category
Seksuaalisuus on ihmisen perustarve ja osa jokaisen persoonaa

Seksuaalisuus on ihmisen perustarve ja osa jokaisen persoonaa

Bold Apps

Seksuaalisuus ja seksi kiinnostavat varmasti miltei kaikkia – siksi niistä puhutaankin julkisuudessa niin paljon. Tällä kertaa halusin hieman avata seksuaalisuuden käsitettä.

Seksuaalisuus on eri asia kuin yhdyntä

Seksuaalisuus on ihmisen perustarve ja osa jokaisen persoonaa. Monesti ajatellaan, että seksuaalisuus on yhdynnän synonyymi, vaikka näin ei ole. Seksuaalisuus ei ole myöskään yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Seksuaalisuus vaikuttaa moneen asiaan, kuten ajatuksiimme, tunteisiimme, tekoihimme ja reaktioihimme, sekä on yhteydessä henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme.

Jos sallimme itsellemme, mielen seksuaalisuus toimii jatkuvasti aktiivisena asiana jokapäiväisessä elämässämme. Merkittävä osa seksuaalisuuden prosessoinnista tapahtuu kuitenkin alitajunnassa. Tiedostamisen voi estää se, jos mieli on lukittuna joihinkin muihin asioihin, kuten vakaviin ongelmiin tai kriiseihin elämässä.

Elämää rikastuttava asia

Joillekin ihmisille seksi voi olla turhauttavaa ja toistuvien ongelmien lähde, mutta useimmille elämää rikastuttava asia. Monesti se auttaa tuntemaan oman olon paremmaksi. Seksi voi olla keskeinen osa identiteettiä, se tarjoaa väylän ilmaista itseään ja luoda omaa kehonkuvaa. Mielen seksuaalisuus on siis hieno voimavara.

Seksuaalisuutemme rikastuttaa arkipäiväämme, johdattaa parhaimmillaan nautinnollisiin kokemuksiin sekä tekee mahdollisesta parisuhteesta kokemisen arvoisen elämyksen. Seksuaalisella tyytyväisyydellä onkin suuri yhteys parisuhteen ja koko elämän onnellisuudelle.

Seksuaalisuus on edelleen vaikea puheenaihe

Vaikka seksuaalisuus onkin yksi elämän peruspilareista, tuntuu että siitä on edelleen vaikea puhua arjessa. Terveydenhuollossa, varsinkaan julkisen puolen terveydenhuollossa, seksuaalisuutta harvoin tarpeeksi huomioidaan. Tieto seksuaalisuudesta jää kovin pitkälti oman aktiivisuuden varaan. Miksi seksuaalisuudesta sitten on niin vaikea puhua? Monet varmasti ajattelevat seksuaalisuuden olevan ihmisen oma asia, mutta jos omassa seksuaalisuudessa on ongelmia, tukea ja apua saattaa olla yllättävän vaikea saada. Seksuaalisuudesta ja varsinkin ongelmista voi olla vaikea puhua jopa läheisille.

Jokaisen meistä tulisi tarkastella ainakin kerran elämässään omaa seksuaalisuutta, sen historiaa ja nykyhetkeä.

  • Onko minun seksuaalisuuteni sellaista kuin sen haluaisin olevan?
  • Onko seksielämäni tyydyttävää, ja jos ei niin miksi?
  • Miten voisin omalta osaltani parantaa seksuaaliterveyttäni?

Kysy rohkeasti apua omaan seksuaalisuuteen liittyen

Minulta saa tarvittaessa apua seksuaaliterveyttä koskeviin asioihin ja ongelmiin, eikä asioiden kanssa kannata jäädä yksin.

Rakastakaa toisianne, varsinkin itseänne!

Edellinen artikkeli

Vinkkejä kondomiahdistukseen

Seuraava artikkeli

Vahvistusta miehisen kunnon ylläpitoon

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: