Pöytä täynnä hedelmiä ja vihanneksia

Tietopaketti entsyymeistä ja pieni tuotevertailu

Entsyymit ovat yleensä proteiinien osasista rakentuneita biologisia katalyyttejä, eli aineita jotka nopeuttavat kehon erilaisia kemiallisia reaktioita kulumatta itse reaktion aikana.

Entsyymien rakentumiseen tarvitaan proteiiniosan lisäksi jokin muu molekyyliosa kuin proteiini, jotta entsyymi muuttuu aktiiviseksi ja toimivaksi. Apuaineena toimivat koentsyymit, joita on esimerkiksi Q10 eli ubikinoni, vitamiinit sekä mineraalit. Myös RNA-molekyylit voivat olla entsyymejä.

 

Entsyymien tehtävät

Entsyymien toiminta-alueet ovat sekä solujen sisällä että joidenkin myös solujen ulkopuolella. Entsyymit jaetaan kuuteen eri luokkaan katalysoimansa reaktion mukaan. Luokat ovat oksidoreduktaasit, transferaasit, hydrolaasit, lyaasit, isomeraasit ja ligaasit.

Jos entsyymejä ei olisi, eivät tärkeät kemialliset reaktiot tapahtuisi missään soluissa tai reaktiot olisivat liian hitaita, eikä minkäänlainen elämä olisi mahdollista, kasvit, eläimet, ihmiset jne. Entsyymit nopeuttavat näitä kemiallisia reaktioita aina vähintään tuhatkertaiseksi.

Entsyymeillä on tehtävä kaikissa aineenvaihdunnan osissa. Ihmisillä entsyymien tarve yleensä korostuu jokapäiväisessä elämässä näkyvästi ruoan pilkkomisessa, jotta ruoka pilkkoutuisi elimistön käyttöön sopivaksi. Ruoansulatusongelmia on runsaasti ja näihin yleensä auttavat entsyymilisät, joko suoraan ravinnosta saatuna, tai vaihtoehtoisesti lisäravinteena. Ruoansulatustehtävien lisäksi entsyymien tärkeitä tehtäviä ovat hengityksen avustaminen, hapen ja hiilidioksidin kuljetus, kudosvaurioiden korjaaminen, sydämen lyömiseen ym. 

Entsyymien toiminta ja synty

Entsyymejä on useita erilaisia ja ne katalysoivat vain tiettyjä reaktioita, joten kaikkia erilaisia entsyymejä tarvitaan solujen normaaliin toimintaan. Entsyymit vaativat myös sopivat olosuhteet toimiakseen, esimerkiksi lämpötilan tulee olla entsyymille sopiva ja ympäristön suolapitoisuus ja happamuus tulee olla sopiva. Jos näin ei ole, entsyymit passivoituvat, eivätkä toimi. Jokaisella entsyymillä on omat optimit tekijänsä ja ne poikkeavat keskenään paljonkin.

Entsyymejä on siis kaikessa elävässä, kuten kasveissa, eläimissä, ihmisissä, bakteereissa jne. Ruoan entsyymejä löytyy erityisen paljon hedelmistä, vihanneksista sekä jyvistä. Näitä ihmisten tulisikin syödä tuoreena mahdollisimman paljon saadaksemme hyviä entsyymien lähteitä. Entsyymit kuolevat kuumentaessa, joten näitä tulisi syödä kuumentamattomana.

Kehossamme tärkeimpiä entsyymien valmistajia ovat sylki, haima ja suolistobakteerit. Jo noin puolet entsyymeistä on syljessä. Tämän vuoksi ruoan pureskelu onkin ensiarvoisen tärkeää, jotta ruoan pilkkoutuminen alkaa tehokkaasti edetessään ruoansulatuskanavaan. Suolistobakteerit tuottavat noin 25% kehon entsyymeistä. Haima on myös tärkeä entsyymien tuottaja ja loput entsyymit valmistuvat muissa kehon osissa. Entsyymit eivät osaa jakaantua, joten kehon täytyy valmistaa niitä koko ajan lisää.

 

Esimerkkejä eri entsyymien tehtävistä

Amylaasi 

Erityisesti syljen erittämä entsyymi, joka pilkkoo tärkkelystä ja polysakkarideja yksinkertaisiksi sokereiksi.

Beta-Glukanaasi

Pilkkoo erilaisissa maltaissa ja jyvissä olevaa beetaglukaania pienemmäksi.

Galaktosidaasi 

Hiilihydraattien pilkkoja, erityisesti raakojen vihannesten sokereiden pilkkoja.

Bromelaiini 

Pilkkoo proteiineja ja sen hyöty korostuu kehon ollessa ylirasittuneessa tilassa.

Diastaasi 

Auttaa tärkkelyksen hajoamista glukoosiksi.

DPPIV 

Pilkkoo proteiineja, ertyisesti gluteenin ja kaseiinin peptidejä.

Fytaasi 

Pilkkoo erityisesti jyvissä ja palkohedelmissä olevaa fytiinihappoa ja auttaa mineraaleja imeytymään.

Glukoamylaasi 

On hiilihydraattien pilkkoja.

Hemisellulaasi 

On hiilihydraattien pilkkoja. 

Invertaasi 

Pilkkoo sukroosia yksinkertaisemmaksi sokeriksi.

Katalaasi 

Hajottaa joissakin hapetusreaktioissa syntyvän myrkyllisen vetyperoksidin vedeksi ja hapeksi.

Laktaasi 

On laktoosin eli maitosokerin pilkkoja.

Lipaasi 

Pilkkoo lipidejä ja auttaa rasvan hyötykäyttöä elimistössä.

Maltaasi 

Pilkkoo maltaita ja eirtyisesti jyvien sokereita.

Mukolaasi 

Toimii liman pilkkojana. 

Nattokinaasi 

Hajottaa haitallisia proteiineja ja vähentää verikokkareiden syntyä.

Papaiini 

Toimii proteiinien pilkkojana ja tukee verenkierron terveyttä.

Pektinaasi 

On hiilihydraattien, erityisesti pektiinin pilkkoja.

Proteaasi 

Toimii proteiinien pilkkojana.

Sellulaasi 

Pilkkoo kuituja, selluloosaa ja kitiiniä. Se toimii myös ravinteiden purkajana hedelmistä ja kasviksista.

Serratiopeptidaasi 

On proteiinien, liman ja fibriinin (veriplasman valkuaisaine) pilkkoja. 

SOD, eli superoksididismutaasi 

Muuntaa superoksidiradikaalin vetyperoksidiksi ja hapeksi. Neutraloi happiradikaaleja ja estää soluvaurioita.

Xylanaasi 

Pilkkoo liukoisia kuituja.

 

Entsyymivalmisteen valinta


Entsyymivalmisteita on jonkin verran saatavilla ja niitä on olemassa sekä yksittäisvalmisteina, eli valmisteina jossa on vain yhtä entsyymiä, että yhdistelmävalmisteena, jolloin valmisteessa on useampaa eri entsyymiä. Entsyymivalmisteita on saatavilla kasviperäisenä sekä eläinperäisenä ja kasvientsyymeinä. Näistä kolmesta ylivoimaisesti eniten on valmistettu kasviperäisiä valmisteita.

Jos henkilö epäilee entsyymivajetta, eli huomaa esimerkiksi ruoansulatusongelmia ja pystyy ongelmat liittämään tiettyihin ravintoaineisiin tai ruokiin, kannattaa valita tuote oireiden mukaan. Useissa tuotteissa on erikseen kerrottu mihin se on erityisesti tarkoitettu. Jos tiedossa on jokin tietty ongelma, vaikkapa gluteenin yliherkkyys tai laktoosin pilkkoutumisessa on ongelmaa, kannattaa valita niille spesifioitu tuote, kuten vaikkapa laktoosin pilkkomisessa auttaa laktaasientsyymin käyttö ja sitä varten löytyy oma tuote.

Vertailu

Vertailuun nappasin myydyimmistä tuotteista sellaisia valmisteita, jossa on useampaa kuin yhtä entsyymilaatua. Myydyimpiin näiden lisäksi kuuluu laktaasientsyymivalmisteita sekä serrapeptaasivalmisteita. 

Biolatte Superzym sisältää kuutta eri entsyymiä, lipaasia, laktaasia, alfa-galaktosidaasia, fytaasia, alfa-amylaasia ja proteaasia. Entsyymien lisäksi tuotteessa on ubikinonia. Tarkista tuotteen sisältö täältä. 

Colonic Plus Vatsahappojen tasaaja on viiden eri entsyymin valmiste, joista proteaasia on kolmessa eri muodossa, amylaasia kahdessa muodossa ja lipaasia kolmessa muodossa, eli eri muotoja on kymmenen. Entsyymien lisäksi tuotteessa on kalsiumia. Tarkistele tarkemmat tiedot täältä. 

Enzymedica Digest Basic on 11 eri entsyymiä sisältävä monipuolinen entsyymivalmiste. Tarkistele tuotteen tarkemmat tiedot täältä. 

Enzymedica Digest Gold ruoansulatusentsyymi on 13 entsyymin ruoansulatusentsyymivalmiste, johon on lisätty mm magnesiumia, alfalipoiinihappoa ja ubikinonia. Tarkistele tuotteen tarkemmat tiedot täältä. 

Enzymedica Digest Spectrum on 13 eri entsyymin yhdistelmä. Tarkista tuotekortilta mitä kaikkia entsyymejä tuote sisältää! 

Enzymedica Serra Gold  on kahden proteolyyttisen eli proteiinia pilkkovan entsyymin yhdistelmävalmiste. Näiden lisäksi tuotteessa on kalsiumia sekä magnesiumia.

Natura Media Monizym Enzymes sisältää seitsemää eri entsyymiä, jotka ovat parhaimman laadun takaamiseksi tuotettu mikro-organismien avulla. Tarkistele tuotteen tarkemmat tiedot täältä. 

Puhdas+ Enzyme Digezyme Digezyme DigeZyme-seosta ja erikseen laktaasia sisältävä entsyymivalmiste. DigeZyme-seos sisältää amylaasia, sellulaasia, lipaasia, proteaasia ja laktaasia. Näiden lisäksi tuotteessa on kalsiumia.  

RegulatPro Bio koostuu usean eri kasvin luontaisista entsyymeistä. Regulat on nestemäinen valmiste, jonka valmistusprosessi poikkeaa perinteisistä entsyymivalmisteista siten, että neste valmistetaan maitohappokäymisteitse. Valmistusmenetelmänsä vuoksi tarkkaa entsyymilistausta ei ole olemassa. Lue lisää tuotteesta täältä. 

RegulatPro Metabolic sisältää muutoin samat ainesosat, kuin RegulatPro Bio, mutta näiden lisäksi siihen on lisätty vitamiineja ja mineraaleja. Tarkistele tuotteen tarkemmat tiedot täältä. 

Solgar ruoansulatusentsyymi on kuutta eri entsyymiä sisältä valmiste. Nämä entsyymit ovat amylaasi, trypsiini, kymotrypsiini, lipaasi, papaiini sekä pepsiini. Tarkistele tuotteen tietoja täältä.

 

Taulukko

Taulukkoon on koottu tiedot annoshinnasta (suurimmasta saatavilla olevasta pakkauskoosta laskettuna), annoskoosta sekä eri entsyymien määrästä. Annoshinnoisssa on hyvä pitää mielessä, että annoskoossa ollessa + merkki perässä, tarkoittaa se yhtä annosta, minkä mahdollisesti joutuu ottamaan usealla aterialla, kun taas ilman + merkkiä olevissa tuotteissa on kyse päiväannoksesta. Annoshintoihin on erikseen merkitty vihreällä värillä edullisin annoshinta sekä punaisella värillä kallein annoshinta. Vertailun edullisimpien kahden tuotteen osalta on hyvä huomioida edellä mainitut annostelut, eli näissä toisessa tuotteessa otetaan tarvittaessa annos aina ruokailun yhteydessä, kun taas toisessa on kyse päiväannoksesta. 

Taulukkoa tarkistellessa voi todeta, että edullisin tarpeen vaatiessa otettava tuote on Enzymedica Digest Basic. Vertaillessa entsyymilaatujen määrää tuote pärjää myös hyvin sen sisältäessä jopa 11 eri entsyymiä. Päivittäisannoksen edullisuudessa voittaa kuitenkin Solgar ruoansulatusentsyymi, jota otetaan päivittäin joko 1 tai kaksi kappaletta ja siinäkin on kuutta eri entsyymiä. Molemmat edullisimmat tuotteet pilkkovat kaikkia välttämättömiä ravintoaineita, eli hiilihydraatteja, proteiineja sekä rasvaa.

 

 

Alunperin julkaistu 19.10.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

BodyFlex-tuotteet nivelten hyvinvointiin

Maitohappobakteerivalmisteiden vertailu

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.