Karpalo

Karpalot ovat punakukkaisia ja punamarjaisia varpukasveja ja ne kuuluvat puolukoiden sukuun (Vaccinium). Karpaloita on kolmea erilaista, isokarpaloa, pikkukarpaloa ja amerikankarpaloa.

Isokarpalo

Isokarpalo (Vaccinium oxycoccos) kasvaa Euraasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosassa. Suomessa isokarpalo on erittäin yleinen Pohjois-Lappia lukuunottamatta. Eniten marjasatoa saadaan erilaisilta nevoilta. Isokarpalo kasvaa kuitenkin myös rämeillä ja korvissa.

Pikkukarpalo

Pikkukarpalo (Vaccinium microcarpum) on yksi Suomen alkuperäisistä luonnon kasveista. Sitä tavataan paljon pohjoisessa, etelässä niukemmin. Suomen lisäksi pikkukarpaloa kasvaa Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä sekä jonkin verran samat leveysasteet omaavissa maissa Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Pikkakarpalo kasvaa isokarpaloon nähden kuivemmissa paikoissa ja sen marjat ovat nimensä mukaisesti selvästi pienempiä, kuin isokarpalon.

Amerikankarpalo

Amerikankarpalo, jota tavataan myös nimityksellä pensaskarpalo (Vaccinium macrocarpon) kasvaa luonnonvaraisena Pohjois-Amerikan koilisosien soilla. Kasvina amerikankarpalo on isokarpaloa suurempi. Amerikankarpaloa myös viljellään erikseen ja Pohjois-Amerikassa onkin useita eri viljelylajikkeita.

Karpalo ravinnossa

Karpaloa pidetään hyvänä hyötymarjana sen monipuolisuuden ja ravintorikkauden vuoksi. Karpalosta valmistetaan mm. mehuja ja muita juomia, soseita, hilloja, hyytelöitä, nektareita, kastikkeita jne. Karpalo säilyy erittäin hyvin kylmässä, jopa kuukausia sellaisenaan. Säilyvyys perustuu karpalon luontaisiin omena-, sitruuna- ja bentsoehappoihin.

Karpalon maku on pirteä, mutta jokseenkin hapan. Happamuutta taittaa kuitenkin pakkanen, joten karpalo kannattaa kerätä vasta pakkasten saavuttua. Karpalot poimitaankin joko myöhään syksyllä tai varhain keväällä.

Karpalon ravintoaineet

Karpalo sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa kaksinkertaisen määrän puolukkaan verrattuna. Karpalo on runsaskuituinen ja flavonoidirikas. Karpalossa on myös karotenoideja, A-vitamiinia ja K-vitamiinia.

Karpaloiden hiilihydraattipitoisuus on keskimäärin reilut 40%, proteiinia 5%, rasvaa 20%, kuitua 20%, orgaanisia happoja 15%.

Karpalovalmisteen käyttö

Karpalovalmisteita tai mehua ei suositella käytettäväksi samanaikaisesti verenohennuslääkkeiden tai mielialalääkkeiden kanssa. Karpalon oksalaatti voi lisätä virtsa- ja munuaiskivien muodostumista.

 • Pakkauskoko: 60 kaps.

  Karpalo-inuliini-maitohappobakteerikapselit, ravintolisä.

  23,95 €
 • Pakkauskoko: 30 kaps.

  Biomed Vahva Karpalo sisältää karpalon lisäksi 8 eri maitohappobakteerikantaa. 1 kapseli päivässä riittää! Ravintolisä.

  19,95 €
 • Pakkauskoko: 60 tabl.

  Hyvän Olon Karpalo on ravintolisä, joka sisältää amerikankarpaloa ja C-vitamiinia.

  12,95 €
 • Pakkauskoko: 60 tabl.

  Urisan on karpalo-inuliinivalmiste, ravintolisä.

  12,95 €
  15,95 €
 • Pakkauskoko: 30 tabl.

  Lacto Lady sisältää karpalouutetta ja neljä erilaista kantaa lactobacillus- ja bifido-maitohappobakteereita.

  12,95 €
 • Pakkauskoko: 60 tabl.

  Lacto Lady sisältää karpalouutetta ja neljä erilaista kantaa lactobacillus- ja bifido-maitohappobakteereita.

  18,95 €
  23,95 €
 • Pakkauskoko: 60 kaps.

  Solgar Cran Flora probiooteilla - karpaloa, C-vitamiinia ja probiootteja ravintolisä. Gluteeniton, laktoositon ja vegaaninen. Vegekapseli.

  42,95 €
 • Pakkauskoko: 60 kaps.

  Prostaflow Strong on patentoitua karpalojauhetta sisältävä ravintolisä.

  22,95 €
 • Pakkauskoko: 60 kaps.

  Leader Vahva Karpalo on karpalouutetta sisältävä ravintolisä. Valmistettu Suomessa!

  8,95 €
 • Pakkauskoko: 60 kaps.

  Tri Tolosen Karpalo + C-vitamiini naisen immuunijärjestelmän hyvinvointiin. Nyt uusi vahvempi koostumus! Ravintolisä.

  9,95 €