhoito: hyvin hoidettu iho ja siisti parta tuovat itsevarmuutta
Kaukana ovat ne ajat, kun miehille tarpeellisiin kosmetiikkatuotteisiin laskettiin lähinnä shampoo, deodorantti...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.