Turvotus

Turvotus syntyy, kun kudoksiin solujen välitilaan kertyy nestettä. Usein kyse ei ole mistään sen vakavammasta, turvotus kestää jonkin aikaa ja laskee itsestään, kun solunvälinesteen määrä pienenee sen siirtyessä takaisin verisuonistoon. Yleisintä turvotus on jaloissa ja sen näkee parhaiten nilkoista. Seisomatyö ja ylipaino ovat altistavia tekijöitä. Myös alkoholi ja runsas suolan käyttö turvottavat, samoin kuin lentomatkat ja pitkään samassa asennossa oleminen. Ylösnouseminen ja liikkuminen esim. kerran tunnissa päätteen äärestä tai sormien, käsien, varpaiden ja nilkkojen liikuttelu lentomatkoilla voivat ehkäistä turvotusta.

Myös hormonien vaihtelu aiheuttaa turvotusta. Monille on tuttua esim. kerran kuukaudessa kuukautisten aikaan ilmenevä turvotus tai odotusaikaan liittyvä turvotus, joka lähtee synnytyksen jälkeen itsestään. Paikallinen tulehdus tai vamma voi niinikään aiheuttaa turvotusta, tällöin siihen liittyy yleensä myös punoitusta ja kuumotusta. Muita syitä turvotukseen voivat olla munuaisten huono toiminta tai sydämen vajaatoiminta. Äkillinen toispuoleinen jalan turpoaminen voi olla merkki laskimoveritulpasta ja vaatii kiireellistä hoitoa.

Nesteenpoistoon on  sopivia diureettisia yrttejä sisäiseen käyttöön, kuten teenä ja uutteina. Yrttejä voi käyttää myös jakakylpynä, paras aika tälle on iltaisin. Näitä yrttejä ovat mm. peltokorte, nokkonen, koivu ja kultapiisku. Jalkakylpyyn voi lisätä myös eteeristä kataja-, mänty-, pelargonia- tai sypressiöljyä. Mehuista mm. selleri- ja ananasmehut vilkastuttavat nesteenpoistoa. Myös elektrolyyttitasapainoon vaikuttavat kalium-magnesium-yhdisteet ovat tehokkaita vähentämään turvotusta.