Orapihlajan marjoja henkilön käsissä

Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle

Sydänviikkoa vietetään tänä vuonna virallisesti 8.-15.5.2022 teemalla “iloa ruuasta ja hyvää mieltä ruokapöytään”. Teema on tärkeä: ruoka on paljon muutakin kuin vatsantäytettä ja polttoainetta. Ruuasta saa ja kannattaa nauttia — ja sydänystävälliset valinnat ja elämäntavat ovat kaikkea muuta kuin ankeita. Lempeällä, sallivalla ja myönteisellä asenteella pääsee taatusti pidemmälle kuin kieltäymyksen kautta hampaat irvessä rytyyttämällä.

Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken hyvän arvoisia. Sydän tekee elintärkeää työtään ylläpitämällä verenkiertoamme pumpaten uutterasti verta eteenpäin. Sydämen asiat ovat siis koko kehon asioita ja sydänystävälliset valinnat ovat itsensä kokonaisvaltaista arvostamista. Pidetään siis huolta omista ja toistemme sydämistä — ollaan siis sydänystäviä!

Sydämen terveydelle ovat hyväksi samat asiat kuin hyvinvoinnillemme ylipäätään: monipuolinen, runsaasti värikkäitä kasviksia, marjoja, hedelmiä ja hyviä rasvahappoja sisältävä, kuiturikas ruokavalio, itselle mieluinen liikunta, myönteinen elämänasenne, stressin välttäminen sekä riittävä määrä lepoa ja unta. Sydämen hoitaminen pitää huolta siis koko ihmisestä.

Anna luonnon hoitaa!

Sydän rakastaa myös luonnossa käyskentelyä; jo puolen tunnin metsäkävely saa sydämen sykkeen tasaantumaan, verenpaineen laskemaan ja mielen myrskyt tyyntymään. Mitä useammin menet metsään, sitä enemmän sydämesi iloitsee!

Luonnossa liikuskelu lievittää tehokkaasti stressiä. Stressi rasittaa sydäntä aivan erityisesti ja siksi moni kärsiikin kovan kuormituksen aikana sydämen tykyttelystä. Se on varma merkki siitä, että tahtia täytyy hidastaa ja elämään pitää raivata tilaa palautumiselle. Monet ovat saaneet myös Vogelin Crataegus-orapihlajatipoista tehokasta apua turhien tykyttelyjen taltuttamiseen.

Crataegus on sydänystävä

Vogelin klassikkomainetta nauttiva Crataegus on orapihlajasta valmistettu kasvirohdosvalmiste, jota käytetään monenlaisiin sydänpulmiin, kuten stressistä, ikääntymisestä tai vaihdevuosista johtuvaan tykyttelyyn ja lievästä ahdistuksesta johtuvaan ylimääräiseen sydämen sykkeeseen. Sydänoireista kärsivän kannattaa ensin käydä lääkärissä varmistamassa se, ettei kyse ole vakavista sydänsairauksista.

Orapihlaja on sydämen asia

Orapihlajaa on käytetty sydäntuntemusten helpottamiseen jo vuosisatojen ajan. Jo De materia medica -tietosanakirjan aivan ajanlaskun alkumetreillä kirjoittanut kreikkalainen lääkäri Dioskorides (n. 40–90) kertoi teoksessaan orapihlajan lääkinnällisestä käytöstä.

Orapihlajan marjoja onkin jo pitkään sekä syöty että käytetty terveyttä tukemassa. Tuon nopeakasvuisen, piikikkään pensan kauniisti punertavat marjat rauhoittavat etenkin stressaantunutta ja vaihdevuosi-ikäistä silloin, kun hermosto on kovilla ja sydän tykyttää vimmatusti. Sydämen tyyneyttä tukevan vaikutuksensa ansiosta orapihlaja helpottaa myös iltaisin rauhoittumista unten maille.

Sydänystävälliseksi kasvirohdoksi kelpaavat pyöröliuskaorapihlaja (Crataegus laevigata) ja tylppäliuskaorapihjaja (Crataegus monogyna), joista Vogelin Crataeguskin on valmistettu. Vaikka pensasaidan antimien ammentaminen varmasti houkutteleekin, ei Suomessa yleisesti kasvavalla aitaorapihlajalla valitettavasti ole rohdoksellisia vaikutuksia.

Orapihlajan hyödyt sydämesi parhaaksi kätevästi tippamuodossa

Mutta ei hätää: Vogelin lisäaineettomasta Crataeguksesta orapihlajan kaikki rohdoshyödyt saa napattua varsin vaivattomasti erinomaisesti imeytyvässä tippamuodossa.

Käyttö on helppoa: 10-20 tippaa tipsautellaan lasilliseen vettä ja näin aikaansaatua sydänjuomaa nautitaan korkeintaan kolme annosta päivän aikana. Crataegus on tarkoitettu aikuisille, eikä sitä suositella alle 18-vuotiaille. Jos käytät sydänlääkitystä, keskustele Crataeguksen käytöstä lääkärin kanssa.

Tiesitkö, että orapihlajan marjat olivat Crataegus-uutteen kehittäneen Alfred Vogelin suurta herkkua? Ei olekaan ihme, että punaisista marjoista inspiroituneena ja perinteisen rohdoskäytön tarkkaan tuntien hän sai aikaan Crataegus-uutteen, joka on parantanut tuhansien ja taas tuhansien ihmisten elämänlaatua.

Vähemmän suolaa – enemmän yrttejä!

Hyvä mieli ja kiireetön tunnelma ovat sydänystävällisen ruokailun kulmakiviä. Monipuolinen, ravinnetiheä, runsaasti kuitupitoisia, värikkäitä kasviksia, marjoja, hedelmiä ja hyviä rasvahappoja sisältävä vähäsuolainen ruokavalio auttaa sydäntä voimaan hyvin.

Vogelin kuuluisaan Herbamare-sarjaan kuuluu Low salt-versio, joka kuudentoista maukkaan mausteyrtin ja luomuvihanneksen avulla tekee vähäsuolaisesta ruuasta mojovan maukasta. Sydänliiton myöntämän Sydänmerkin omaavassa Herbamare Low Saltissa on myös mukana kelp-merilevää, joka sisältää elimistöllemme tuiki tärkeää jodia.

Herbamare Low Saltin natriumpitoisuus on alle yhden prosentin, kun tavallinen ruokasuola sisältää sitä jopa 99 %. Liiallisesti nauttittuna natrium saa verenpaineemme kohoamaan — ja tästähän ei sydämemme tykkää! Herbamare Low Saltissa on kaiken muun hyvän lisäksi mukana kaliumia, joka edistää verenpaineen pysymistä normaalina ja auttaa tasapainottamaan suolan saantia.

Täysjyväriisi on täyttä ravintoa

Alfred Vogel suositteli vahvasti täysjyväriisiä osaksi verenpainetta normalisoivaa ruokavaliota. Vogelille täysjyväriisi ei todellakaan ollut mitä tahansa puputettavaa vaan arvokasta, terapeuttista ravintoa.

Olennaista on nauttia riisinsä nimen omaan täysjyvämuodossa: riisin ravitsemuksellisesti arvokkaimmat ainesosat ovat sulloutuneena riisin alkioon ja sen kuoreen. Kuorittu eli valkoinen riisi onkin ravinneköyhä versio vitamiini- ja mineraalirikkaasta täysjyväriisistä. Ota siis sinäkin sydänystävälliseksi tavaksi popsia useampi täysjyväriisiateria joka viikko! Kuitupitoisesta täysjyväriisistä iloitsevat myös vatsa ja makunystyrät.

Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti

Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.