Vatsakivut saattavat joskus yltyä niin koviksi, ettei pysty edes istumaan normaalisti

Helpota ruoansulatusta ja ehkäise vatsakipua ruoansulatusentsyymeillä

Erilaiset vatsavaivat ja epämääräiset vatsakivut vaivaavat aika ajoin tai jatkuvasti monia ikään katsomatta. Tässä blogijutussa perehdymme tarkemmin ruoansulatukseen ja siihen, miten ruoansulatusongelmia voisi hoitaa ja ennaltaehkäistä ruoansulatusentsyymien avulla.

Sisällysluettelo

Miten ruoansulatus toimii?

–Ruoansulatuksen vaiheet lyhyesti

Mitä ruoansulatusentsyymit ovat ja mihin niitä tarvitaan?

–Mitkä kasvikset sisältävät ruoansulatusentsyymejä?

–Miten ruansulatusentsyymien puutos saattaa näkyä?

–Mistä ruoansulatusentsyymien puutos saattaa johtua?

–Suositut ruoansulatusentsyymit tulevat NPG Finlandilta

–Kokemuksia ruoansulatusentsyymeistä

Miten ruoansulatus toimii?

Ennen kuin hyppäämme aiheessa yhtään pidemmälle, on hyvä kerrata ruoansulatuksen toimintaperiaate. Pähkinänkuoressa ruoansulatuksen tehtävänä on pilkkoa syöty ravinto ja muokata se sellaiseen muotoon, että sen sisältämä energia saadaan imeytymään ja vietyä solujen käyttöön. Tämän lisäksi ruoansulatuselimistö osallistuu immuunipuolustukseen ja jätteiden poistoon.

Ruoansulatuksen vaiheet lyhyesti:

  1. Ruoan pureskelu ja nieleminen, mikä tapahtuu suuontelossa ja ruokatorvessa. Pureskelun yhteydessä ruokaan sekoittuu sylkeä, joka sisältää tärkkelystä pilkkovaa amylaasientsyymiä. Syljen amylaasientsyymi ei ehdi vaikuttaa ruokaan kovin pitkää aikaa, mutta huolellisella pureskelulla voit vaikuttaa amylaasin vaikutusaikaan ja ruoan mekaaniseen pilkkoutumiseen jo tässä vaiheessa. Jo pelkkä hotkiminen saattaa nimittäin aiheuttaa jatkuvia ruoansulatusvaivoja.
  2. Ruokatorven kautta ruoka päätyy mahalaukkuun, jossa siihen sekoittuu happamia ruoansulatusnesteitä (suolahappoa, limaa ja pepsiiniä), jotka pilkkovat ruokaa helposti sulavaan muotoon. Myös mahalaukun alaosan lihakset osallistuvat ruoansulatusprosessiin sekoittamalla mahan sisältöä ja ruoansulatusnesteitä keskenään. Mahan sisältö siirtyy pikkuhiljaa kokonaisuudessaan ohutsuoleen noin neljän tunnin kuluessa – hiilihydraattipitoinen ruoka nopeiten, proteiinipitoinen hieman hitaammin, ja rasvaisen ruoan siirtymiseen menee pisin aika.
  3. Ohutsuolessa tapahtuu ruokamassan pääasiallinen pilkkoutuminen ja ruoan sisältämien ravintoaineiden sekä veden imeytyminen. Kun mahassa vallitsee happamat olosuhteet, suoliston puolella pH on lähes neutraali. Suoliston peristaltiikka, eli aaltomainen liike, kuljettaa ruokamassaa eteenpäin. Samalla ruokaan sekoittuu ohutsuolen, maksan ja haiman erittämiä ruoansulatusnesteitä, mm. ruoansulatusentsyymejä (esim. amylaasi, maltaasi, laktaasi, lipaasi, trypsiini ja peptidaasi)  ja sappinestettä, jotka pilkkovat ruoan ravintoaineiksi – hiilihydraatit monosakkarideiksi, proteiinit aminohapoiksi ja rasvat rasvahapoiksi, minkä jälkeen ravintoaineet imeytyvät ohutsuolen seinämän läpi verenkiertoon. Myös ravintoaineisiin kiinnittyneet vitamiinit ja kivennäisaineet irtoavat ja imeytyvät verenkiertoon. Imeytymätön ruokamassa jatkaa matkaansa paksusuoleen, jossa jäljelle jääneet ravintoaineet ja vesi voivat imeytyä verenkiertoon.
  4. Paksusuolessa ravintoaineiden imeytyminen on vähäistä, mutta ruokamassan sisältämä vesi, loput kivennäisaineet ja suola imeytyvät tehokkaasti. Suolistossa elävä hyvä bakeerikanta pilkkoo ruokamassaa ja edesauttaa näin viimeistenkin ravintoaineiden hyväksikäyttöä. Suolen peristaltiikka siirtää kiinteytyvää ruokamaassaa eteenpäin, ja paksusuolen jälkeen massa poistuu peräsuolen kautta ulosteena.

Mitä ruoansulatusentsyymit ovat ja mihin niitä tarvitaan?

Ruoansulatus on laaja kokonaisuus, jota tulee tarkastella kokonaisvaltaisesta näkökulmasta: ruoansulatuksen toimintaan vaikuttaa nimittäin vähintäänkin kaikki se, mitä ruoansulatuskanavasi läpi kulkee (mitä ruokavaliosi sisältää, saatko tarpeeksi kuitua, juotko tarpeeksi vettä jne.) ja minkälainen elämäntilanteesi on (urheiletko, nukutko tarpeeksi, ulkoiletko, käytätkö päihteitä, altistutko ympäristömyrkyille tai homeille, onko elämäsi stressaavaa jne.). Jotta blogiartikkelin pituus pysyisi maltillisena, tällä kertaa keskitymme vain ruoansulatusentsyymeihin, joilla itsessään on valtava vaikutus  ruoansulatuksen toimintaan ja sitä kautta terveyteen ja hyvinvointiin. 

Ruoansulatusentsyymit ovat proteiineja, joiden tehtävänä on pilkkoa ravinnon sisältämät ravintoaineet sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy niitä hyödyntämään.

Tunnetuimpia ruoansulatusentsyymejä ovat:

  • Proteaasit (esim. trypsiini ja pepsiini): pilkkoo proteiineja peptideiksi ja edelleen aminohapoiksi.
  • Amylaasi: pilkkoo hiilihydraatteja disakkarideiksi ja monosakkarideiksi.
  • Lipaasi: pilkkoo rasvoja rasvahapoiksi ja glyseroliksi.
  • Laktaasi: pilkkoo maitoproteiinia eli laktoosia.

Ruoansulatusentsyymejä erittyy pääasiassa haimasta (amylaasi, lipaasi, trypsiini), mutta myös sylkirauhasista (amylaasi) ja mahalaukun soluista. Mahalaukun soluista erittyvä inaktiivinen pepsinogeeni muuttuu aktiiviseksi proteiineja pilkkovaksi pepsiiniksi mahalaukun happamuuden vaikutuksesta. Tästäkin syystä mahalaukun erittämällä suolahapolla on merkittävä rooli, ja suolahapon riittämätön määrä voi aiheuttaa myös tilan, jota kutsutaan "hapottomaksi mahaksi" (atrofinen gastriitti), mikä saattaa johtaa edelleen mm. heikkoon ruoan pilkkoutumiseen, suoliston bakteerikannan epätasapainoon ja tiettyjen mineraalien ja vitamiinien imeytymishäiriöihin. 

Useissa kasviksissa ja eläinperäisissä lähteissä on luontaisesti entsyymejä, joita voidaan hyödyntää myös ruoansulatusentsyymien teollisessa tuotannossa. Entsyymejä voidaan valmistaa myös fermentoimalla sokereita erilaisten bakteerien ja hiivojen avulla. Tyypillisesti kasvisten sisältämät entsyymit selviytyvät paremmin mahalaukun happamissa olosuhteissa, joten niiden voidaan olettaa toimivan tehokkaammin kuin eläinperäisten entsyymien.

Mitkä kasvikset sisältävät ruoansulatusentsyymejä?

Ruoansulatusentsyymejä on luontaisesti esimerkiksi ananaksessa, papaijassa, mangossa, hunajassa sekä hapankaalissa. Ananaksessa ja papaijassa on proteiineja pilkkovia proteaaseja, mangossa ja hunajassa puolestaan proteaaseja ja tärkkelystä pilkkovaa amylaasia. 

Miten ruoansulatusentsyymien puutos saattaa näkyä?

Mikäli ruoansulatusentsyymeitä ei erity riittävästi, syöty ravinto ei sula normaalisti. Tämä taas johtaa ravintoaineiden imeytymisen häiriöihin.

Ruoansulatusentyymien puutos näkyy tyypillisesti epämääräisinä ruoansulatusvaivoina, vatsan toiminnan muutoksina ja vatsakipuna. Tilaan liittyy lähes aina uupunut ja väsynyt olo, mikä osaltaan ruokkii yleistä jaksamattomuutta ja saa esimerkiksi elämäntapamuutoksen tuntumaan mahdottomalta.

Yleisiä ruoansulatusentsyymien puutosoireita ovat:

  • närästys
  • ilmavaivat
  • vatsakivut ja -kouristukset
  • pahoinvointi, oksentaminen ja ripuli
  • ummetus ja vatsan turvotus (etenkin ylävatsa)
  • tunne täydestä vatsasta, vaikka syömisestä olisi kulunut jo pidempi aika
  • ruokahaluttomuus
  • ruokailun jälkeinen väsymys

Mistä ruoansulatusentsyymien puutos saattaa johtua?

Ruoansulatusentsyymien puutokselle on olemassa monia syitä. Tyypillisimpiä ovat varmasti stressi ja yksipuolinen, einesvoittoinen ruokavalio.

Tässä muutamia syitä entsyymipuutokseen:

  • Esimerkiksi einesruoat ja jalostettu ruoka eivät sisällä käytännössä lainkaan luonnollisia entsyymejä ruoan teollisen käsittelyn ja pitkän säilytyksen takia.
  • Liian runsas nesteen juominen ruokailun yhteydessä vähentää ruoansulatusentsyymien vaikutusta.
  • Myös liian vähäinen pureskelu (tai pureskelun ongelmat) ja hotkiminen vähentävät ruoansulatusentsyymien eritystä.
  • Elimistön entsyymituotanto vähenee luonnollisesti ikääntymisen myötä.
  • Masennus, stressi, uupumus, hermostuneisuus ja ahdistuneisuus vaikuttavat suoliston toimintaan ja entsyymien eritykseen. Stressin aikana muun muassa veren virtaus mahaan ja suolistoon vähenee, syljen ja sen sisältämän amylaasi-entsyymin eritys vähenee, mahalaukun ja suoliston toiminnot sekä liikkeet hidastuvat, ja entsyymien eritys vähenee koko ruoansulatuselimistön osalta. 
  • Tietyt sairaudet, leikkaukset ja vammat sekä esimerkiksi kemoterapia vaikuttavat ruoansulatusentyymien eritystä vähentävästi.

Mitä hyötyä ruoansulatusentsyymien käytöstä on? 

Ruoansulatusentsyymien hyödyt näkyvät ruoansulatuksen toiminnan paranemisena: syöty ruoka pilkkoutuu ja siitä saatavat ravintoaineet saadaan elimistön käyttöön, ja vatsa toimii päivän aikana säännöllisesti. Kun ruoka sulaa hyvin, ihminen on energinen ja koko keho voi paremmin. Mahdolliset vatsakivut, turvotus, ilmavaivat, ripuli tai ummetus vähenevät, ja jäävät ajan myötä kokonaan pois. Pelkkä ruoansulatusentsyymien syönti ei toki kaikkia ruoansulatusvaivoja ratkaise, mutta tietyt vaivat saattavat niiden myötä vähentyä olennaisesti. 

On selvää, että jokainen ihminen kokee elämässään tilanteita, jotka johtavat ruoansulatuksen ongelmiin. Tärkeintä on havahtua niihin ajoissa ja pyrkiä tekemään sellaisia korjausliikkeitä, jotka ovat omassa elämäntilanteessa mahdollisia. Yksi helppo keino on kokeilla ruoansulatusentsyymien säännöllistä käyttöä.

Suositut ruoansulatusentyymit tulevat NPG Finlandilta

Hyviksen verkkokaupasta löydät runsaan valikoiman laadukkaita ruoansulatusentsyymejä. Tällä kertaa esittelemme NPG Finlandin tallista löytyvät ruoansulatusentyymit: Terranova Digestive Enzymes & Probiotics ComplexinNORDIQ Nutrition Digestive Complexin ja Solgarin ruoansulatusentsyymit. 

NPG Finland on Solgarin, Terranovan, NORDIQ Nutritionin, ja AllicinMAXin maahantuoja ja markkinoija, ja osa pohjoismaista Nordic Premium Groupia. NPG:n missiona on löytää maailman laadukkaimmat ja tieteelliseen tutkimukseen pohjaavat lisäravinteet ja tuoda ne jälleenmyyjien kautta kaikkien saataville.

 1. Terranova Digestive Enzymes & Probiotics Complex

Terranova Digestive Enzymes & Probiotics Complex on tehokas yhdistelmävalmiste, joka sisältää paitsi kasviperäisiä ruoansulatusentsyymeitä myös maitohappobakteereja ja ruoansulatusta tukevia rohdoksia, kuten fenkolia, inkivääriä, latva-artisokkaa ja keltakatkeroa. Valmisteen sisältämät entsyymit säilyttävät toimintakykynsä laajalla pH-alueella, joten ne toimivat tehokkaasti niin mahalaukun kuin suoliston olosuhteissa.

Terranova Digestive Enzymes with Probiotics on yhdistelmä Terranovan suosittuja Digestive Enzyme Complex– ja Probiotic Complex –tuotteita 

Terranova Digestive Enzymes & Probiotics Complex sisältää tehokkaita ruoansulatusentsyymejä, probiootteja sekä liukunevia että liukenemattomia ravintokuituja samassa valmisteessa. 

2. NORDIQ Nutrition Digestive Complex

NORDIQ Nutrition Digestive Complex on lisäaineeton, hypoallergeeninen ja vegaaninen ruoansulatuksen toimintaa tukeva yhdistelmävalmiste. Valmisteen tuorepakastekuivatut ja luomulaatuiset kasviperäiset raaka-aineet sisältävät runsaasti ruoansulatuksen ja elimistön normaalia toimintaa tukevia polyfenoleita. Korkealaatuisen tuotteen kasviperäiset ruoansulatusentsyymit on valmistettu fermentaatioprosessilla. 

 

NORDIQ Nutrition Digestive Complex on yhdistelmä luomulaatuisia yrttejä ja kasveja sekä kasviperäisiä entsyymejä


NORDIQ Nutrition Digestive Complex on tehokas yhdistelmä ruoansulatuselimistön toimintaa tukevia luomulaatuisia yrttejä ja kasveja sekä kasviperäisiä entsyymejä.

3. Solgar Vegaanin ruoansulatusentsyymi

Solgarilta löytyy useampi tehokas ruoansulatusentsyymi – tällä kertaa esittelemme niistä yhden suosituimman: pureskeltavan Solgar Vegaanin ruoansulatusentsyymin. Solgarin Vegaanin ruoansulatusentsyymi on nimensä mukaisesti tarkoitettu tukemaan vegaanista ruokavaliota noudattavan henkilön ruoansulatusta. Se sisältää patentoidun ja tehokkaan kompleksin tärkeimpiä entsyymejä: lipaasia, amylaasia, proteaasia, amyloglykosidaasia ja sellulaasia, jotka auttavat pilkkomaan ravinnon rasvoja, proteiineja ja hiilihydraatteja.

Solgar Vegaanin ruuansulatusentsyymi on pureskeltava entsyymivalmiste vegaaneille

Solgar Vegaanin ruoansulatusentsyymi on pureskeltava entsyymivalmiste vegaanista ruokavaliota noudattaville.

Katso myös muut Solgarin ruoansulatusentsyymit!

Kokemuksia ruoansulatusentsyymeistä

Ruoansulatusentsyymit ovat suosittu tuoteryhmä Hyviksen verkkokaupassa – ehkäpä juuri siksi, että niitä on helppo kokeilla ja niiden teho on nopeasti todettavissa.

Tässä muutamia asiakkaidemme kommentteja ruoansulatusentsyymien osalta:

"Helpotusta ruoansulatukseen, erityisesti apua vaikeasti sulavien kasvisten kanssa." – Gab, arvosana 5/5 tuotteelle Solgar Vegaanin ruuansulatusentsyymi

"Yksi parhaista entyymeistä, olen kokeillut monia ja tämä on ehdottomasti tällä hetkellä itselleni toimivin!" – Teija, arvosana 5/5 tuotteelle NORDIQ Nutrition Digestive Complex

"Tilasin tuotteen helpottamaan sappirakon poiston jälkeen ilmaantunutta aterian jälkeistä närästystä. Jo muutamaan päivän käytön jälkeen uskallan todeta, että tämä toimii. Otan 2 kapselia päivän pääaterian yhteydessä, ohjeen mukaan. Taattua Terranova-laatua." – Sapeton, arvosana 5/5 tuotteelle Terranova Digestive Enzyme Complex

Joko sinä olet testannut ruoansulatusentsyymeitä? Jos et ole varma, mitä tuotetta kokeilisit, voit aina kääntyä Hyviksen asiakaspalvelun puoleen. Autamme mielellämme! 

Kirjoittaja on Hyviksen sisältöpäällikkö ja funktionaaliseen lääketieteeseen erikoistunut ravintoneuvoja.

FAST – Haluamme vahvistaa hyvää sinussa, joka päivä

Maitohappobakteerien nauttiminen ei ole ikinä maistunut näin hyvältä!

Näitä luetaan

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.