Ympäri Aasiaa on perinteisesti nautittu runsaasti fermentoituja soijavalmisteita. Japanissa nautitaan misoa ja nattoa, Koreassa chungkookjangia, gochujangia ja doenjangia, Indonesiassa tempehiä, Thaimaassa thua-naoa ja Kiinassa sufua, douchia ja fermentoitua soijakastiketta. Soijaa on näissä maissa perinteisesti nautittu nimenomaan fermentoituna, harvoin sellaisenaan.
Kroonisten sairauksien suhteellisen matala esiintyvyys Aasian maissa on saanut useat tutkimusryhmät kiinnostumaan fermentoidun soijan mahdollisista yhteyksistä tähän ilmiöön. Eri tutkimuksissa onkin havaittu, että fermentointi aktivoi soijan sisältämät ravinteet kuten soijapeptidit ja soijaisoflavonit bioaktiiviseen muotoon, jolloin niiden antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen vaikutus kasvaa. Nämä bioaktiiviset yhdisteet hillitsevät monien kroonisten sairauksien taustalla olevaa hiljaista tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, ja auttavat korjaamaan kudosvaurioita ja mitokondrioiden toimintahäiriöitä.
Toinen tärkeä mekanismi fermentoidun soijan todettujen terveyshyötyjen taustalla on sen positiiviset vaikutukset suolistomikrobistoon. Tänä päivänä tiedetään, kuinka suolistomikrobisto on tärkeässä asemassa kehon homeostaasin ja yleisterveyden ylläpitämisessä ja jos suolistomikrobiston tasapaino järkkyy, sillä voi olla haitallisia seurauksia systeemisellä tasolla koko kehossa. Sekä hiirikokeissa että ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on todettu fermentoidun soijan parantavan hyvien ja haitallisten bakteerikantojen välistä suhdetta, muokkaavan suoliston ekologiaa terveempään suuntaan, hillitsevän tulehdusta sekä tukevan suolistomikrobiston monimuotoisuutta.
Nämä suotuisat vaikutukset selittyvät sillä, että fermentoitu soija sisältää tärkeitä avaintekijöitä, jotka yhdessä toimivat suoliston parhaaksi. Ensinnäkin fermentoitu soija sisältää itse probioottisia mikrobeja, jotka stimuloivat suoliston omaa bakteeristoa ja soijan valmistustavasta riippuen, voivat myös asettua suolistoon. Toiseksi, fermentoitu soija sisältää hyvien bakteerien ravintona toimivia kuituja ja polyfenoleja. Polyfenolit ovat mielenkiintoinen prebioottisten ravinteiden ryhmä, sillä samanaikaisesti kun ne toimivat hyvien bakteerien ravintona, niiden antibakteeriset vaikutukset vievät elintilaa haitallisilta bakteereilta. Kolmas tärkeä tekijä on niin kutsutut postbioottiset ravinteet, eli mikrobien aineenvaihduntatuotteet kuten lyhytketjuiset rasvahapot ja eksopolysakkaridit, jotka tukevat monimuotoista mikrobistoa ja tervettä suoliston ekologiaa. Esimerkiksi lyhytketjuinen rasvahappo butyraatti, jota syntyy kun mikrobit fermentoivat soijaa, toimii suolen epiteelin kolonosyyttisolujen ravintona, luoden samalla happivapaan ympäristön hyville bakteereille ja huolehtien epiteelin terveydestä.
Fermentoitu soija onkin täydellinen symbiootti, joka sisältää kaikki kasvun tekijät kukoistavalle suolistomikrobistolle.
Kenelle fermentoitu soija sopii?
Soija luokitellaan virallisesti allergeeniksi, mutta todellisuudessa soija aiheuttaa vain harvoin allergista reaktiota. Sen sijaan useammin ollaan oltu huolissaan soijan sisältämistä antiravinteista kuten fytaateista, lektiineistä ja trypsiinin estäjistä, jotka heikentävät soijan sulavuutta ja niiden epäillään aiheuttavan tulehdusta suolistossa. Fermentointi kuitenkin pilkkoo soijan antiravinteet harmittomaan muotoon, tehden soijasta helposti sulavaa.
Fermentoitua soijaa voi siis huoletta nauttia kaikenikäiset. Fermentoitu soija sopii kaikille niille, jotka haluavat ylläpitää terveyttä, huolehtia suoliston terveydestä ja ennaltaehkäistä kroonisia sairauksia osana terveellisiä elämäntapoja. Erilaisten suolistohaasteiden kanssa painivat henkilöt voivat erityisesti hyötyä fermentoidusta soijasta.
Living Nutrition Symbiotic – fermentoitua luomusoijaa kätevässä kapselimuodossa
Perinteisten aasialaisten ruoka-aineiden kuten natton ja tempehin lisäksi fermentoitua soijaa on mahdollista nauttia kätevästi kapselimuodossa.
Living Nutrition Symbiotic on fermentoitua ja idätettyä GMO-vapaata luomusoijaa sisältävä maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää ainutlaatuisen runsaan kirjon eri mikrobilajeja (jopa yli 120 eri lajia mukaan lukien runsaasti eri Lactobacillus ja Bifidobacterium sukujen bakteereja, mm. L. plantarum, rhamnosus, acidophilus, lactis, casei, brevis, gasseri, paragasseri, salivarius, helveticus, kefiri ja futsaii, sekä B. bifidum, longum, breve, catenulatum, adolescentis ja dentium) sekä vahvistetun 30 miljardia bakteeria per päiväannos. Runsas kirjo saadaan aikaan kefiirin siemeniä ja kombucha-sientä yhdistävällä mikrobiviljelmällä.
Kahden kapselin päiväannos sisältää 800 mg fermentoitua soijaa, joka on pakastekuivattu ja kapseloitu. Siinä kaikki. Ei keinotekoisia lisäaineita tai muita kommervenkkejä. Tuote sopii myös vegaaneille, eikä vaadi kylmäsäilytystä. Lue lisää Living Nutritionin valmisteista.
Lähteet
- Basson AR, et al. Regulation of Intestinal Inflammation by Soybean and Soy-Derived Compounds. Foods. 2021.
- Belobrajdic DP, et al. Soy and Gastrointestinal Health: A Review. Nutrients. 2023.
- Das D, et al. Anti-inflammatory potential of fermented soy foods. Food Research International. 2022.
- do Prado FG, et al. Fermented Soy Products and Their Potential Health Benefits. Microorganisms. 2022.
- Harahap IA, et al. Bioactives for health from fermentation to functionality. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2025.
- Huang H, et al. Soy and Gut Microbiota. J Agric Food Chem. 2016.
- Jang CH, et al. Fermented Soy Products and Neurodegenerative Diseases. Foods. 2021.