Natto on perinteinen japanilainen fermentoitu soijaruoka

Fermentoitu soija – todellista superruokaa suolistolle

Ympäri Aasiaa on perinteisesti nautittu runsaasti fermentoituja soijavalmisteita. Japanissa nautitaan misoa ja nattoa, Koreassa chungkookjangia, gochujangia ja doenjangia, Indonesiassa tempehiä, Thaimaassa thua-naoa ja Kiinassa sufua, douchia ja fermentoitua soijakastiketta. Soijaa on näissä maissa perinteisesti nautittu nimenomaan fermentoituna, harvoin sellaisenaan.

Kroonisten sairauksien suhteellisen matala esiintyvyys Aasian maissa on saanut useat tutkimusryhmät kiinnostumaan fermentoidun soijan mahdollisista yhteyksistä tähän ilmiöön. Eri tutkimuksissa onkin havaittu, että fermentointi aktivoi soijan sisältämät ravinteet kuten soijapeptidit ja soijaisoflavonit bioaktiiviseen muotoon, jolloin niiden antioksidanttinen ja anti-inflammatorinen vaikutus kasvaa. Nämä bioaktiiviset yhdisteet hillitsevät monien kroonisten sairauksien taustalla olevaa hiljaista tulehdusta ja oksidatiivista stressiä, ja auttavat korjaamaan kudosvaurioita ja mitokondrioiden toimintahäiriöitä.

Indoniassa fermentoidusta soijasta valmistetaan tempehiä.

 

Toinen tärkeä mekanismi fermentoidun soijan todettujen terveyshyötyjen taustalla on sen positiiviset vaikutukset suolistomikrobistoon. Tänä päivänä tiedetään, kuinka suolistomikrobisto on tärkeässä asemassa kehon homeostaasin ja yleisterveyden ylläpitämisessä ja jos suolistomikrobiston tasapaino järkkyy, sillä voi olla haitallisia seurauksia systeemisellä tasolla koko kehossa. Sekä hiirikokeissa että ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on todettu fermentoidun soijan parantavan hyvien ja haitallisten bakteerikantojen välistä suhdetta, muokkaavan suoliston ekologiaa terveempään suuntaan, hillitsevän tulehdusta sekä tukevan suolistomikrobiston monimuotoisuutta.

Nämä suotuisat vaikutukset selittyvät sillä, että fermentoitu soija sisältää tärkeitä avaintekijöitä, jotka yhdessä toimivat suoliston parhaaksi. Ensinnäkin fermentoitu soija sisältää itse probioottisia mikrobeja, jotka stimuloivat suoliston omaa bakteeristoa ja soijan valmistustavasta riippuen, voivat myös asettua suolistoon. Toiseksi, fermentoitu soija sisältää hyvien bakteerien ravintona toimivia kuituja ja polyfenoleja. Polyfenolit ovat mielenkiintoinen prebioottisten ravinteiden ryhmä, sillä samanaikaisesti kun ne toimivat hyvien bakteerien ravintona, niiden antibakteeriset vaikutukset vievät elintilaa haitallisilta bakteereilta. Kolmas tärkeä tekijä on niin kutsutut postbioottiset ravinteet, eli mikrobien aineenvaihduntatuotteet kuten lyhytketjuiset rasvahapot ja eksopolysakkaridit, jotka tukevat monimuotoista mikrobistoa ja tervettä suoliston ekologiaa. Esimerkiksi lyhytketjuinen rasvahappo butyraatti, jota syntyy kun mikrobit fermentoivat soijaa, toimii suolen epiteelin kolonosyyttisolujen ravintona, luoden samalla happivapaan ympäristön hyville bakteereille ja huolehtien epiteelin terveydestä.

Fermentoitu soija onkin täydellinen symbiootti, joka sisältää kaikki kasvun tekijät kukoistavalle suolistomikrobistolle.

Kenelle fermentoitu soija sopii?

Soija luokitellaan virallisesti allergeeniksi, mutta todellisuudessa soija aiheuttaa vain harvoin allergista reaktiota. Sen sijaan useammin ollaan oltu huolissaan soijan sisältämistä antiravinteista kuten fytaateista, lektiineistä ja trypsiinin estäjistä, jotka heikentävät soijan sulavuutta ja niiden epäillään aiheuttavan tulehdusta suolistossa. Fermentointi kuitenkin pilkkoo soijan antiravinteet harmittomaan muotoon, tehden soijasta helposti sulavaa.

Fermentoitua soijaa voi siis huoletta nauttia kaikenikäiset. Fermentoitu soija sopii kaikille niille, jotka haluavat ylläpitää terveyttä, huolehtia suoliston terveydestä ja ennaltaehkäistä kroonisia sairauksia osana terveellisiä elämäntapoja. Erilaisten suolistohaasteiden kanssa painivat henkilöt voivat erityisesti hyötyä fermentoidusta soijasta.

Living Nutrition Symbiotic – fermentoitua luomusoijaa kätevässä kapselimuodossa

Living Nutrition Symbiotic sisältää luomuviljeltyä, GMO vapaata fermentoitua soijaa

Perinteisten aasialaisten ruoka-aineiden kuten natton ja tempehin lisäksi fermentoitua soijaa on mahdollista nauttia kätevästi kapselimuodossa.

Living Nutrition Symbiotic on fermentoitua ja idätettyä GMO-vapaata luomusoijaa sisältävä maitohappobakteerivalmiste, joka sisältää ainutlaatuisen runsaan kirjon eri mikrobilajeja (jopa yli 120 eri lajia mukaan lukien runsaasti eri Lactobacillus ja Bifidobacterium sukujen bakteereja, mm. L. plantarum, rhamnosus, acidophilus, lactis, casei, brevis, gasseri, paragasseri, salivarius, helveticus, kefiri ja futsaii, sekä B. bifidum, longum, breve, catenulatum, adolescentis ja dentium) sekä vahvistetun 30 miljardia bakteeria per päiväannos. Runsas kirjo saadaan aikaan kefiirin siemeniä ja kombucha-sientä yhdistävällä mikrobiviljelmällä.

Kahden kapselin päiväannos sisältää 800 mg fermentoitua soijaa, joka on pakastekuivattu ja kapseloitu. Siinä kaikki. Ei keinotekoisia lisäaineita tai muita kommervenkkejä. Tuote sopii myös vegaaneille, eikä vaadi kylmäsäilytystä. Lue lisää Living Nutritionin valmisteista.

Lähteet

  • Basson AR, et al. Regulation of Intestinal Inflammation by Soybean and Soy-Derived Compounds. Foods. 2021.
  • Belobrajdic DP, et al. Soy and Gastrointestinal Health: A Review. Nutrients. 2023.
  • Das D, et al. Anti-inflammatory potential of fermented soy foods. Food Research International. 2022.
  • do Prado FG, et al. Fermented Soy Products and Their Potential Health Benefits. Microorganisms. 2022.
  • Harahap IA, et al. Bioactives for health from fermentation to functionality. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2025.
  • Huang H, et al. Soy and Gut Microbiota. J Agric Food Chem. 2016.
  • Jang CH, et al. Fermented Soy Products and Neurodegenerative Diseases. Foods. 2021.

Tähän liittyvät tuotteet:

Natura Median SUNCAROTEN – premium aurinkokapseli ihosi hyväksi

Vähemmän on nyt enemmän

Näitä luetaan

Nivelkipu pysäytti Kastanjan tanssin – yllättävä apu löytyi kotimaisesta NivelTeho-tuotteesta

Valokeilassa säihkyvä hymy ja täydellinen rytmi – ammattitanssijan arki näyttää lavalla kevyeltä ja hallitulta. Mutta mitä...

Nattokinaasi elinvoiman lähteenä – lempeää tukea sydämelle ja aineenvaihdunnalle

Japanilaisessa aamiaispöydässä tarjottava natto tunnetaan pitkän iän symbolina, eikä syyttä. Sen sisältämä nattokinaasientsyymi on saanut laajaa...

VitaYummy – Vitamiinit, jotka tekevät hyvinvoinnista herkullista!

Jos tablettien ja kapseleiden nieleminen tuntuu tylsältä ja vaikealta, on päivittäisten vitamiinien saamiseen myös toinen tapa....

Tiedätkö miten kehosi voi? Selvitä tärkeimmät terveysarvosi helposti Puhdin laboratoriotesteillä

Onko sinulla väsymystä, heikkoa vastustuskykyä tai haluatko vain varmistaa, että kehosi toimii kuten pitää?  Puhdin laboratoriotestit...

Ennakoi – vahvista vastustuskykyäsi ajoissa!

Syksy ja talvi ovat aikaa, jolloin kehomme joutuu mukautumaan alati muuttuviin olosuhteisiin. Valon väheneminen, kylmä ja...

Aurinko 100% Monivitamiini + Koliini – Kaikki tarpeellinen yhdessä tabletissa

Kiireinen arki, vaihtelevat ruokailutottumukset ja epäsäännölliset ateriarytmit voivat haastaa kehon päivittäisen vitamiini- ja kivennäisaineiden saannin. Tällöin...

Ecolomega – ultratuoretta ja raikasta kalaöljyä suoraan kalasta

Mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon kalaöljyvalmistetta valittaessa, ja miksi olemme täysin vakuuttuneita, että Ecolomega täyttää nämä...

Suoliston hyvinvointi hallintaan maitohappobakteerien ja kuidun voimalla

Kuvittele, että kehossasi on kokonainen ekosysteemi, joka vaikuttaa energiatasoihisi, mielialaasi, vastustuskykyysi – jopa siihen, miten kehosi...

EAA ravitsee kehoa solutasolla ja vahvistaa arjessa

Oletko joskus huomannut, että vaikka syöt hyvin, liikut säännöllisesti ja nukut tarpeeksi, olo on silti vetämätön...

Solgar Summer Glow - Hyvinvointipaketti kesän hehkuun

Kesä kutsuu ulos – mutta jotta jaksat, nukut hyvin ja nautit auringosta täysillä, tarvitset kehon tueksi...

Jokaisen liikkujan treenin tueksi - Dexal urheiluravinteet

Dexal urheiluravinteet tukevat kaikkia liikkujia – lajista, tasosta tai tavoitteista riippumatta. Olitpa sitten intohimoinen kilpaurheilija, aktiivinen...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.