KHADI kasvihiusvärit ovat olleet markkinoilla vuodesta 2008, Hyvinvoinnin Tavaratalossa vajaan kuukauden päivät.
KHADI hiusvärien sävyjen reseptit perustuvat ikivanhoihin, Intiassa laadittuihin ayurvedisiin resepteihin.
KHADI hiusvärien laadukas värjäystulos ja tasapainoinen lopputulos saadaan aikaan noudattamalla useita eri tekijöitä. Raaka-aineina käytettävien Lawsonia Inermis tai Indigofera Tinctorian kasvualustoihin kiinnitetään yhtä paljon huomiota kuin viininviljelyksessä. Heikko kasvualusta antaa heikon raaka-aineen, siksi maaperä on tarkoin valittu juuri viljeltävän raaka-aineen mukaiseksi.
KHADI kasvivärien raaka-aineet kerätään juuri oikeaan satoaikaan ja ne käsitellään välittömästi keräämisen jälkeen. Näin taataan raaka-aineille paras mahdollinen laatu. Laatu, joka näkyy värjäystuloksissa.
Värijauhe on jauhettu todella hienoksi ja jauhe sekoittuu hienosti.
Värit testissä
Kun kasvipohjaiselle hiusvärille on kerrottu näin upeat lähtökohdat, oli erittäin jännittävää lähteä kokeilemaan tuotetta käytännössä. Ensimmäiseksi värjäys-kaniiniksi otettiin Laura, jolla oli aikaisempaa kokemusta kasvivärjäyksestä, tosin vain kampaajan suorittamana. Toiseksi värjäys-kaniiniksi valikoitui Jutta, jolla ei ollut aikaisempaa, ei ainakaan onnistunutta värjäyskokemusta kasviväreistä.
Laura, värivalintana Khadi Kasvihiusväri Henna, Amla & Jatropha:
Päädyin sävyyn, koska tarkoituksena on hiukan tummentaa omaa väriäni astettain, jotta voisin joskus haaveilla värjääväni hiukseni tummaksi indogolla. Tällä hetkellä hiukseni ovat liian vaaleat siihen, jos nyt laittaisin indigon hiuksiini, olisi lopputuloksena todennäköisesti levänvihreä sävy, joka heijastelisi sinisen sävyjä ;).
Henna, Amla & Jatropha suositellaankin käytettäväksi pohjalle kun halutaan siirtyä tummempiin ja syvempiin sävyihin kasviväreissä. Jokainen värjäyskerta luo ns linkin, josta pääsee aina hiukan eteenpäin sävyissä. Eli nyt ensin tällä sävyllä muutama värjäyskerta ja asteittain tummentamista siis luvassa. En juuri koskaan käytä hiustenmuotoilutuotteita, joten ennen värjäystä pesin hiukseni kahteen kertaan, jotta hiuksistani poistui rasva ja lika. Kasvivärjäys vaatii puhtaan pohjan. Tällöin hiuksen tulee olla vapaa muotoiluaineista ja liasta. Kunnon pesu varmistaa hyvän ja tasaisen värjäystuloksen.
Hiusten pesemisen jälkeen levitin hiusrajoille ja korvan lehdille Naturadon risiiniöljyä, jotta mahdollisesti ihoon jäävä kasviväri ei värjää kuivaa ihoani. Keittiössä kattilassa kiehui vesi, jonka lämpö tuli olla 90 astetta jauheeseen sekoittaessa, lahjaksi joskus saatu käyttämätön paistomittari toimi oivana apuna lämpötilan tarkistamiselle. Lyhyisiin hiuksiin pussista meni noin 1/3 sisällöstä. Vettä sekoitin sen verran että seos oli juoksevaa, mutta silti kiinteää, vähän kuin muffinssitaikina.
Lyhyisiin hiuksiin kasvivärin levittäminen oli helppoa, helpompaa kuin kaupan värien. Seos ei lähde valumaan vaan sitä voi taputella rauhassa päähän. KHADI hiusvärien mukana tulee kertakäyttöiset muovihanskat ja muovinen huppu, joka tehostaa lämmön pysymistä. Huppu päähän ja sen päälle vielä pyyhe ja parin tunnin elokuva pyörimään.
Kahden tunnin jälkeen oli luvassa odotettu hiusten huuhtelu. Shampoolla pesemistä ei suositella seuraavaan 24 tuntiin värjäyksestä. Lyhyistä hiuksista väri lähti hyvin, kaupan väreihin verrattuna huuhtelua vaadittiin hiukan enemmän.
Kuivuttuaan oli lopputulos näkyvillä. Itse olin todella tyytyväinen lopputulokseen, joka auringonpaisteessa suorastaan kimalsi! Vaikka aluperin kaavailin väriä vain pohjaväriksi, ihastuin väriin niin paljon, että pysyn tässä toistaiseksi.
Jutta, värivalintana KHADI Kasvihiusväri Light Brown:
Olen aikoinaan vuosia sitten kokeillut yhden kerran kasvihiusväriä. Tuolloin en ollut aiheeseen tutustunut lainkaan ja suortuvatesti tuli tehtyä hyvinkin käsitellyille hiuksille, joten eihän väri sitten lainkaan hiuksiin tarttunut. Nyt vuosia viisaampana arvelin homman sujuvan aika paljon paremmin!
Alkuun pesin hiukset normaalilla shampoolla, joka minun tapauksessani on tällä hetkellä Benecosin shampoo. Tämän jälkeen käsittelin hiukset Logonan syväpuhdistajalla. Saman asian olisi ajanut vaikkapa savipesu tms., mutta päätin päästää itseni helpolla ja tuotetta on kehuttu hyväksi. Hyvä se olikin ja vaikutusaika maltillinen, reipas kymmenen minuuttia.
Khadin hiuväreistä valitsin varovaisesti vaalean ruskean - Khadi Kasvihiusväri Light Brown. Suortuvatestin tein päivää ennen värjäystä. Samalla tuli kokeiltua värin sekoittumista ja koostumusta. Väri sekoittuikin tosi hyvin pienessä määrässä. Suortuvatesti osoitti, että uskaltaa värjätä koko pään, joten seuraavana päivänä pesin jälleen hiukset normaalisti ja tein syväpuhdistuksen. Tämän päivän olin myös käyttämättä hiuslakkaa ja muita muotoilutuotteita hyvän tuloksen maksimoimiseksi.
Väriä sekoittelin reippaan pakkauksen verran, hiukseni ovat yli olan pituiset. Hieman pienempi määrä olisi omalle päälle riittänyt, hiukset on sen verran ohuet. Tässä kohtaa on hyvä huomata käyttää tarpeeksi suurta astiaa, jotta värin saa hyvin sekoitettua!
Levittämisvaiheessa sitten totesin, että en enää ikinä ryhdy hommaan yksin! Onnistuin sotkemaan kylpyhuoneen aivan totaallisesti! Väriä oli kyynärpäistä sormenpäihin, peilissä, kaakeliseinissä, oven karmeissa, lattialla.. Onneksi kasviväri on siitä ihanteellinen, että ei haitannut vaikka se pinnoilla ehti olemaan noin vartin, niin se irtosi pelkällä huuhtelulla joka paikasta. Ota siis aina kaveri mukaan, jos sinulla on pitemmät hiukset! Myös harva kampa on erittäin tervetullut apuväline värjääjälle! Sotkun saattelemana pää oli saanut vihreän möhnän hupukseen ja vaikutusajaksi olin suortuvatestin mukaisesti valinnut 1,5 tuntia.
Vaikutusajan päätyttyä huuhtelin hiukset tarkoin. Puuhassa menikin jokunen tovi, kun vesi ei millään muuttunut täysin kirkkaaksi. Varmuuden vuoksi vielä huuhtaisin seinätkin hiusten huuhtelun jälkeen ja suihkuttelin Attituden puhdistussuihketta kaakeleille varmistaakseni, että väriroiskeet varmasti huuhtoutuvat matkoihinsa.
Entäpä se lopputulos? Entinen latvoista blondi on nyt muuttunut perusbruneteksi. Tyvi (noin puolet hiusten pituudesta) oli omaa väriäni ja se sai värjäystuloksena syvemmän värin ja sain heittää hyvästit "maantien harmaalle". Olen siis tyytyväinen, kun nyt hiukset ovat taas tasaisen väriset, mutta ei kuitenkaan värjätyn näköiset. Täysin lopullisen tuloksen näkee toki vasta parin pesukerran jälkeen, mutta eiköhän tästä tuloksesta jo näe ihan hyvin, että väri ei einakaan ole se vihreä, minkä väristä hiusväri oli levittäessä :D
Peukku Khadille ja kasvihiusvärjäykselle! Yhteenvetona voimme kahden naisen voimin todeta KHADI hiusvärin toimineen meillä oikein mainiosti ja värjäystuloksiin olemme tyytyväisiä. Muistathan kuitenkin, että kasviväreillä värjätessä lopputulokseen vaikuttaa aina hiuksen oma pigmentti ja hiuksen puhtaus. Vaaleata ei koskaan värjätä suoraan kerralla tummaksi ja hiussuortuvatesti kannattaa suorittaa halutun lopputuloksen varmistamiseksi. Myös lämpötilat tulee muistaa: hennapohjaiset värit sekoitetaan 90 asteiseen veteen ja indigot 50 asteiseen veteen tai mustaan teehen. Jos lämpötila on liian korkea, indigo menettää tehonsa ja lopputulos ei ole tyydyttävä. Nämä asiat kun huomioi, on hyvä lopputulos taattu.
Alunperin julkaistu 27.10.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.