Seksuaalisuus ja seksi kiinnostavat varmasti miltei kaikkia – siksi niistä puhutaankin julkisuudessa niin paljon. Tällä kertaa halusin hieman avata seksuaalisuuden käsitettä.
Seksuaalisuus on eri asia kuin yhdyntä
Seksuaalisuus on ihmisen perustarve ja osa jokaisen persoonaa. Monesti ajatellaan, että seksuaalisuus on yhdynnän synonyymi, vaikka näin ei ole. Seksuaalisuus ei ole myöskään yhteenveto elämämme eroottisista piirteistä. Seksuaalisuus vaikuttaa moneen asiaan, kuten ajatuksiimme, tunteisiimme, tekoihimme ja reaktioihimme, sekä on yhteydessä henkiseen ja ruumiilliseen terveyteemme.
Jos sallimme itsellemme, mielen seksuaalisuus toimii jatkuvasti aktiivisena asiana jokapäiväisessä elämässämme. Merkittävä osa seksuaalisuuden prosessoinnista tapahtuu kuitenkin alitajunnassa. Tiedostamisen voi estää se, jos mieli on lukittuna joihinkin muihin asioihin, kuten vakaviin ongelmiin tai kriiseihin elämässä.
Seksuaalisuus on elämää rikastuttava asia
Joillekin ihmisille seksi voi olla turhauttavaa ja toistuvien ongelmien lähde, mutta useimmille elämää rikastuttava asia. Monesti se auttaa tuntemaan oman olon paremmaksi. Seksi voi olla keskeinen osa identiteettiä, se tarjoaa väylän ilmaista itseään ja luoda omaa kehonkuvaa. Mielen seksuaalisuus on siis hieno voimavara.
Seksuaalisuutemme rikastuttaa arkipäiväämme, johdattaa parhaimmillaan nautinnollisiin kokemuksiin sekä tekee mahdollisesta parisuhteesta kokemisen arvoisen elämyksen. Seksuaalisella tyytyväisyydellä onkin suuri yhteys parisuhteen ja koko elämän onnellisuudelle.
Seksuaalisuus on edelleen vaikea puheenaihe
Vaikka seksuaalisuus onkin yksi elämän peruspilareista, tuntuu että siitä on edelleen vaikea puhua arjessa. Terveydenhuollossa, varsinkaan julkisen puolen terveydenhuollossa, seksuaalisuutta harvoin tarpeeksi huomioidaan. Tieto seksuaalisuudesta jää kovin pitkälti oman aktiivisuuden varaan. Miksi seksuaalisuudesta sitten on niin vaikea puhua? Monet varmasti ajattelevat seksuaalisuuden olevan ihmisen oma asia, mutta jos omassa seksuaalisuudessa on ongelmia, tukea ja apua saattaa olla yllättävän vaikea saada. Seksuaalisuudesta ja varsinkin ongelmista voi olla vaikea puhua jopa läheisille.
Jokaisen meistä tulisi tarkastella ainakin kerran elämässään omaa seksuaalisuutta, sen historiaa ja nykyhetkeä.
- Onko minun seksuaalisuuteni sellaista kuin sen haluaisin olevan?
- Onko seksielämäni tyydyttävää, ja jos ei niin miksi?
- Miten voisin omalta osaltani parantaa seksuaaliterveyttäni?
Kysy rohkeasti apua omaan seksuaalisuuteen liittyen
Meiltä saa tarvittaessa apua seksuaaliterveyttä koskeviin asioihin ja ongelmiin, eikä asioiden kanssa kannata jäädä yksin.
Rakastakaa toisianne, varsinkin itseänne!
Lisää aiheesta muissa blogijutuissamme
Halutessasi lukea lisää erityisesti miesten seksuaaliterveydestä, tutustu juttuumme "Miehen seksuaaliterveydestä". Enemmän naisille suunnattu juttu lantiopohjanlihaksista taas löytyy täältä. Nappaa mukaasi vielä vinkit nautinnollisempaan seksiin käytännön vinkkien avulla täältä tai selaa läpi kaikki seksuaalisuuteen liittyvät juttumme!