Laktoferriinistä apua raudanpuutoksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn

Vitatabsin Laktoferriini + C on käänteentekevä ravintolisä raudanpuutoksen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Laktoferriini on raudan biologista hyväksikäytettävyyttä edistävä glykoproteiini. Valmisteen sisältämä C-vitamiini puolestaan tehostaa raudan imeytymistä, edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, suojaa soluja hapettumisstressiltä ja vähentää väsymystä ja uupumusta.

Tässä jutussa kerromme lisää laktoferriiniin hyödyistä raudan imeytymisen kannalta ja elimistön rautavarastojen tukemisesta. Jätä myös sähköpostiosoitteesi, niin saat 15 % alennuksen kotimaisesta Vitatabs Laktoferriini + C -tuotteesta!

Raudanpuutoksen taustalla usein runsaat kuukautiset tai imeytymisen ongelmat

Väsynyt punahiuksinen nainen nojaa pöytään kahvikuppi vierellään ja hiukset naamallaan

Moni kärsii tietämättään raudanpuutteesta. Vaikka veren hemoglobiinitasot olisivat normaalit, matala ferritiini saattaa aiheuttaa tyypillisiä raudanpuutosoireita, joita ovat esimerkiksi väsymys, päänsärky, hengästyminen ja sydämen tykytys. Oireet saattavat voimistua varsinkin naisilla kuukautisten aikaan. Riittävä raudan saanti on ihmiselle välttämätöntä, sillä rauta toimii punasolujen hemoglobiinin happea sitovana osana eli se osallistuu hapen kuljettamiseen solutasolla.

Omalle elimistölle soveltuvan rautavalmisteen löytäminen voi olla yllättävän haastavaa: yksi valmiste aiheuttaa häiritseviä vatsaoireita, kun taas toisen tuotteen kohdalla esteeksi muodostuu tuotteen heikko imeytyvyys ja sitä kautta riittämätön teho. Imeytyvyyteen vaikuttaa myös esimerkiksi suoliston kunto, elämäntilanne ja elintavat, kuten stressi, liian kuormittava liikunta, ruokavalio sekä unettomuus.

Mikä ihmeen ferritiini?

Ferritiini eli varastorauta toimii nimensä mukaan elimistön rautavarastona. Matala ferritiini viittaa aina raudanpuutteeseen, joka oireilee yleisimmin väsymyksenä, uupumuksen ja vireystilan laskuna. Raudanpuutetta ja matalaa ferritiiniä ilmenee varsinkin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, jotka menettävät säännöllisesti verta kuukautisten aikana. Muita syitä raudanpuutteelle ja ferritiinille ovat verenvuoto (esimerkiksi mahalaukussa tai suolistossa) tai raskaus, jolloin äidin elimistön tulee tuottaa veren punasoluja myös sikiön tarpeisiin.

Laktoferriini edistää raudan biologista hyväksikäytettävyyttä

Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, jolla on erityinen kyky sitoa rautaa itseensä jo suolistossa. Tämän ansiosta laktoferriini pystyy säätelemään solunsisäistä rautatasapainoa kahdella tavalla: se sekä edistää raudan siirtymistä solujen varastoista verenkiertoon että ehkäisee ylimääräisen raudan kertymistä soluihin. Tämän lisäksi laktoferriini vahvistaa elimistön immuniteettia ja edistää ihon hyvinvointia.

Riittävästi rautaa monipuolisesta ruokavaliosta

Rautaa sisältäviä ruoka-aineita, kuten maksaa ja palkokasveja

Kuten muitakin puutostiloja, myös raudanpuutosta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä ruokavalion avulla. Diagnosoidussa raudanpuutoksessa ensisijainen hoito on kuitenkin aina lisäravinnehoito, jota voidaan kuitenkin tukea oikeanlaisella ravitsemuksella.

Ruoasta saatavalla raudalla on eroa siinä mielessä, että kasvikunnan tuotteista saatava rauta, ei-hemirauta, imeytyy heikommuin kuin eläinkunnan tuotteista saatava hemirauta. Näin ollen kasvissyöjien on syytä mittauttaa rauta-arvonsa herkästi, mikäli raudanpuutosoireita ilmenee. 

Runsaasti rautaa sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi:

  • maksa, etenkin sian maksa
  • kananmuna
  • tonnikala
  • palkokasvit ja linssit
  • tumman vihreät kasvikset, kuten pinaatti, parsakaali ja lehtikaali
  • siemenet ja pähkinät, etenkin kurpitsansiemen
  • täysjyväviljat

Jätä sähköpostiosoitteesi – saat 15 % alennuskoodin

Haluatko kokeilla Laktoferriini + C -ravintolisää alehintaan? Jätä sähköpostiosoitteesi, niin lähetämme sinulle alekoodin sähköpostiisi. Huomioithan, että jos olet jo saanut kyseisen alekoodin kertaalleen, et voi saada sitä uudestaan.

Myös kevään 2022 TerveysSummitissa keskusteltiin raudasta, ferritiinistä ja laktoferriinistä

Lääkäri Ville Pöntynen on TerveysSummitissa keskustelemassa muun muassa ferritiinistä ja raudasta

Ferritiini ja raudanpuutos ovat olleet näkyviä aiheita myös uutismedioissa viimeisten vuosien aikana. Kevään 2022 TerveysSummitissa aiheesta kertoi lisää lääkäri Ville Pöntynen peräti kahdessa puheenvuorossaan otsikoilla “Rautaista tietoa raudasta ja ferritiinistä” ja “Laktoferriini rauta-arvojen ja immuunijärjestelmän tukena“.