Aloe vera

Aloe vera on aaloe-sukuun kuuluva mehikasvi, jonka lehdet sisältävät yli 99% vettä, vaikka sisus onkin geelimäinen. Aloe veran sisustaa käytetään sekä sisäisesti että ulkoisesti moniin eri vaivoihin.

Aloe vera-kasvi

Aloe vera-kasvin tunnistaa sen tikarimaisista alhaalta leveistä ja ylöspäin kapenevista paksuista lehdistä. Lehden vihreä pinta on hieman nihkeän tuntuinen, kuitenkin kuiva ja kova. Lehdet kasvavat kasvin keskiosasta niin sanottuna ruusukkeena ja uudet lehdet kumpuavat aina keskeltä, jolloin uloimmat paksummat ja suuremmat lehdet suojaavat uusia. Lehdet kasvavat parhaimmillaan noin 90 senttimetriä pitkäksi, mutta 60 senttimetriäkin voi olla kasvunsa päättänyt. Lehti on tällöin halkaisijaltaan noin 10 cm paksuimmasta kohdasta ja sen paino voi olla jopa 2 kg. 

Aloe veran lehden sisus on geelimäinen, mutta kuitenkin kiinteä. Sisus on väriltään valkoinen paksuna kerroksena, mutta kirkas hyvin ohuena palana. 99% tai jopa enemmän sisuksesta on vettä. Aloe veraa viljellään nykyisin jo paljon ympäri maailmaa, mutta eniten Afrikassa, Aasiassa, Karibialla, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä osassa Tyynenmeren saarista. Aloe vera-kasvia on yli 300 lajia ja vain pienellä osalla on hyödyllisiä hyvinvointiin vaikuttavia ominaisuuksia. Tehokkaimpana hyviin vaikutuksiin liittyen pidetään lääkeaaloeta. 

Aloe veran historiasta

Aloe veraa on pidetty lääkekasvina jo 4000 vuoden ajan. 3500 vuotta ennen ajanlaskun alkuamme, antiikin aikaan on laadittu yrttilääkeluettelo papyruskääröön, jossa mainitaan aloe vera. Myöhemmin tutkijat ovat löytäneet tiedon, että aaloeta käytettiin Intian sekä Kiinan kulttuureissa. Antiikin Kreikan ja Rooman lääkärit käyttivät myös aaloeta tehokkaasti potilailleen. Idän lääketiede pyrki aikanaan löytämään yleislääkkeen ja aaloesta todettiin sen olevan ”sopusointuinen parantaja”, koska sen todettiin pystyvän tasapainottamaan kehon epätasapainoja.

On myös tarina, jossa Aristoteles sai Aleksanteri Suuren valloittamaan Sokotran saaren, jossa oli runsaasti aaloeviljellyksiä ja näiden avulla haavoittuneita sotilaita pystyttiin hoitamaan. Toinen tarina kertoo Aleksanteri Suuren haavoittuneen Palestiinan sodassa ja nuolesta saatu haava oli tulehtunut. Aleksanterin opettaja Aristoteles kuitenkin lähetti papin tuomaan aaloesta tehtyä öljyä Sokotran saarelta haavaa varten ja haava parani muutamassa päivässä. Vasta tämän jälkeen valtaus Sokotran saarelle olisi tapahtunut.

Aloe veran käyttö

Sisäisessä käytössä lääkeaaloesta käytetään usein ainoastaan sen geelimäinen sisus, koska kuoren ja sisuksen välissä oleva kellertävä osa on aloiinia, joka on myrkyllinen aine liiallisessa käytössä. Aloiini on pieninäkin annoksina voimakkaasti ulostava ja suurina annoksina toimii oksetusaineena. Myrkytysvaara aloiinista on todennäköinen käytettäessä aloe vera-tuotetta joka sisältää aloiinia. Aloe vera onkin monien maiden lääkeluetteloon merkitty ulostuslääkkeeksi. Kuitenkin hyvin pienissä määrissä aloiinillakin on hyviä vaikutuksia. Sisäisessä käytössä aaloeta käytetään juomana, joko geelimäisenä tai vetisempänä versiona. Jos käytössä on 100 % aloejuoma ja se on rusehtavan värinen, sisältää se tuolloin aloiinia. Aloiiniton neste on aina kirkasta / valkoista. Aloejuoma, johon on lisätty muita aineita, saa värinsä muista aineista ja tällöin ei voi väristä päätellä sisältääkö se aloiinia. Aloe veran sisusta voi myös syödä sellaisenaan, mutta tällöin tulee olla tarkka, ettei aloiinikerrosta tule mukaan annokseen. 

Ulkoisessa käytössä aloe verasta voidaan käyttää koko lehteä. Aloiinista ei ole tällöin samanlaista haittaa, eikä se aiheuta oksetusta tai toimi ulostusta helpottavana ihokosketuksessa. Kuitenkin hyvin usein aloiini poistetaan aloe vera-tuotteista. Esimerkkinä aaloen sisusta voi sellaisenaan hieroa iholle kuoren ollessa sisuksessa kiinni, esimerkiksi tapauksessa jossa iho on palanut suurelta alueelta. Aloe veraa käytetään ulkoisesti erilaisiin iho-ongelmiin, kuten palaneelle iholle, haavoille, ihottumille, ihosairauksiin (esim. psoriasis, akne) jne. 

Aaloeta käytetään myös moneen muun kosmetiikkatuotteen osana. Näitä ovat esimerkiksi voiteet, huulirasvat, hajuvedet, ihonhoitotuotteet, ihopuhdistustuotteet jne. Kosmetiikkatuotteissa on hyvä tarkistaa aloe veran määrä, jotta sen vaikutuksista on hyötyä.

Ravinto- ja vaikutusaineet

Lääkeaaloessa sekä muissa hyviä vaikutuksia omaavissa aloe lajeissa on yli 200 vaikuttavaa ainetta, jotka kaikki ovat ihmisen elimistölle tärkeitä. Näiden aineiden yhteisvaikutus mahdollistaa aloe veran hyvät vaikutukset. Aaloessa on mm. vitamiineja (esim. A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B12-, C-, E-vitamiinit), mineraaleja (esim. kalsium, kalium, magnesium, mangaani, kupari, rauta, sinkki), aminohappoja ja entsyymejä.  Lisäksi antiseptisenä vaikuttajana on saponiineja ja särkyä sekä tulehdusta lievittävää salisyylihappoa. 

Suosittelemme:


 • TARJOUKSESSA!
  6,00 €

  Pakkauskoko: 100 ml | 60,00 € / ltr

  Urtekram Aloe Vera Geeli on puhdasta luomukosteutusta ja -hoitoa iholle.

  6,00 €
  7,80 €
 • Pakkauskoko: 1000 ml | 26,80 € / ltr

  Erittäin laadukas tuorepuristettu luomu aloe vera mehu. Paksumpi koostumus. Aloe-pitoisuus jopa 99,39 %. Ei sisällä säilöntäaineita, lisättyä vettä tai väriaineita. Pastöroimaton.

  26,80 €
 • Pakkauskoko: 500 ml | 39,00 € / ltr

  Terveellinen aloe vera luomumehu ihon ja vatsan hyvinvointiin.

  19,50 €