Vauvan varpaat

Ekompi vauva

Kaikki vauvat ovat samalla viivalla, eikä vauvaa voi luokitella ekovauvaksi tai valtavirtavauvaksi. Sen sijaan vanhemmat voivat tehdä omia kestäviä ja ekologisia ratkaisuja uuden perheenjäsenen tullessa maailmaan. Minkä voi ostaa / saada kierrätettynä ja mikä on tarpeellista kaiken tarjonnan keskellä?

Netin sivustot ovat pullollaan erilaisia käytettyjen tavaroiden myynti- ja vaihtosivustoja, joita seuraamalla voi saada vaunut, pinnasängyt, kantoliinat, kestovaipat, harsot ja vaatteet niin vauvalle kuin odottavalle äidille edullisesti, joskus jopa vaihtamalla itselle tarpeettomaan tavaraan. Lähipiirissä saattaa olla juuri synnyttänyt henkilö, jolta voi kysyä heiltä tarpeettomiksi jääneitä tuotteita. Kannattaa myös kysellä mikä on tarpeellinen tuote ja mikä on vain markkinointikoneiston tekemä turhake.

Vauva tarvitsee paikan jossa nukkua, vanhempiensa lämmön, ravintoa, puhtautta ja lämpöisiä, puhtaita vaatteita ja ennen kaikkea rakkautta. 

Sanapari ekologisuus ja vauvat tulkitaan monesti ituhippi-kestovaippa-rastatukka-nytsejoogaa-ja-syö-kikherneitä luokkaiseksi touhuksi. Ekologisuuden ei tarvitse näkyä päälle päin, vaan on niitä arjen pieniä huomaamattomia ratkaisuja. Ekologisinta on imettää vauvaa täysimetyksellä vähintään 6 kuukauden ikään. Valitettavasti monilla stressi, hormonitekijät tai perussairaus voivat estää imetyksen. Tällöin voidaan miettiä kansainvälisen jättimerkin tilalle pienempää luomulaatuista maidonkorviketta, jonka valitseminen on taatusti parempi valinta. Lisäksi maidontuloa voidaan avittaa homeopaattisilla valmisteilla, luontaistuotteilla tai imetystuen tukihenkilön opastuksella. Tärkeintä on, että lapsi saa tarpeeksi ravintoa, oli sen lähde sitten rintamaito tai korvike.

Vaipoissa voidaan valita käyttöön kestovaipat. Jopa yksi vaippa päivässä tai viikossa vähentää kaatopaikaille kasaantuvaa vaippavuorta huomattavasti. Kestovaippailuun kannattaa tutustua ensin kokeilumielellä, eikä tehdä siitä itselleen suurta rasitetta. Kestovaippojen hurmaavat kuosit voivat kyllä imaista tuoreen äidin mukaansa. Pieni koukuttumisen riski kestovaipoissa siis on ;)

Vaatteiden pesuaineissa kannattaa valita täysin biohajoava hajusteeton pesuaine. Pesuaine, joka ei ärsytä vauvan herkkää ihoa, eikä rasita vesistöjä. Itse olen suosinut pesupähkinöitä, jotka soveltuvat niin kestovaipoille kuin normaalille vaatepyykille ja ihan perus yleispuhdistusaineeksi. Tahranpoistajana toimii sappisaippua. Pyykinpesussa tulee kiinnittää huomiota, että koneiden täyttöaste on kunnollinen, eikä turhia vajaita koneita pyöri puolityhjinä.  

Vauvan herkkä iho ei kaipaa usein toistuvaa pesua pesuaineilla, vaan vesipesu riittää. Jos lapsi on kirjaimellisesti likainen, voi pesun suorittaa hellillä, lapsille suunnatuilla tuotteilla. Jos vauvalla on kuiva iho, voidaan kylpyveteen laittaa joukkoon kylpyvoidetta. Vauvan ihoa rasvataan silloin kun iho sitä vaatii, ei tavan vuoksi. Kuivaa ihoa ja ihottumaista ihoa hoidetaan aina oireen mukaisille voiteilla.

Reissuissa ja hoitolaukussa voidaan kuljettaa mukana biohajovia kosteuspyyhkeitä tai kestopuhdistusliinoja, joilla vaipanvaihto onnistuu ilman juoksevaa vettä. Samalla sosenaaman saa helposti pyyhkäistyä puhtaaksi. Kosteuspyyhkeitä kulutetaan paljon, Englannissa ne ovat yksi suurin syy viemäriverkostojen tukkeutumiseen. Biohajoava kosteuspyyhe on ehdottomasti parempi valinta, mutta sitä ei tietenkään heitetä pönttöön vaan lajitellaan sekajätteeseen.

Kun vauva on kasvanut kiinteän ruoan aloitusikään, alkaa valintojen vaikeus. Tarjotaanko vauvalle kaupan sedän/tädin ruokaa, lähiruokaa, kotimaista, luomua, mahdollisimman puhdasta tai vain itse valmistettuja ruokia? Jokainen tekee valintansa omien voimiensa ja taitojensa perusteella. Tässä vaiheessa yläasteella kotitaloustunneilla riisipuuron pohjaan keittänyt uusi äiti kaivelee jo kattiloita kaapeista ja pyörittelee lähikaupassa bataatteja käsissään. 

Pieni vauva mullistaa koko elämän ja syntymästä lähtien vanhemmat ovat välillä sormi suussa valintojen edessä. Ekologisuus yhdistettynä pieneen tuhisevaan nyyttiin on mahdollista.


Tiivistettynä kovinkin helpon kuuloista:
- osta aina kierrätettynä jos suinkin mahdollista
- suosi lähellä tuotettua
- suosi kotimaista / luomua
- kierrätä tavarat eteenpäin
- lajittele jätteet oikein
- osta harkiten
- pese täysiä koneita pyykkiä
- osta tarpeeseen, älä ostamisen riemusta

Ja lopuksi, älä stressaa, nauti ja ota välillä rennosti. Jos jonain päivänä lapsi syö kaupan sedän valmistamaa ruokaa tai bodyn alta pilkistää kertakäyttövaippa, ei maailma siihen kaadu. Kokonaiskuva ratkaisee.

 

Alunperin julkaistu 7.2.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Suolistosta ja maitohappobakteereista

Entsyymit ja Regulat

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.